Megspóroljuk neked a párterápiát: 10 kulcsfontosságú tanács párterapeuták tollából

2021.március.22.

A párkapcsolat olyan, mint egy kert; hiába tűnhet rendezettnek, a felszín alatti kártevők gondozás nélkül nem űzhetők el.

Összegyűjtöttünk 10 tanácsot párterapeuták tollából, amik megfogadása garantáltan hasznotokra válik a saját ”kertetek” gondozásában.

1. Mindig feltételezd a legjobbat

Reggel még mielőtt kikelsz az ágyból mond ezt magadnak: „Ma mindenben meg fogom látni a jót.”

Ez segíteni fog azokban a szituációkban, amikor a párod valamilyen tettével/megszólalásával negatív érzéseket váltana ki belőled. Gondolj bele jobban és lásd meg benne azt, hogy nem az volt a cél, hogy megbántson/támadjon téged.

2. Vedd észre, ha vetítesz

Ebben a formában a vetítés azt a pszichológiai szituációt jelenti, mely során a saját lelki állapotunkat átragasztjuk másokra. Bár ez a folyamat általában tudatalatti, fontos észrevenned, ha éppen megtörténik, ugyanis ez ahhoz vezethet, hogy elhiszed, hogy a párod úgy érez, ahogy éppen megvagy róla győződve, amikor a valóságban ez lehet, hogy egyáltalán nem igaz.

3. Ne azon agyalj, hogy kinek-mit-hogyan kellett VOLNA

Ami megtörtént, megtörtént. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne beszélj a problémáról/saját preferenciáidról. A kulcs az ilyen szituációkban az átfogalmazás. Nézzünk egy példát:

Ahelyett, hogy azt mondanád, hogy „Többet kellett volna segítened a házimunkával!” mond azt, hogy „Jól esne, ha segítenél a házimunkával.”

Ezzel nyugodtabb hangvételt adsz az üzenetednek, és így a partnered se fogja támadásnak venni azt.

4. Psszt, hallgasd meg!

Rendkívül fontos egy kapcsolatban, hogy TÉNYLEGESEN meghallgasd a párod. Ez nem csak úgy értendő, hogy amíg ő beszél nem szólalsz meg. A saját gondolataidat és érzéseidet is el kell halkítanod, hogy abszolút rá tudj hangolódni a partneredéire.

Miután befejezte mondandóját, ismételd el neki, hogy neked hogyan jött le az, és kérdezd meg, „Jól értelmeztem az üzeneted/érzéseidet?”

Ha a válasz ez után nemleges, ne kapd fel a vizet. Kérd meg, hogy segítsen neked megérteni. Ebből látni fogja, hogy tényleg érdekel, és egyre nyíltabb lesz a köztetek folyó kommunikáció.

5. Köszönd meg

Az apró gesztusokat, figyelmességeket fontos, hogy észrevedd, és legalább szóban megháláld. A köszönöm szó pozitív ereje napsugár a szürke hétköznapokban. Ezzel eléred, hogy párod megbecsülve érezze magát.

Ilyenkor nem kell nagy dolgokra gondolni, már az is elegendő, ha azt megköszönöd, hogy ebédre sültkrumpli helyett salátát vett, ugyanis figyelembe vette, hogy próbálsz egészségesebben étkezni.

6. Támaszkodj rá

Mindig győződj meg róla, hogy legalább annyi energiát fektetsz a párkapcsolatodba, mint a karrieredbe, a barátaidba, a hobbijaidba. Ha tudod, hogy egy húzósabb időszak vár rád más téren, tájékoztasd róla a párodat, ezzel elkerülve azt, hogy elhanyagolva érezze magát. Próbáljatok meg alternatívákat keresni, például egy közös vacsorát (amit valószínűleg lemondanál idő hiányában) egy közös reggelivel helyettesítsetek. Ezzel elkerülitek a súrlódásokat, feszültségeket, és erőt is meríthetsz a pároddal való stabil kapcsolatodból az intenzívebb időszakban.

7. Közös célok

Írjátok össze azokat a dolgokat, amiket egy párként szeretnétek elérni. Ez lehet például pénzügyi célok kitűzése, utazás, vagy élmények szerzése. A szóban forgó módszer segíteni fog nektek vizualizálni a közös jövőtöket, illetve emlékeztetni és motiválni titeket egymás segítésére a célok eléréséhez szükséges munkában.

8. Előtérben az intimitás

Itt elsősorban nem a szeretkezés intenzitására gondolunk, bár az is nagyon fontos egy kapcsolatban, hanem arra az intimitásra, amit az érintések, a szemkontaktus, a közös nevetés és a többi apró dolog vált ki, megdobogtatva a szíved.

Ezek azok a dolgok, amikkel érezteted a partnereddel, hogy te ott vagy neki, hogy te őt választottad, és boldog vagy, hogy így tettél.

Nézz a szemébe, amikor elmeséli, hogy milyen napja volt, öleld meg hátulról, miközben kávét főz, bújjatok össze filmezés közben, mert ezek azok a dolgok, amik segítenek a hétköznapokat nem hétköznapivá tenni.

9. Drágám, mit érzel?

Ismerheted párod úgy, mint a saját tenyered, de sohasem tudhatod mi zajlik éppen a fejében. Éppen ezért sok félreértést és veszekedést indítható szituációt el tudtok kerülni, ha hangot adtok gondolataitoknak. Természetesen nem kell minden frusztráló dolgot felhozni (például azt, hogy nehezen dönti el, hogy mi legyen a vacsora), de az sem jó, ha magunkban tartjuk a negatív érzéseket.

Időnként kérdezd meg párod, (például egy közös séta során), hogy nem érez-e valami problémát/hiányosságot a kapcsolatotokban, és ha érez, akkor hogyan tudnátok rajta segíteni?

Azzal, hogy pár másodpercet rászánsz egy ilyen kérdésre, érezteted a partnereddel, hogy törődsz vele és figyelsz rá.

10. Látlak téged

Eljön egy olyan pont a közös életetekben, amikor nem azt látjátok egymásban, amilyenek a jelenben vagytok, hanem azt, hogy milyenek voltatok a múltban. Ez ahhoz vezethet, hogy a múltbeli ember vágyait veszed figyelembe és nem a jelenbéliét.

Az idő múlásával mindenki változik, de a ti feladatotok ezeket a változásokat észrevenni egymáson.

A következő együtt töltött alkalom során próbálj meg ”Friss szemmel” nézni partneredre, és gondolj 3 pozitív változásra amin átment mióta megismertétek egymást.

Gömöri Virág

Ez is érdekelhet

A szemed színe elárulja, milyen árnyalatú szemsminkek ideálisak számodra

A szemed színe elárulja, milyen árnyalatú szemsminkek ideálisak számodra

G-Életstílus

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex