Prága megér egy-két estét

Pénztárcakímélő külföldi kiruccanást szeretnél? Nem is kell messzire menned! Prága nem véletlenül Európa egyik leginkább kedvelt városa, a kontinens szívcsakrájában szinte kötelező eltölteni pár napot - mi is így tettünk.

Prága megér egy-két estét
Fotó: Thinkstock

Ha már jártál a cseh fővárosban, akkor nem újdonság, hogy Prága nem egy Barcelona, Róma vagy Athén. Nem kell hozzá napsütés és 30 fokos tomboló nyár, ezért legjobb, ha a főszezont megelőző vagy követő hónapokban látogatod meg Csehország kincsesládáját.

Pároknak is csodás, de barátnővel az igazi!
Ha teheted, akkor a belvároshoz minél közelebb keress szállást, hiszen ott is nagy a választék a különböző kategóriákból. Eszter barátnőmmel rögtön a Károly híd szomszédságában a Malá Stranán, azaz a Kisoldalon találtunk szállást, ami a vár lábától egészen a Moldva partjáig húzódik. Így minden nap legalább kétszer abban a csodás élményben lehetett részünk, hogy átsétálunk Európa egyik leghíresebb és legszebb hídján. Az 520 méter hosszú hidat IV. Károly építtette a 14. században. A gyalogos átkelőt két gótikus torony őrzi, és a kőhídon sétálva még számos szobrot csodálhatunk meg, melyek büszkén kísérik utunkat egészen a túlsó partig. Ezek közül a Nepomuki Szent János szobra a leghíresebb (ennek már csak a nevét kimondani is roppant vicces). Tartja magát az a hiedelem, hogy aki megérinti a szent halálát ábrázoló domborművet, azt szerencse éri.

A lakberendező tippjei, akiért Jennifer Lopez is odáig van

A lakberendező tippjei, akiért Jennifer Lopez is odáig van

A Károly-híd és a prágai Champs Élysée

Ha átkelünk a Károly hídon, akkor máris Prága óvárosában, a Staré Mestóban találjuk magunkat. Itt pedig aztán addig lehet bolyongani a macskaköves, kanyargó kis utcákban, ameddig már azt érzed, hogy leszakad a lábad. Kihagyhatatlan a csodálatos csillagászati óra az Óvárosi téren. A különleges masina 1410-ből származik, és különlegessége miatt annak idején a városatyák megvakíttatták a mestert, aki készítette, nehogy megismételhesse művét. Minden órában izgalmas rituálénak lehetsz szemtanúja: a halál meghúzza a lélekharangot, előbukkan Jézus és az apostolok, kukorékol a kakas. Az idő mellett azonban az óra még a hónapokat, a napokat, a Nap és a Hold mozgását és az állatövi jegyeket is pontosan mutatja.

Fotó: Thinkstock

A tér túloldalán található Prágai Művészeti Galériában három szinten három kiemelkedő művész munkáiból láthatsz kiállítást: Salvador Dalí, Alfons Mucha és Andy Warhol. A legfelső emeleten, ahol a legendás pop art művész alkotásai találhatók, akár saját pólót is nyomtathatsz magadnak Warhol valamelyik híres mintáját felhasználva.

Fotó: Thinkstock

Ha tovább sétálsz az Újváros (Nové Mesto) felé, akkor a prágai Champs Élysées-n találod magad, azaz a Vencel téren. Itt rengeteg más városokból is ismerős boltra akadhatsz, de ha ránk hallgatsz, inkább a helyi, különlegesebb üzleteket keresed. Én meg is találtam a kedvenc boltomat, a természetes anyagokból készült kencékkel teli Manufakturát, amit talán a legjobban a Lush-hoz tudnék hasonlítani. Órákig lehetne szaglászni az illatozó szappanokat, testápolókat és illóolajokat.

Egy nap a zsidó negyedben
A cseh főváros valaha Kelet-Európa legnagyobb és legaktívabb zsidó közösségének adott otthont. A Josefovot az Óváros tértől északra található Parizská utcán lesétálva érheted el. A francia stílusú úton járva akár azt is hihetjük, hogy az Andrássyn lépkedünk éppen. Nem véletlen az elnevezés sem, hiszen nem csak art nouveau-s kinézete, de a luxusüzletek sora is Párizst idézi. A legnagyobb divatházak boltjait csodálhatod itt meg, majd hirtelen egy jobbra fordulás után a Régi-új zsinagógánál találod magad. Figyelem, a zsinagógák, a Zsidó Múzeum és a zsidó temető látogatásához belépőt kell váltanod! A legjobb a kombinált jegy, amellyel az említett helyek mellett a Pinkász zsinagógát is meglátogathatod. Ez utóbbi eredetileg egy magántulajdonban levő imaház volt, és aminek a falára a második világháborút követően valamennyi morva és cseh áldozat neve felkerült. A zsinagóga külső udvaráról közelíthető meg a régi zsidó temető, mely nagy hatást tesz a látogatókra. A düledező sírkövek között találunk egészen a 15. századból valókat is. A negyedben található még két zsinagóga is, az impozáns neogótikus Maisel, ami reneszánsz emlékeket is őriz, valamint a csodálatos Spanyol zsinagóga, mely az 1860-as években épült, mór stílusban. A zsidó negyedben, ha minden zsinagógát végig akarsz járni, érdemes egy teljes napot is eltöltened.

Fotó: Thinkstock

Te lennél a saját barátnőd?

Te lennél a saját barátnőd?

A Moldva túlsó partja

Fotó: Thinkstock

Ha már mindent láttál az Óvárosban, és az Újváros izgalmas pubjait, kocsmáit is feltérképezted, akkor már csak a túlsó part és a Hradzsin, vagyis a Várnegyed maradt. Itt azonban nem egyetlen palota, hanem egy kisebb városnyi épület és látnivaló vár a meredek dombot és lépcsőket megmászókra. Ahogy felértél a várba, érdemes jegyet váltani mindenhova, ugyanis enélkül gyakorlatilag sehova sem teheted be a lábad. Ha már a jegyirodában vagy, akkor azonnal vesd is be magad a Várgalériába, ahol Tintoretto, Veronese és Rubens festményeket találsz. Ezután az impozáns Szent Vitus székesegyház következik, amely hatalmas belterével, pompás kápolnáival igencsak figyelemreméltó. Járd végig a régi Királyi Palotát is, melynek ablakaiból csodálatos a kilátás a Moldva folyó által átszelt városra. Haladj tovább, és lépj be Prága legöregebb templomába, a Szent György bazilikába, melyet a 9. században építettek. A piros-sárga barokkos homlokzat ne tévesszen meg, ugyanis belül román stílusban épült puritán teret találsz majd.

Fotó: Thinkstock

Végül pedig elérkezünk a legcsodálatosabb kisutcába Prágában. A bűbájos Arany utcácska (Zlata ulicka) a Bástyasétányhoz simulva a 16. századi színes, alacsony ajtófélfás kis házaival eredetileg a várvédők otthonául szolgált, majd kézművesek telepedtek itt le. A legenda szerint az alkimisták is itt űzték titkos kísérleteiket. A 20. században a szegények lakhelye lett, Franz Kafka is itt élt nővérével a 22-es számú lakhelyen. Az Arany utcácska házait ma teljesen helyreállították, múzeumok, kedves kis kézműves- és ajándékboltoknak ad otthont.

Fotó: Thinkstock

Mit egyél, igyál Prágában?
Mindenki tudja, hogy a cseh sör verhetetlen. Nos, ma már mindegyik ezek közül itthon is megtalálható, ezért ha elmentek egy prágai kocsmába, akkor inkább kérd a ház sörét, a választék abból is nagyon széles. Ha igazi cseh élményre vágysz, hagyd el az Ó - és Újvárost, és utazz kicsit lejjebb, például a 18-as villamos vonalán található kis mellékutcákba. Vessétek be magatokat az igazi prágai életbe olyan helyeken, ahova a város fiataljai járnak, és a turistákból is sokkal kevesebb van. A legtöbb helyen ételt is felszolgálnak, érdemes valami igazi cseh harapnivalót ilyenkor kipróbálni. Kísérletezzetek, kalandozzatok bátran!

Fotó: Thinkstock

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné megtörni készül a királyi hagyományokat

Katalin hercegné megtörni készül a királyi hagyományokat

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói