18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

A nők nem butábbak a férfiaknál, pedig a sakk macsó és szexista világa pont ezt akarja lenyomni a torkunkon

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Emlékezetes általános iskolai élményem: a tesitanárunk, Edit néni megkérdezett minket, lányokat, hogy a fiúk ellen, vagy vegyes csapatokban szeretnénk-e kiütőt játszani, majd levezette az előnyöket-hátrányokat. Mondanivalója lényege az volt, hogy ha nemileg bontott csapatokban versenyzünk, mi, lányok valószínűleg veszíteni fogunk, viszont jobbat játszunk.

Miért létezik külön női és férfi sakk, amikor nem kell hozzá izomerő?
Miért létezik külön női és férfi sakk, amikor nem kell hozzá izomerő?
Fotó: Getty images/Glamour

Ugyanis, ha a vegyes csapatokat választjuk (amire inkább hajlottunk volna), a fiúk kevésbé engednek majd minket érvényesülni. A végkifejletre nem emlékszem, de ez az áldilemma a mai napig megmaradt. Ugyanis nem hiszek abban, hogy csak ez a két opció létezik. A fiúk is megtanulhatják a lányokat egyenrangú csapattársnak tekinteni és nem félrelökni, egyidejűleg pedig a lányok is megtanulhatnak határozottabbnak lenni és kiállni magukért.

Értelmetlen döntés született - súlya: felfoghatatlan

Nyíltan transznemű diák nem volt köztünk, aki tovább „bonyolította” volna a helyzetet, az utóbbi években azonban a transznemű nők részvétele az élsportversenyek női kategóriájában vita tárgyát képezi. Arra azért valószínűleg kevesen számítottunk, hogy az álláspontok ütközése még a sakkot is érinteni fogja. Nemrég azonban azt olvashattuk a hírekben, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) ideiglenesen megtiltja a transznemű nők indulását a női versenyeken.

Mi, transz nők, mind ismerjük azt a mámorító érzést, amikor az erősebb csontozatunkkal éppen azt a bástyát ragadjuk meg, amelyiket kell, és a jobb tüdőkapacitásunknak köszönhetően nagy levegőt véve megfelelően helyezzük el. Matt. Cisz női ellenfelünk pedig hiába pislog, esélye sincs a törékeny csontjaival, nem bírja szusszal. Na, ennek most vége

- reagált a döntésre ironizálva a Prizma Transznemű Közösség.

A döntést sok feminista is értetlenkedve fogadta, hiszen a sakkban, ahol semmi szerepe nincs a fizikai erőkülönbségeknek, aligha merülhet fel a transznemű nők potenciális előnye. Ez a döntés azt a benyomást kelti, mintha a FIDE elismerné, hogy a nők velükszületetten gyengébb szellemi adottságokkal rendelkeznek, mint a férfiak (olyannyira, hogy még azon emberektől is meg kell őket védeni, akik ugyan nem férfiként élnek, de korábban férfi irányú pubertáson estek át - a tesztoszteron bizonyára nemcsak a hangot, de az intellektuális képességeket is elmélyíti).

Tetszik, nem tetszik, az az ember, aki nőként jeleníti meg magát, nő - még akkor is, ha nem annak született

Tetszik, nem tetszik, az az ember, aki nőként jeleníti meg magát, nő - még akkor is, ha nem annak született

Ez a feltevés pedig megalázó minden nőre nézve. A női jogok harcosai már a 18. századtól hangoztatták, majd a tudomány is megerősítette, és számos úttörő nő a szakmai életútjával bizonyította: a nők és a férfiak egyforma szellemi teljesítményekre képesek.

De miért van egyáltalán külön női és férfi kategória a sakkban?

Első ránézésre semmi sem indokolja. Még sportkén aposztrofálni is furcsa, hiszen a résztvevők egy helyben ülnek, és izmaik helyett az agyukat dolgoztatják. Jelenleg is léteznek ugyan vegyes versenyek, de miért nem teszik az összeset azzá? Elvégre a sakk egy olyan játék, amelynek a szabályai egyértelműek, és az eredményei objektíven mérhetők. Nem hasonlítható tehát a zenei, irodalmi vagy filmművészeti díjakhoz, melyek odaítélésénél elkerülhetetlenek a szubjektív tényezők, így a nemi kategóriák eltörlése állandó férfigyőzelemhez, és a női indulók háttérbe szorulásához vezethet.

A külön női sakkmezőny mellett szóló érvek közt kiemelkedik, hogy kevés a női sakkozó és így szeretnék őket ösztönözni: jelenleg az 1600 nagymester közt mindössze 41 nő található. A példaképek alacsony száma is hozzájárul ahhoz, hogy jóval kevesebb lány próbálja ki magát a sakkban, mint fiú, így egy ördögi kör alakul ki. Nigel Shortangol sakknagymester szerint ez nem feltétlenül probléma: 2005-ös, nagy port felvert nyilatkozata szerint mivel a férfiakra inkább jellemző a versenyszellem és a kockázatvállalás, az ő agyuk alkalmasabb a sakkra, míg a nők inkább az érzelmi intelligenciában jeleskednek.

Azt, hogy Polgár Judittól többször csúnya vereséget szenvedett, irrelevánsnak tartotta e szempontból. David Smerdon közgazdászprofesszor, sakknagymester azonban a Conversation hasábjain arról ír, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a nemek közt észlelt neurobiológiai különbségek kihatnának a sakkban nyújtott teljesítményre.

Valós veszély viszont az ún. sztereotípia-fenyegetés (melyről Joshua Aronson és munkatársa írt először 1995-ben): ennek értelmében az előítélettel sújtott csoport tagjai ismerik a velük kapcsolatos elmarasztaló véleményeket, és ezek szorongást és önbizalomvesztést okozva negatívan hatnak a teljesítményükre. Azaz, ha a női játékos egy közismerten szexista férfi játékossal ül szemben, fenyegetve érzi magát és nem tudja a képességei maximumát nyújtani.

Anne Maas és munkatársai 2007-es vizsgálatukban, melynek során online sakkversenyeket bonyolítottak le, azt találták, hogy ha a nők nem tudják, hogy milyen nemű az ellenfelük, jobb teljesítményt nyújtanak.

„Nem vagyok sem férfi, sem nő” - Miért sérti úgy a társadalmat, ha valaki nem binárisnak tartja magát?

„Nem vagyok sem férfi, sem nő” - Miért sérti úgy a társadalmat, ha valaki nem binárisnak tartja magát?

Mindezek miatt a külön női mezőny hívei úgy gondolják, motiválja a lányokat, hogy a sakkozás útjára lépjenek, ha azonos neműekkel versenyezhetnek. Még a női nagymester címet is létrehozták, ami sokaknál végképp kiveri a biztosítékot, hiszen a követelményei alacsonyabbak a nagymesteri címhez képest. Az egy dolog, hogy (az USA-ban) léteznek külön női főiskolák, de azokon sem külön “női diplomát”, vagy “női PhD fokozatot” lehet szerezni – mutat rá a Herculeschess szerzője.

Azt azonban a vita mindkét oldalán elismerik, hogy a sakk világa macsó és szexista, és ez érthető módon nem vonzó a nők számára. Frankie de la Cretaz sportszakíró egyenesen azt a lehetőséget veti fel a Nation hasábjain, hogy a transzpánikkal a FIDE a közelmúltbeli szexuális zaklatási botrányait akarja leplezni: a közelmúltban mintegy nyolc nő tett panaszt Alejandro Ramirez nagymester viselkedése ellen, amiről a szervezet állítólag évek óta tudott anélkül, hogy érdemben lépett volna. Lehet, hogy már megint a transzneműeket rángatják elő bűnbaknak a patriarchátus üzelmeinek eltussolására?

A nemi sztereotípiák, tehetjük hozzá, igen aggasztóak és károsak, de erre nem biztos, hogy az a megoldás, hogy mint megváltoztathatatlant tudomásul vesszük őket igazodunk hozzájuk (mint ahogy a fenti példámban Edit néni tette – boys will be boys?). Az információterjesztés és kicsi kortól a nemi egyenlőségre nevelés, azaz a nemi sztereotípiáknak ha nem is felszámolása (hiszen az egy külön vita tárgya, hogy lehetséges-e), de legalább lazítása érdemi megoldás lenne, igaz, bonyolultabb, mint a nők ez esetben indokolatlan elkülönítése.

A „minden sikeres férfi mögött áll egy nő” mondás több mérhető kárt okozott, mint gondolnánk!

A „minden sikeres férfi mögött áll egy nő” mondás több mérhető kárt okozott, mint gondolnánk!

Ha pedig még ez is túl nagy falatnak tűnik, mindig itt van megoldásnak a “vak játszma” - ha a szimfonikus zenekari válogatókon sikerült bevezetni a “vak meghallgatást” a nemi és faji előítéletek csökkentésére, akkor ez is menni fog, a technológia lehetővé teszi. Bármi jobb, mint a 21. században utat engedni annak az elképzelésnek (vagy egy döntés olyan értelmezésének), hogy a nők butábbak a férfiaknál.

Még több cikk a szerzőtől:

„Ez a feladat túl nehéz, ezt a lányoknak nem kell megcsinálniuk” – Hogyan lesz egy nőből csillagász?

„Mi legalább tudjuk, ki a fiú és ki a lány!” - Mitől félnek a „genderideológiát” támadók?

Jön a menstruációs szabadság, csak nem biztos, hogy ez jó lesz nekünk, nőknek

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A szoknyák ideje lejárt, ez a kacér ruhadarab veszi át a helyüket ezen a nyáron

A szoknyák ideje lejárt, ez a kacér ruhadarab veszi át a helyüket ezen a nyáron

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Ha ezt a lépést beiktatod a szájápolási rutinodba, garantáltan egészségesebbek lesznek a fogaid (x)

Ha ezt a lépést beiktatod a szájápolási rutinodba, garantáltan egészségesebbek lesznek a fogaid (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)