Természetközeli pihenés gyönyörű környezetben: látogass el a Boglya Ökoházba!

Hirdetés

2022.szeptember.16.

Mit szólnál egy meghitt kuckóhoz a természet lágy ölén, ahol zavartalanul élvezheted azoknak a társaságát, akik a legfontosabbak számodra? Ha te is szívesen kiszakadnál kicsit a városi nyüzsgésből, próbáld ki a páratlan élményt nyújtó, újonnan megnyitott Boglya Ökoházat!

Természetközeli pihenés gyönyörű környezetben: látogass el a Boglya Ökoházba!
Fotó: Kardos Zsolt Photography

Fenntartható, természetközeli pihenés gyönyörű környezetben

A Boglya Ökoház több mint egy hektáros, magán erdővel és gyümölcsössel körülvett területen fekszik. Az épület maximum 4 fő részére nyújt kényelmes pihenést. Az épület alapterülete a galériával együtt 68 nm, amelyhez egy 60 nm-es pihenőterasz tartozik, a terasz a tulajdonosok által telepített levendulás kertre néz. A házban két teljes értékű hálószoba, egy fürdőszoba, nappali és egy teljesen felszerelt konyha kapott helyett, a földszinti hálószobában egy szabadon álló kád biztosítja az idilli pihenést. A nappali 7 méteres üvegfelületéről csodás kilátás nyílik a házzal szemben elhelyezkedő erdőre illetve a házhoz közvetlenül kapcsolódó közel 2000 nm-es kertre. A Boglya Ökoház teljes területén elérhető a WIFI hálózat. A Boglya Ökoház állatbarát szálláshely így bátran magunkkal vihetjük négylábú kedvenceinket.

Minden, amit az energiatakarékos házakról és így a Boglyáról tudni kell:

A Boglya Ökoház tervezésekor kiemelten nagy hangsúlyt kapott a szépség és modernitás mellett a fenntarthatóság is. Az építkezés során természetes alapanyagokat használtak, mint a fa, szalma (szigetelés) illetve bio vályogvakolat, amely nemcsak a környezetre, hanem az egészségünkre is jó hatással van.

A szennyvíz lebontásáról biológiai szennyvízlebontó gondoskodik, az esővizet összegyűjtik és egy beépített szűrőrendszer segítségével mind a házban mind a kertben hasznosítják. A ház elektromos ellátását napelemmel biztosítják. A házban elhelyezett kozmetikumok magas minőségű bio termékek, amelyek kizárólag természetes összetevőkből készülnek illetve a házban használt minden tisztítószer környezetbarát termék.

Fotó: Kardos Zsolt

Mi is az ökoház pontosan?

- Az ökoház fogalmára jelenleg nincsen pontos definíció, de az építészeti szakvélemények szerint az ökoházak olyan épületek, amelyek olyan technológiával és struktúrával épülnek, amelyek hozzájárulnak a természet hosszútávú megóvásához és mérsékelik környezetszennyezést.

- Az ökoházak megépítése lehetőség szerint a legkisebb természetkárosító tevékenységgel történik, “beépül” a környezetébe, így nem elvesz a természetből.

- Az ökoház nem összekeverendő a passzívházakkal, amely akár már egy sima társasház is lehet. Ehhez csak annyi kell, hogy a falak és a nyílászárók tökéletesen, szinte légmentes hőszigetelést biztosítsanak. A friss levegőt egy mesterséges szellőzőrendszer biztosítja az ilyen épületeknél. A fűtést és a hűtést is ez a szellőzőrendszer oldja meg.

Az ökoházaknak meg kell felelni néhány zöldépítési alapelvnek, ilyenek például:

- Az építés során lehetőleg természetes anyagokat használjanak (pl.: fa, kő, szalma, agyag), az energiaellátásnál pedig főként a megújuló energiaforrásokra támaszkodjanak a tervezők.

- Az épület alkalmas legyen a környezetbarát, az erőforrásokkal takarékosan gazdálkodó életmód folytatására.

- Az épület felépítése során emberi erő használata, élőmunka használata.

- Az épület alkalmazkodik a helyi éghajlati viszonyokhoz.

A Boglya Ökoház nevét az építéséhez használt szalmabálákról kapta, mivel a Boglya nem csak ökoház hanem ezen belül is szalmaház.

Fotó: Kardos Zsolt

Miért is olyan csodás építőanyag a szalma?

- A levegő páratartalma természetes módon szabályozott, és mindig közelít az optimálishoz.

- Az épület nyáron nem igényel mesterséges hűtést.

- A felhasznált természetes anyagoknak nincs károsanyag kibocsátásuk.

- A felhasznált építőanyagok előállítása nagyrészt megújuló energiaforrásokat vesz igénybe.

- A használat során a szokásosnál kisebb a függőség a nagy energiaellátó rendszerektől.

- A szalmabála egy olyan természetes anyag, amelynek a hőszigetelő képessége vetekszik a legmodernebb szintetikus hőszigetelő anyagokéval.

- A bálák elkészítése nem igényel jelentős ásványi nyersanyag és energiahordozó felhasználást.

- Jó hangszigetelő, nemzetközi mérések szerint 51 dB feletti hangszigetelő képességgel bír.

- Más hagyományos építési módokkal azonos élettartam, a tervezésre, kivitelezésre és használatra vonatkozó előírások betartása esetén.

- A visszamaradt anyagok megsemmisítése nem károsítja a környezetet.

- A szalma és fa keletkezése -szemben más építőanyagokkal- nagy mennyiségű negatív CO2 kibocsátással, azaz CO2 elnyeléssel jár, így az átlagos szalmaház építése CO2 semleges.

- A szalma a vakolatba burkolva tűzvédelmi szempontból épp annyira biztonságos, mint a hagyományos építőanyagok.

Próbáld ki a zavartalan pihenést idilli, vidéki környezetben!

https://boglya-okohaz.hu/

Ez is érdekelhet

Tudtad, hogy az egész lakást megszépítheted a 2022-es GLAMOUR-napok kedvezményeivel?

Tudtad, hogy az egész lakást megszépítheted a 2022-es GLAMOUR-napok kedvezményeivel?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói