Rád tör a délutáni bágyadtság? 10 természetes mód, hogy elkerüld a napi hullámvölgyet

2019.június.27.

Alighogy belelendülnél a napba, jön az ebéd, aztán hirtelen zuhanni kezd az energiaszinted, délután kettő körül pedig már mímelni is alig bírod, hogy ébren vagy? Ugye ismerős?

Rád tör a délutáni bágyadtság? 10 természetes mód, hogy elkerüld a napi hullámvölgyet
Fotó: Shutterstock

A koradélután érkező hullámvölgy szerencsétlen esetben például az egész munkahelyi aktivitásodat aláássa a nap hátralévő részére. Ennek az eredménye, hogy csak halmozódnak a tennivalók, tovább kell bent maradnod, tologatni kell a tennivalók, ez persze stresszhez vezet. Sokkal jobb volna elkerülni ezek a délutáni leeresztéseket, de mit tegyél?

1. Változtass az alvási szokásaidon

Az egész napod legfontosabb befolyásoló tényezője, hogy milyen az alvásod minősége. Ha elegendő időt pihen a tested és az agyad éjszaka, akkor az energiaszinted is sokkal kisebb valószínűséggel esik a béka popsija alá délután kettőre. Az alvásról már rengeteget írtunk, most csak annyit dióhéjban, hogy meg kell tudnod, hogy neked mennyi az elegendő alvásmennyiség, ez valahol 7 és 9 óra között lesz egy felnőtt embernél. Alakíts ki állandó alvási rítust, nagyjából ugyanakkor feküdj le, és ugyanabban az időpontban is kelj fel. Figyelj arra, hogy alvásra ideális környezetben kerüljön sor, kényelmes legyen az ágyad, lehetőleg minél sötétebb legyen, és inkább hűvösebb, mint meleg legyen a hálódban.

2. Vess be adaptogén gyógynövényeket

Sok természetben előforduló növényről, gyümölcsről tudjuk, hogy serkentik az agyi funkciót, csökkentik a stresszt. Ha állandóan rád tör a koncentráltság, akkor fogyassz adaptogén növényeket, mint például a goji bogyó, aloe vera, kurkuma, szőlőmag stb.

3. Légy kreatív!

Az agy könnyen elfárad, ha monoton dolgot kell végeznie, a délutáni visszaesés kivédhető, ha egy kicsit megtornáztatod, és olyan területeket is megmozgatsz, amire amúgy a munkád közben nincs sok szükséged. Nyilván nem csellózhatsz negyedórát az irodában, és nem balettozhatsz az egyetemi előadás közepén, de például egy tízperces rajzolgatás, színezgetés, vagy más könnyen véghez vihető kreatív dolog, kizökkenthet és energiával tölthet fel.

4. Figyelj az evésre

Közhely, de tényleg így van, ha nagyon megterheld a gyomrod, akkor a tested legfőbb feladatának azt fogja érezni, hogy megküzdjön az ennivalóval. Az emésztés energiát emészt fel, a különösen megterhelő ételek lebontása nyilván több energiát igényel. A zsíros, túl fűszeres, túl sok étel amúgy sem ajánlott, akkor meg pláne nem, ha szeretnél produktív maradni. Olyan ebédet válassz magadnak, ami könnyen emészthető, de kellőképpen tápláló. Ez utóbbi is fontos, mert a gyomor túlterhelése mellett az is gátolja a produktivitást, ha viszont nem eszel semmit. Egyensúlyra kell törekedned.

5. Minimeditációra fel!

A meditációra mindig úgy tekintünk, mint egy olyan folyamatra, ami hosszabb ideig tart, elmélyedést és nyugalmat kíván. Nyilván nap közben sem az idő, sem a környezet nem ideális ehhez. Azonban kifejezetten érdemes olyan technikákat elsajátítani, amelyek maximum öt percig tartanak, és egyfajta minimeditációként sikerül kikapcsolni vele a külvilágot. Szokták mondani, hogy a bambulás sem haszontalan dolog, sőt van aki nagyon tudatosan alkalmazza arra, hogy összeszedje magát, és lehet, hogy az agyadnak pont csak ennyire, egy kis bambulásra lenne szüksége délután, hogy veszítse el a lendületét.

6. Vitaminok

A B-vitamincsalád alapvető szerepet játszik az idegrendszer épségének fenntartásában. Fontos tudni, hogy általában normális táplálkozás mellet, és ha nem iszol túl sok alkoholt, nem valószínű, hogy hiány alakulhat ki. Azonban biztosan nem tesz rosszat, ha komplex B-vitamint szedsz különösen akkor, ha például úgy érzed, hogy időnként dekoncentrált vagy, vagy az energiaszinted például délután hajlamos leesni.

A pihenés művészete - 5 tipp, hogy el tudj lazulni

A pihenés művészete - 5 tipp, hogy el tudj lazulni

7. Mozogj!

Az ülőmunkát végzők legtöbb problémája abból származik, hogy egész nap ugyanabban a testhelyzetben ülnek, és ráadásul sok irodában még a székek sem elég kényelmesek. Minden órában fel kellene állnod, és megmozgatnod a tagjaidat. Az irodai torna persze eleinte ciki lehet, de nagyon hasznos, sok gyakorlatot találhatsz az interneten, egy-egy rövidebb irodában, akár az asztalnál végezhető gyakorlatsort sajátíts el, és építsd bele a napi rutinodba.

8. Irány a szabadba

A friss levegő, a természetes napfény azonnal felpezsdíti az embert, ha olyan munkahelyen dolgozol, ahol az ebédszünetben ki tudsz menni az épületből, akkor próbáld úgy beosztani az idődet, hogy beleférjen egy rövid séta a szabadban, vagy menj ki az udvarra egy picit levegőzni. Az olyan mondások, mint a szívj egy kis friss levegőt, nem pusztán afféle bevett szófordulatok, hanem valós élettapasztalatokon alapulnak, a szabadban eltöltött percek, legyenek akármilyen rövidek, tényleg nagyon pihentetőek.

9. Energikus illatok

Nagyon is ismert dolog, hogy az illatok, ugyanúgy ahogy a színek is különböző hatással vannak ránk. Természetesen nem festheted be a tárgyalót, vagy a irodát például zöldre, csak azért, hogy frissebbnek érezd a környezeted, viszont az illatokat bevetheted a koncentráció érdekében. Az olyan illóolajok, mint a borsmenta, vagy a szerencsendió serkenti az agyműködést, és azonnal energikusnak érzed magad tőlük, elég egyetlen csepp mondjuk a csuklódra, és máris úgy érzed, hogy a délutáni bágyadtság tovaszáll.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Megtalál a szenvedély - december 3.

Napi horoszkóp: Megtalál a szenvedély - december 3.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói