Pletykálni kötelező! - mert egészséges

2014.március.1.

Szoktál pletykálkodni? Persze, hogy szoktál, mindenkinek jár olykor a szája. Persze, ha a pletyka a mi rosszhírünket kelti, kevésbé érezzük jól magunkat tőle. Sőt, egyenesen nekirontanánk annak, aki kikotyogott valamit rólunk. Főleg ha a szóbeszéd igazságtartalma is megkérdőjelezhető.

Pletykálni kötelező! - mert egészséges
Fotó: Thinkstock

Ám a szociálpszichológusok felfedezték mindennek a jó oldalát is. Egészen pontosan úgy vélik, terápiás hatása van az ilyesfajta csevejnek.

Ugye te is érezted már a gyomortáji bizsergést, amikor meghallottál egy új pletykát, és lelki szemeid előtt láttad, mit reagál majd a barátnőd a telefon túloldalán? Amikor ugyanis megtudunk egy új információt valakiről vagy valamiről, aki vagy ami számunkra is érdekes, azonnal felgyorsul a szívverésünk. De amikor eljön a pillanat, hogy megoszthatod tudásod valakivel, az előbb említett gyors szívverés lelassul, és minden visszaáll az egyensúlyi állapotába.

Persze, ezzel nem szeretnélek arra buzdítani, hogy beszéld ki az összes barátnőd titkait, mert nem lenne szép, sem pedig etikus, de megvan az alapja annak, hogy olykor nem tudod visszafogni magad, hisz a pletykálkodás jó feszültséglevezetési eszköz.

Ha jól akarod érezni magad anélkül, hogy bárkit megbántanál, iktass be legalább heti egy, de inkább kettő kávézást a barátaiddal. Nem azért, hogy minél több szóbeszéd birtokába juthass, amit majd a munkahelyeden elfecseghetsz, hanem mert bizonyított tény, hogy már egy rövid társalgás is pozitív hatással van agyunk működésére.

Egy kellemes beszélgetés fokozza a szellemi teljesítőképességet. Magasabb lesz az önkontroll, könnyebb kizárni a külső, illetve belső zavaró tényezőket, sőt, hat a memóriára is. Jó hír, hogy ezen funkciók kiélesedése minden szituációban hasznunkra válik, és már egy rövid társalgás is eredményes, tehát nem kell órákig kávézni, teázni.

A jelenséget elsősorban azzal magyarázzák, hogy társas helyzetben meg kell próbálnunk a másik gondolataiban olvasni, felvenni a nézőpontját, beleélni magunkat az ő történetébe. Mindez persze kevésbé valósulhat meg a cybertérben, úgyhogy itt egy újabb indok, miért ülj le személyesen a barátokkal, olyan "régimódi stílusban".

Szomorú hír azonban, hogy vitahelyzetben ugyanezen hatások nem jelentkeznek, így sajnos, ha összebalhézol a munkatársaddal, barátoddal, barátnőddel, akkor még nem pipálhatod ki ezt a programot.

Ez is érdekelhet

Zsuzsa megmutatja, hogyan lehet az öltözködésed sikkes és komfortos!

Zsuzsa megmutatja, hogyan lehet az öltözködésed sikkes és komfortos!

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Sztárhírek

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!