Pedofil kapcsolatok

2014.július.27.

A napokban mindenki találkozhatott az egykori elitgimnáziumi tanár ügyéről szóló hírekkel, mely hatalmas felháborodást keltett. A konkrét eset kapcsán nem szeretnék szólni, ugyanakkor úgy érzem: a pedofília témaköre mellett nem mehetek el.

Pedofil kapcsolatok
Fotó: Pinterest

A pedofília intenzív szexuális fantáziák, szexuális késztetések vagy szexuális tevékenység serdületlen gyermekkel, melyet a legtöbb társadalom elítél, szigorúan büntet. Kérdés azonban, hogy a büntetés-e az egyetlen, és a legjobb megoldás. Vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy azon pedofilok, akik megjárták a börtönt, de pszichés kezelést nem kaptak, 100%-uk ugyanúgy folytatta bűnös életét, mint annak előtte. Így kétségkívül a közbiztonság érdekében a legjobb, ha kezeljük is őket.

"Az emberek, ha azt mondják, pedofil, egy szörnyeteget képzelnek el, egy szörnyeteget akarnak látni." Pedig ők csupán a megtévesztés mesterei. Nem csak feldúlt életű, hanem teljesen átlagos családokat is meg tudnak vezetni. Sőt, maguk is elhiszik, hogy amit tesznek, azzal nem ártanak senkinek. A személyiségük azonban sokféle lehet, mentális zavaruk nem függ nemtől, kortól, iskolázottságtól vagy származástól.

Az érintett gyermek zaklatott életű családból származik, ahol a fő, amit megtanulhat, az a magatehetetlenség. Általában ezekben a családokban a gyereknek engedelmeskednie kell, és nincs feltétel nélküli elfogadás a szülők részéről. Rengeteg dologgal kell együtt élnie a gyereknek, amit nem szeret, mint például: beletömik az ételt, ha nem éhes; ha tiltakozik bármi ellen, akkor is ráerőszakolják; kinevetik, ha épp dühös; nincs intimszférája. A szülők nem válnak támasszá, társsá a gyermekük életében, nem hallgatják meg csemetéjüket, vagy ha igen, akkor rendre elutasítják újító nézeteit, kinevetik érzéseit. Mivel a gyerek érzi, hogy otthon csak falakba ütközhet, így már nem is próbál szüleivel mély kapcsolatot létesíteni, ennek eredményeképpen pedig a két generáció egyre inkább eltávolodik egymástól.

A pedofilok ezt az űrt képesek kitölteni, kihasználva a gyermek manipulálhatóságát. A gyerek még nem tud éles határokat húzni a valódi szeretet és a kihasználás között, így jól működnek az ajándékok, meglepetések, önfeledt játékok, és az olyan lehetőségek, amiket otthon tilos.

A serdülőkorhoz közelítő fiatal személyisége is kiforróban van, kezd lázadni az otthoni trendek ellen, és példaképet keres. A pedofilok ebben a korosztályban ezt használják ki. A fiatal szemében ő lesz a vezéregyéniség, a követendő példa, mindannak a megtestesítője, amiben a fiatal akkor éppen hisz.

A gyerek örömmel fogad hát mindenféle törődést, és csak későn jön rá, hogy mi is történt. Szólni nem mer, hisz nincs kinek, sőt a legtöbb esetben még magát okolja a történtekért, saját magát találja bűnösnek. Sokat számít az is, hogy a bántalmazó kije a bántalmazottnak. Minél távolabbi kapcsolati fűzi őket, minél inkább el tudja kerülni az illetőt, annál könnyebb kikeverdeni a helyzetből, feldolgozni a traumát. Ha azonban közeli hozzátartozóról van szó, az áldozat nem tud elmenekülni, nap, mint nap szembesülnie kell helyzetével. Bezárkózik, szorong, depresszióssá válik.

Mi lehet a megoldás?
Természetesen a legjobb az lenne, ha már csírájában észre lehetne venni a pszichés zavart, és kezelni azt, mielőtt bárkinek bántódása esne. A pszichoterápia mindeképp eredményes lehet a kezelésben, bár kétségkívül lassú megoldás. Ezért sokszor alkalmaznak antidepresszánst vagy nemi vágyat csökkentő hormonkezelést. Utóbbiak azonban nem oldják meg a problémát, csak átmeneti segítséget nyújtanak.

A bántalmazott gyermekek esetében mindenképp gyermekpszichológus segítségét kell kérni, hogy a trauma feldolgozhatóvá váljon. Az események azonban kitörölhetetlenek, az áldozatok életének részévé válnak, így meg kell tanulniuk beépíteniük a sorsukba, ahelyett, hogy a titok és a szégyen fátyla borítaná.

Amennyiben érdekel, hogyan működnek ezek a kapcsolatok, milyen érzelmeket élnek át a szereplők, és hogy néz ki egy ilyen élet tizenöt éven keresztül, úgy ajánlom Margaux Fragoso Csak ha te is akarod című könyvét, melyben saját visszaemlékezését írja le lebilincselő részleteséggel.

Ez is érdekelhet

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói