Kis lépés, ami gazdagsághoz vezet

Nem kell pénzügyi gurunak lenned ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a havi keresetedből, és hosszú távon gyarapodhass anyagilag. Első lépésként kerüld el három legtipikusabb hibát.

pénzügy
Fontos, hogy az új évben is figyelj a pénzügyeidre
Fotó: twomeows / Getty Images

Az, hogy miként vélekedsz a pénzről, alapjaiban határozhatja meg azt, hogy mennyit tudsz belőle fölhalmozni. Nem ígérhetjük, hogy tippjeinktől dúsgazdag leszel, de sokat profitálhatsz abból, ha megfogadod őket.

"Sosem fogok sokat keresni"

Egyáltalán nem baj, ha a munkádat nem elsősorban a pénzért szereted. Rengeteg olyan hivatás van, amely önmagában annyira örömteli, hogy ingyen is boldogan végeznéd. Ha ezzel még pénzt is keresel, igazán szerencsésnek érezheted magad. Nem jó azonban, ha ezzel az attitűddel odáig jutsz, hogy nem kéred meg a munkád árát. Lehet, hogy ötvösművészként sosem fogsz annyit keresni, mint egy csúcs programozó a Szilícium-völgyben, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell értékelned a tehetségedet, a munkádba fektetett idődet és energiádat, és nem kell elvárnod a vásárlóidtól vagy a munkaadódtól, hogy ő is megtegye ezt. Az is előfordulhat, hogy az állásod annyira értékes a szemedben, vagy pedig annyira rettegsz a munkanélküliségtől és az azzal járó anyagi bizonytalanságtól, hogy alacsonyabb bérrel is megelégszel, és nem mersz fizetésemelést sem kérni. Pedig meg kell tanulnod kockázatot vállalni, ha hosszú távon szeretnél előrelépni az életben. Ha túlságosan óvatos vagy, azzal egyfelől leértékeled magadat és a munkádat, másfelől pedig húsz év múlva is ugyanolyan anyagi helyzetben fogsz élni, mint most.

Gondold újra fejben is a pénzügyeidet
Fotó: Pexels

"Majd később félreteszek"

Igazság szerint attól a pillanattól fogva kellene gondolnod a megtakarításra, amikortól elkezdtél dolgozni. Sok huszonéves, sőt, fiatal harmincas is beleesik abba a hibába, hogy úgy gondolja, az olyasmik, mint a nyugdíjmegtakarítás, az időseknek valók. Való igaz, hogy jó esetben a nyugdíjra idős korodban lesz szükséged, azonban az alapjául szolgáló pénz nagy részét fiatalként teremted elő. Ha most nem teszel félre, akkor a jövődet kockáztatod. Életed első munkanapjától fogva alaposan végig kell gondolnod, hogyan szeretnél élni a jövőben, és ehhez milyen pénzügyi megtakarításokra van szükséged. Rengeteg rövid- és hosszútávú befektetési forma létzik már, melyek mindegyike különböző mértékű kockázatokat rejt magában. Ha teheted, egy szakértő bevonásával keresd meg a számodra leginkább kedvezőt, és rendszeresen tegyél félre, hogy később legyen lakásod, autód, vésztartalékod, ha megszűnik az állásod, és olyan nyugdíjas éveid, amilyeneket megérdemelsz egy végigdolgozott élet után.

5+1 hiba, amit te is elkövetsz, amikor a pénzedről van szó

"Lépést kell tartanom a barátaimmal"

A legjobb barátnőd úgy utazgat évente a Maldív-szigetekre, mintha hazajárna? A haverod kétévente lecseréli a kocsiját, az ismerőseid többsége pedig azonnal megveszi a legújabb, legmenőbb mobiltelefont, amint megjelenik a piacon? Érthető, ha néha te is azt érzed, hogy ezek a kényeztetések neked is járnak, és nem sokat aggódsz azon, mi lesz a jövőben, hanem inkább a pillanatnak élsz. Ebben a pillanatban lehet, hogy tényleg megteheted, hogy megveszed a negyedik méregdrága táskádat, de sosem tudhatod, mi lesz holnap vagy egy év múlva. Ha úgy érzed, a pénz csak arra való, hogy azonnal elköltsd, és azzal nyugtatod magadat, hogy az ismerőseid sem spórolnak, hanem inkább élvezik az életet, akkor van egy szomorú hírünk: elképzelhető, hogy eljön az idő, amikor már arra sem fogsz tudni költeni, amire fontos lenne, méghozzá azért nem, mert nem tettél félre, amíg lehetett volna. Nem ijesztgetni akarunk, de ha vannak céljaid, méghozzá olyanok, amelyeknek a megvalósításához pénzre van szükség, akkor spórolnod kell, és vissza kell fognod a túlzott költekezést még akkor is, ha mindenki ezt teszi körülötted. A saját életedért egyedül te vagy a felelős, ezt ne feledd!

Cikkünk eredetileg a GLAMOUR 2018 áprilisi számában jelent meg.

Olvass még többet a pénzügyekről!

Ez is érdekelhet

Billie Eilish új fotója tocsog a vérben - de mi történt?

Billie Eilish új fotója tocsog a vérben - de mi történt?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói