5 dolog, amiről mindenki posztol, pedig nagyon nem kellene

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szinte már reflexszerű arról posztolni a közösségi médiában, ami örömmel tölt el. Hirtelen úgy érzed, erről mindenkinek tudnia kell. Igen, a legjobb barátaid mellett egy sor, szinte még számodra is ismeretlen emberrel (és hidd el, belőlük van több az ismerőseid közül) is megosztod a legintimebb momentumokat is.

Te mennyit posztolsz a magánéletedről, és szerinted mennyi fér bele?
Te mennyit posztolsz a magánéletedről, és szerinted mennyi fér bele?
Fotó: Getty Images /We Are

A Facebook és az Instagram a világ leghasznosabb platformjai tudnak lenni, ha jól használjuk őket. Lehet inspirációs forrás, zárt csoportok otthona, ahol infót cserélhetsz másokkal, követeted a kedvenc hírességeidet, tarthatod a kapcsolatot a volt osztálytársaiddal, még akkor is, ha ők már esetleg Balin, New Yorkban vagy Rómában élnek. De mikor üt vissza, és mik azok a témák, melyekről soha, semmilyen körülmények között nem éri meg posztolni?

A kisgyereked

Amíg a gyereked nem tud ebbe beleegyezni, és amíg nem érti, hogy a közösségi médiában szerepelni pontosan mit is jelent, addig – különösen úgy, hogy beazonosítható, vagy éppen kiszolgáltatott helyzetben, esetleg hiányos öltözetben van – egyáltalán nem kellene posztolnod róla. Ezt sokan azért értik meg nehezen, mert a saját életükről is posztolnak, aminek része a gyerekük is. Ugyanakkor egy gyerek nem háziállat, és nem a szülő tartozéka, hanem egy önálló emberi lény, akinek jogai és méltósága is van. Amíg tehát nem tud arról dönteni, hogy szeretne-e megjelenni párszáz ember előtt az interneten, addig nem kellene képeket megosztanunk róla.

Amit az internetre feltettünk, még ha a privát oldalunkra is, az örökre ott marad, így mire egy olyan gyerek, akiről születése óta fotókat posztolnak, felnő, már hatalmas, általa ellenőrizhetetlen és kontrollálhatatlan digitális lábnyoma lesz. Ő maga tehát hiába dönt a digitális tudatosság mellett, a szülei előre döntöttek helyette arról, hogy szerepelhet az interneten a fotója. Azt is fontos tudni, hogy az illegális, gyermekek szexuális kizsákmányolását tartalmazó oldalak fotóanyagának egy része – adott esetben photoshoppolva is – ilyen privát fotógyűjteményekből származik. Azzal semmi baj nincs, ha a szűk családdal, baráti körrel megosztunk fotókat, de azt tehetjük privát csatornákon is, legjobb esetben pedig úgy, hogy lementeni ne lehessen. Ugyanakkor ide se tegyünk fel soha kiszolgáltatott helyzetben lévő – síró, beteg –, vagy meztelen, félmeztelen gyerekről fotót. Gondoljunk bele, mi magunk mennyire szeretnénk, ha a tudtunk nélkül ilyen fotókat küldözgetnének körbe rólunk?

Bármilyen illegális tevékenység

Ez elsőre nagyon alapvetőnek tűnik, de azért láttunk már füvet szívó, tiltott helyen graffitiző vagy egyéb szabálysértést elkövető emberekről fotókat a neten. Mivel a rendőrségnek például joga van adott esetben a privát oldalad tartalmát is átnézni, ezek bizony terhelő bizonyítékok – nem csak rád, de azokra nézve is, akikkel együtt csináltad az adott dolgot. Szóval semmi ilyesmiről ne posztolj soha. Természetesen akkor sem, ha te csak szemlélője vagy az eseményeknek. Arra is figyelj oda, hogy a munkaszerződésed szerint mely szenzitív információk titokban tartására kértek téged a cégedtől – ha ezekből ugyanis megosztasz bármit akár a saját oldaladon, akár kommentben, még évekkel azután is, hogy adott esetben már a cégtől is távoztál, bajod lehet belőle.

„Te vagy ebben a videóban?” - Sose dőlj be ennek a kérdésnek Messengeren

„Te vagy ebben a videóban?” - Sose dőlj be ennek a kérdésnek Messengeren

Olyasmit, amivel durván megbánthatsz mást

Ha két napja szakítottál a partnereddel, akkor ne tegyél fel közös fotót az új szerelmeddel, ha pedig fejfájásra hivatkozva lemondtál egy szülinapi ünneplést, akkor ne oszd meg, hogy aznap este éppen egy másik társasággal szórakozol valahol. Igazából mindig érdemes átgondolnod, hogy az adott posztoddal szükségtelenül megbántasz-e egy hozzád közel állót, és ha úgy látod, hogy igen, akkor inkább ne tedd ki. Természetesen az is fontos, hogy kiállj a szívedhez közel álló ügyekért, nem lehet mindig mindenkinek az érzéseire tekintettel lenni, amikor úgy érzed, morális kötelességed valamit támogatni, megosztani. Ha azonban sokkal kevésbé fontos, hogy a poszt kikerüljön, mint amekkora lehet a kár, amit másnak okozol vele, akkor inkább érdemes azt megtartani magadnak.

Semmi olyasmit, amit nem szeretnél, ha a jelenlegi vagy a jövőbeni munkáltatód látna

Ha már csak 50 ismerősöd vagy követőd van – aminél azért mindenkinek sokkal több szokott lenni általában –, akkor sem tudhatod, hogy nem ismeri-e valamelyik a jelenlegi vagy jövőbeni főnöködet, vagy a céged HR-esét, és nem mutatja-e meg neki adott esetben a posztjaidat, fotóidat. Rég nem titok, hogy a munkáltatók a lehető legtöbb fórumon igyekeznem lecsekkolni a jelenlegi vagy jövőbeni kollégákat, és ha olyasmit találnak, ami a cégre vagy rád nézve kínos, annak bizony következményei lesznek.

Privát információk

Sose posztold nyilvánosan a telefonszámodat, címedet és bármilyen olyan adatodat, amelyet adathalászok felhasználhatnak. Az sem feltétlenül jó ötlet, ha valós időben osztod meg, éppen hol jársz és mit csinálsz, különösen, ha hosszabb időre vagy távol. A nyaralási képeket is érdemes akkor megosztani, amikor már otthon vagy. Nem egy embert raboltak már ki akkor, amikor tudták, hogy napokra vagy hetekre elutazik. A nem megosztásra való privát információk másik csoportja a bensőséges, intim dolgok a szeretteiddel, családoddal, pároddal kapcsolatban. Ezek nem a nagy nyilvánosság elé tartoznak, még akkor sem, ha ezzel a gesztussal csupán érzelmeid magas hőfokát akarod hangsúlyozni. Bármennyire is erőteljes a virtuális jelenlétünk az elmúlt években, vannak dolgok, amelyek továbbra is csak azokra az emberekre tartoznak, akik között zajlanak – ne értékeld le az intim pillanatokat azzal, hogy ország-világ elé kiteregeted őket!

Lubickolj tudatosan az online térben:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Már a müzli sem jelent egészséges alternatívát? - Dióhéjban a chipsadóról

glamour plusz ikon Már a müzli sem jelent egészséges alternatívát? - Dióhéjban a chipsadóról

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)