Programajánló: Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok

2015.április.13.

Ha érdeklődsz a pszichológia iránt, tudjuk, hol a helyed most hétvégén! Péntektől vasárnapig Budapest ad otthont Európa legnagyobb, diákok által szervezett, mindenki számára nyitott tudományos-kulturális programsorozatának, a Pszinapszisnak, ahol számtalan pszichológiai előadással, módszertani műhellyel, és kulturális programmal várják a pszichológia világába betekinteni vágyókat.

A Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok évről-évre egyre nagyobb rendezvénnyé növi ki magát, tavaly a híres börtönkísérlet atyja, Philip Zimbardo is ott volt az előadók sorában. A rendezvény minden évben más központi téma köré épül – idén egy olyan jelenségről lesz szó, mely egyre gyakoribb problémája mindennapjainknak: a társas magányról. Nemcsak a nagyvárosok sietős forgatagában, hanem még egy kis, zárt közösségben is érezhetjük magunkat magányosnak időről időre. Amikor a barátainkkal ülünk az asztalnál a telefonjaink virtuális világába merülve, vagy egyedül kapunk be egy hamburgert egy gyorsétteremben némi olvasnivalót véve magunk elé a magány páncéljaként, amikor nem tudjuk, hol keressük a párunkat, vagy miért érezzük úgy, hogy a másik nem ért meg, nem figyel ránk a kapcsolatunkban – a társas magány érzését számtalan helyzetben átélhetjük. A kérdést olyan ismert pszichológusok és szakemberek fogják körüljárni előadásaikban, mint Bagdy Emőke, Pál Feri, Tari Annamária, Pléh Csaba, Vekerdy Tamás, Almási Kitti, Hevesi Kriszta, és a névsor még hosszan elhúzódik. Az előadásaikból megtudhatjuk többek között, hogy miként dönti romba Hollywood a romantikus kapcsolatainkat hamis elvárások támasztásával, hogyan lesz a magányos szószólók által képviselt ellendivatból divat, elmagányosít-e a videojáték, mi köze a szingliségnek az evolúcióhoz, mi történik a sark-expedíciókon részt vevő izolált kiscsoportokban, és mik lehetnek az elmagányosodás okai a párkapcsolatban. A palettát pedig olyan ínyencségek színesítik, mint a vámpírpszichológia, a "hülyeségek" elkövetésének pszichológiai okai, a zenei élmények élettani és lelki háttere, meseterápia, űrkutatás, vagy hogy miről árulkodik a szelfi.

Akik inkább a pszichológia gyakorlatába tekintenének bele, nyitott módszertani műhelyeken ismerkedhetnek meg a különböző terápiás módszerekkel, mint például a pszichodráma, a hipnózis, az autogén tréning vagy a zeneterápia. A mindennapi élethez elengedhetetlen készségeinket pedig az asszertív kommunikációs, prezentációs, idő- vagy stresszkezelés tréningeken fejleszthetjük. Az előadások és műhelyek között kiállítások, könyvesbolt, relax szoba, teaház, és masszázs várja a feltöltődni vágyókat – mert ez a három nap nem más, mint intenzív szellemi, lelki töltekezés bárkinek, aki nyitott rá.

A részletes programot és további információkat lásd a Pszinapszis honlapján: www.pszinapszis.hu

Ez is érdekelhet

Napi szex: 5 tévhit a maszturbálásról

Napi szex: 5 tévhit a maszturbálásról

Tedd & Ne tedd

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Sztárhírek

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR