3 módszer, hogyan hasznosíthatod az életedben a pozitív pszichológiát

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal a pozitív pszichológiáról ír, és arról, miért érdemes beépítened azt a mindennapjaidba.

3 módszer, hogyan hasznosíthatod az életedben a pozitív pszichológiát
Fotó: Getty images/Glamour

A 2000-es évek előtt sokan úgy tekintettek a pszichológiára, mint a lelki és mentális betegségek és a maladaptív, tehát káros viselkedések gyógyításának tudományára. A pszichológia fő fókusza is ez volt. Az egyetemi éveim alatt az egyik professzorom így írta le a pozitív pszichológiát: képzeljünk el egy számvonalat, ahol a 0 van középen, ami elválasztja a negatívat a pozitívtól. Amíg korábban a pszichológia szinte kizárólag arra fókuszált, hogyan lehet eljutni a negatívból a nullához, vagyis hogyan lehet a mentális és lelki betegségekben szenvedőket egy egészséges állapotba hozni, addig a pozitív pszichológia arra fókuszál, hogyan lehet a 0-ról a pozitívba eljutni, hogy azok a személyek, akiknek nincsenek mentális problémáik, hogyan tudnak még teljesebb és boldogabb életet élni. A pozitív pszichológiát tehát nevezhetjük a jól-lét tudományának is.

A pozitív pszichológia irányzata nem is olyan régen vált “felnőtté”, hiszen 2000-ben fogalmazta meg Csíkszentmihályi Mihály és Martin Seligman a pozitív pszichológia kiáltványát, így ezzel ez az irányzat az új évezred pszichológiájává is vált.

A pozitív pszichológia néhány fő témája közé tartozik a boldogság, avagy a szubjektív jól-lét, a reziliencia, a fejlődés és személyiség-fejlesztés, a pozitív érzelmek és pozitív, támogató kapcsolatok, a mindfulness vagyis a tudatos jelenlét, a karaktererősségek, illetve a célok, az értelem-és jelentőségteliség.

Bár időben az én-vezetés elmélete körülbelül 20 évvel előzi meg a pozitív pszichológiát, a két koncepció mégis szorosan összekapcsolódik, hiszen mindkét fogalom egyaránt azt célozza meg, hogy bebizonyítsa, hogy az ember nem egy statikus, állandó lény, hanem valóban képes a fejlődésre és a változásra, valamint egy magasabb szintű kiteljesedésre. A pozitív pszichológia és az én-vezetés modelljei egyaránt azt célozzák meg, hogyan tudsz boldog, reziliens, kompetens emberré válni, és hogyan tudod kezedbe venni életed irányítását, hogy még több pozitív élményben, tapasztalatban, érzelemben legyen részed. Íme három olyan módszer, amivel már most azonnal elkezdheted beépíteni ezeket a koncepciókat az életedbe.

Ha 9 állításból 7 igaz rád, hajlamos vagy a kontrollmániára

  1. A Karrier Kedd rovatunk egy korábbi cikkében már megemlítettük a “growth mindset-et” vagyis a fejlődés-fókuszú szemléletet. Ezt a következőképpen építheted be az életedbe: tegyük fel, hogy hibát vétettél a munkádban, vagy úgy érzed, valami nem úgy sikerült, ahogy elképzelted, és ezért lehangolt és csalódott vagy. Lehet, hogy úgy érzed, hogy kudarcot vallottál, mert egy személyes vagy üzleti, munkahelyi projekted nem hozta az elvárt eredményeket. Ha a growth-mindset tudatosságával közelíted meg ezeket a helyzeteket, akkor ilyenkor a következő kérdést teszed fel: „Mit tanulhatok ebből?”. A következő 10 napban gyakorold a fejlődés-és tanulás-fókuszú szemléletet azáltal, hogy bármikor, amikor a fenti gondolatok és érzések megjelennek, tudatosítod, mit tanultál a helyzetből, mindegy, mi is legyen az. Sorolj fel magadban - de akár le is írhatod -, mi volt az a 3 tanulság, amit magaddal vihetsz, és amire legközelebb odafigyelhetsz.
  2. Gyakorold az ön-tudatosságot! Az öntudatosság azt jelenti, hogy képes vagy megfigyelni magadat és azt, hogy a cselekedeteid, az érzéseid és a gondolataid hogyan hatnak egymásra, valamint mennyire tükrözik azokat a belső értékeket, amelyeket te fontosnak tartasz. Az öntudatosság gyakorlására vegyél elő egy papírt és tollat, vagy csak nyisd fel a számítógépedet vagy egy telefonos jegyzetet, és írd össze az erősségeidet és a gyengeségeidet. Legalább 10 elemet gyűjts össze ezeken a listákon. Miután elkészült a két lista, írd fel az aktuális céljaidat is. Ha ezzel is megvagy, akkor az egyes listákhoz jegyezd fel, hogyan tudnak az erősségeid és a gyengeségeid segíteni vagy hátráltatni a céljaid elérésében, és hogyan tették ezt a múltban. Gondolkodj el azon, hogyan tudod még jobban kiaknázni az erősségeidet, és hogyan tudod leküzdeni a gyengeségeid okozta akadályokat a céljaid elérése felé vezető úton. Például, ha az az egyik célod, hogy sikeres, saját vállalkozást indíts, nézd meg, milyen erősségeid támogatják ezt a célt. Lehet, hogy kiváló kapcsolatépítő vagy. Írj le 3 olyan ötletet, hogyan segítheti ez a jövendő vállalkozásodat. Például szervezhetsz egy üzleti networking partit, ahová meghívod a potenciális ügyfeleidet, barátaidat és együttműködő partnereket, vagy te magad is eljárhatsz specifikus kapcsolatépítő üzleti rendezvényekre. A gyengeségek listán azonban ott szerepelhet az, hogy nem vagy túl jó az adminisztrációban, és az ehhez kapcsolódó feladatok elvégzésében, vagy az is lehet, hogy nem tudsz meggyőzni másokat, és semmit sem tudsz az értékesítésről. Írj fel 3 olyan ötletet, hogyan tudsz felülkerekedni ezeken a gyengeségeken. Például megkérheted egy barátodat, hogy segítségen az adminisztratív feladatokban, és cserébe te is hozzájárulsz valamihez az ő életében, így kölcsönösen segítitek egymást. Esetleg beiratkozol egy értékesítési szemináriumra vagy tréningre, hogy feloldhasd magadban az értékesítéssel kapcsolatos korlátozó gondolataidat.
  3. Légy optimista! Az első tipphez hasonlóan állítsd magad egy 10 napos optimizmus-kihívás elé! A pozitív pszichológiai kutatások már bebizonyították, hogy az optimista személyek nagyobb valószínűséggel alkalmaznak aktív, probléma-fókuszú megküzdést, mint passzívat, tehát többet cselekednek ahelyett, hogy elmerülnének az önsajnálatban, ha nehézségekbe ütköznek. Az optimista személyek tovább élnek, egészségesebbek és boldogabbak is. A 10 napos optimista kihívás alatt kerüld el a panaszkodást! Ha ez mégsem sikerül, akkor azonnal fogalmazd át, keretezd át a panaszodat. Például ahelyett, hogy azt mondanád: „Már megint olyan fáradt vagyok, nincs kedvem semmihez.” azt mondod helyette, hogy „Milyen jó, hogy hétvége van és nem is kell semmit sem csinálnom, ha nem akarom.” Vagy „Félek attól, hogy nem fog jól sikerülni ez a projekt, nem csináltam még hasonlót.” Mondd ezt helyette: „Izgatott vagyok, mivel egy új projektet kaptam. Még nem csináltam hasonlót, de alig várom, hogy a munka közben új készségeket sajátítsak el, amik a további projektekben is segíteni fognak.” Az optimista kihívás másik lényegi pontja, hogy vedd észre a jó dolgokat az életedben és a környezetedben, és fogalmazd is meg azokat: dicsérd meg magad, légy büszke magadra, ismerj el másokat is. Mondd el a kolléganődnek, milyen remek outfitje van, milyen nagyszerűen kezelte azt a konfliktusos helyzetet az értekezleten, hangsúlyozd ki egy projekt eredményeit, veregesd meg a saját vállad, amiért megtettél valamit, amit egyébként nem szoktál. A lista még folytatódhat, a lényeg, hogy fókuszálj a pozitívumokra!

Próbáld ki a kihívásokat és írd össze a listádat és számolj be te is az eredményeidről!

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ez is érdekelhet

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói