Több, mint barátság, de semmi romantika - ilyen egy queerplátói kapcsolat

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A barátság, barátság extrákkal, hagyományos párkapcsolat és házasság mellett ott van még a kevésbé ismert queerplátói kapcsolat, ami nem kötődik a megszokott heteroszexuális, monogám modellhez.

A queerplátói kapcsolat olyan intim és szoros kapcsolatot jelent két vagy több ember között, amely nem romantikus érzelmeken alapul
A queerplátói kapcsolat olyan intim és szoros kapcsolatot jelent két vagy több ember között, amely nem romantikus érzelmeken alapul
Fotó: Alessandro Biascioli/Getty Images

Érezted már magadat olyan közel valakihez, ami erősebbnek tűnt a barátságnál, de nem tűnt egészen romantikusnak? Ha igen, akkor lehet, hogy te is átéltél már queerplátói kapcsolatot. A Psychology Today szakértője, Stefani Goerlich a következőképpen fogalmaz a queerplátói párkapcsolatról (QPK): „Egyesek számára a QPK közeli barátságnak tűnhet, mások számára pedig jobban hasonlít egy romantikus kapcsolatra. A QPK-ben élők értékelik a függetlenségüket és az önrendelkezésüket. Olyan újítók, akik a szeretet és az elkötelezettség új modelljeit alkotják meg anélkül, hogy szükségük lenne arra, hogy kompromisszumot kössenek szükségleteik tekintetében, vagy korlátozzák a döntéseiket. Azok számára, akik jobban vágynak a beszélgetésre, mint a csókolózásra, azoknak egy QPK egy biztonságos játszótér lehet.”

HIRDETÉS

Kik azok a queerek?

Mielőtt sor kerülne a párkapcsolat boncolgatására, érdemes lehet tisztázni, mi az a queer. Az eredeti angol szó jelentése „furcsa” vagy „különös”. A kifejezést nemzetközileg gyakran a homoszexuális szó szinonimájaként használják. Általában még úgy fogalmazzák meg: bárki, aki nem heteroszexuális, és nem cisznemű (cisznemű az, akinek a nemi identitása megegyezik a születéskor kijelölt biológiai nemével). Valójában egy esernyőfogalom, ami nagyon sok mindent magába foglal: a meleg, leszbikus, biszexuális és a többi nem heteroszexuális orientációjú és nem cisznemű embereket is.

Hogyan működik?

A queerplátói kapcsolat látszólag olyan, mint egy hagyományos kapcsolat, csak romantikus érzelmek nélkül. Kívülről figyelve egy ilyen párt, talán nem is látni különbséget egy klasszikus viszonyhoz képest. Sok tekintetben megegyezik egy romantikus kapcsolattal, de mégsem az. Nagyon fontos kiemelni: minden ilyen kapcsolat azzal kezdődik, hogy a felek előbb megbeszélik pontosan, mit szeretnének egymástól, a kapcsolattól. Tehát a queerplátói kapcsolat olyan, mintha két nagyon jó barát jönne össze. Az ilyen párok a klasszikus, romantikus benyomást keltő „párom”, „partnerem” helyett a cukkini kifejezést használják. Ez megkülönböztetésül szolgál az átlagos pároktól, elvégre nem a hagyományos értelemben vett szerelmi partnerről van szó.

A leszbikusoknak igenis a mainstreem politikai diskurzus részévé kell válniuk, méghozzá ezért

A leszbikusoknak igenis a mainstreem politikai diskurzus részévé kell válniuk, méghozzá ezért

Mi fér bele?

A kapcsolat hosszú távú is lehet, pont, mint egy hagyományos. A benne lévők dönthetnek úgy, hogy külön élnek, de akár össze is költözhetnek. Sőt annál is tovább mehetnek, összeházasodhatnak, gyereket vállalhatnak. A társadalom többségének elképzelhetetlen, hogy két ember romantikus érzelmek nélkül elkötelezze magát hosszú távon egy ilyen kapcsolatban. Ez eleinte még a huszonhárom éves Novák Anettnek is szokatlannak tűnt, amíg meg nem ismerte a volt partnerét, akivel queerplátói kapcsolatban éltek. „Többet éreztem egyszerű barátságnál. Nagyon sokat gondoltam rá, és állandóan vele szerettem volna lenni. Amikor épp benne voltam a kapcsolatban, a barátaim számára úgy jellemeztem, hogy ez olyan, mintha plátóian lennék „szerelmes”.

Olyan volt, mintha romantikus érzelmeim lettek volna iránta, viszont nem akartam megcsókolni. Igen, kézen fogva sétáltunk, egy ágyban is aludtunk, de sosem volt közöttünk szex, mert nem volt rá szükségünk. Viszont sajnos négy hónappal ezelőtt véget ért ez a kapcsolat, és annak ellenére, hogy aromantikus vagyok, ugyanúgy fáj, és még mindig gyakran gondolok rá” – meséli Anett, aki aromantikusnak és aszexuálisnak vallja magát. Emiatt sokkal nehezebb párt találnia, bár tökéletesen jól érzi magát egyedül is. „Az előző párommal egy aszex találkozón ismerkedtünk meg, és adta magát, hogy akkor legyen queerplátói kapcsolat. Viszont a partnerem nem volt aromantikus, ami hozzájárult a szakításhoz, ugyanis ő romantikus kapcsolatra vágyott. Rengeteg aszex van, aki romantikus kötelékre vágyik, ellenben sokkal nehezebben talál párt egy aromantikus és aszex.”

Van-e szex?

Laura Harris mentálhigiénés tanácsadó a Well+Goodnak arról mesélt, hogy a queerplátói kapcsolat az aromantikus közösség igényeit követve alakult ki, ami azt jelenti: egy ilyen kapcsolat általában az aromantikusok és/vagy aszexuálisok között jön létre. Ilyen esetben, ha a két partner aromantikus és aszexuális, akkor a szex egyáltalán nem játszik közöttük. „Az érintettek sokkal jobban élvezik a barátságot és az érzelmi intimitást ahhoz képest, mintha romantikus vagy szexuális dolog lenne köztük” – mondja a szakértő. Viszont queerplátói kapcsolat alapvetően az aromantikusok között jön létre, így a szex lehetősége egyáltalán nincs kizárva. Az aromantika és a szerelem fogalmak viszont kizárják egymást, hiszen az aromantikus nem érez romantikus vonzalmat más iránt.

Csak queereknek?

Sulyok Viktória – a Magyar Aszexuális Közösség egyik alapító tagja – szerint queerplátói kapcsolatot két ciszheteró is fenntarthat, mivel ez a kapcsolat lényegében olyan intim és szoros kapcsolatot jelent két vagy több ember között, amely nem romantikus érzelmeken alapul. „Az a legnagyobb előnye ennek a kapcsolatnak, hogy hatalmas szabadságot ad. Persze egy romantikus kapcsolatban is lehet ekkora szabadság, ha a felek úgy döntenek, de az a jellemző rájuk, hogy sok esetben korlátoltak. Van egy bizonyos forgatókönyv, amin végigmennek, és általában házassággal, valamint gyerekkel végződik, ez pedig sikernek számít. De ha a kapcsolat szakítással zárul, akkor azt kudarcként könyvelik el, és nem arra gondolnak, hogy volt öt jó évük, csak éppen már irányba fejlődtek.

Ezzel ellentétben a queerplátói kapcsolatban nincsenek ilyen forgatókönyvek. Egyrészt azért, mert viszonylag új fogalom, másrészt pedig még nem alakultak ki rá ezek a kötelező érvényű szabályok. Remélem, nem is fognak, és mindig megmarad ilyen szabadnak. Sokat mesélek erről a kapcsolattípusról másoknak, akik leértékelik, és azt mondják, ez »csak« barátság, mintha az rossz lenne. A társadalom azt sulykolta beléjük – mint mindenki másba is –, hogy a barátság az kevés, vagy addig van szükség a barátokra, amíg meg nem találod életed nagy szerelmét. Azt látom, hogy teljesen elfogadott az, hogy a szerelemért cserébe elhagyják a barátokat. Tehát gyakorlatilag bárki lehet queerplátói kapcsolatban. El tudom képzelni, hogy egy heteró férfi és nő, vagy négy meleg ember, akik nem szerelmesek egymásba, queerplátói kapcsolatban élnek. Lényegében bármilyen kombinációban működhet. Az egyetlen kitétel, hogy nem romantikus érzelmeken alapul, és megbeszélhetik egymással, mit csinálnak. Lehet nyitott is a kapcsolat, vagy többen is lehetnek a kapcsolaton belül.

Az aszexuálisok sohasem szexelnek, és még 3 tévhit az aszexualitással kapcsolatban

Az aszexuálisok sohasem szexelnek, és még 3 tévhit az aszexualitással kapcsolatban

Hozzá kell tenni, a queerplátói kapcsolatban is ugyanolyan emberek vannak, mint bármely más kapcsolatokban, és ugyanúgy felütheti a fejét a féltékenység, az irigység, a birtoklási vágy, és persze veszekedhetnek is. Én például pánorientált aromantikus aszexuális vagyok, és alapvetően nem vágyom kapcsolatra. Ellenben, ha megismerkednék valakivel, akivel egy hullámhosszon vagyok, sok dologban hasonlóan gondolkodunk, akkor el tudom képzelni azt, hogy azzal az emberrel kialakítok egy olyan szoros kapcsolatot, ami túlmegy azon, amit barátságként definiálunk.” Viktória szerint sokszor szerencse kérdése, hogy az ember megismerkedjen egy olyannal, aki queerplátói kapcsolatban gondolkodik, bár már a társkeresőkön és a randialkalmazásokon is meg lehet jelölni kapcsolati opcióként.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

10 egyértelmű jel, ami az alacsony érzelmi intelligencia mutatója

10 egyértelmű jel, ami az alacsony érzelmi intelligencia mutatója

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)