A tudás, ami életmentő lehet: így tudnak segítséget kérni a kapcsolati erőszak áldozatai Magyarországon

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A kapcsolati erőszak sajnos sokkal gyakoribb jelenség, mint gondolnánk. A bántalmazottak sok esetben nem mernek senkihez fordulni, ami teljesen érthető, azonban azt fontos tudniuk, hogy van kiút. Egy új applikációval - amit Vodafone Magyarország Alapítvány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet aktív közreműködésével fejlesztett ki -, az áldozatok és a hozzátartozóik is kérhetnek segítséget.

A tudás, ami életmentő lehet: így tudnak segítséget kérni a kapcsolati erőszak áldozatai Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Szakértőkkel beszélgettünk a BrightSky nevű mobilalkalmazásról, a szervezetekről, amelyek azonnali segítséget nyújtanak a bajbajutottaknak, de szó volt a traumák feldolgozásáról, és arról, hogyan kell viselkednünk, ha egy közeli családtagunk, barátunk az áldozat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a bajbajutottakon segít, ebbe pedig egyértelműen beletartoznak a kapcsolati erőszak áldozatai is. Mennyien fordulnak Önökhöz önkéntesen egy évben az áldozatok? Mire számíthat valaki, amikor felkeresi Önöket?

Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója: Jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet rendelkezik a legnagyobb ellátórendszerrel ezen a területen. A 2020-as évben a következő intézmények, szolgáltatások működtek:

  • Online tanácsadás
  • 4 Krízisambulancia
  • 3 Krízisközpont és a hozzá kapcsolódó félutasház szolgáltatás
  • 3 Titkos menedékház
  • Szemléletformáló kampány

Kapcsolati erőszak áldozatait fogadó intézményeink statisztikái:

A Segélyszervezet a kifejezetten kapcsolati erőszak áldozataival foglalkozó intézményei évről évre fejlődnek. A 2018-as évben 430 főt látott el a Segélyszervezet, 2019-ben ez 574 fő volt, 2020-ban pedig már 1048 fő bántalmazott vett részt valamilyen szolgáltatásunkban.

Szakembereink minden esetben megpróbálják a legmegfelelőbb ellátást megtalálni az áldozatok számára. Van lehetőség arra, hogy személyesen, telefonon, vagy akár online felületen teljes anonim módon kérjen segítséget a bántalmazott a Segélyszervezet munkatársaitól. Lehetőség van arra is, hogy ambuláns ellátásban kérjenek segítséget az áldozatok. A személyes konzultációk segítik az áldozatokat abban, hogy lépésről – lépésre, egyre inkább megerősödve tudjanak kilépni a bántalmazói kapcsolatból. Sokan keresik fel krízisambulanciáinkat olyan ügyfelek is, akik már kiléptek a bántalmazói kapcsolatból, de lelkileg nem dolgozták még fel az átélt traumákat.

Amennyiben krízishelyzetben van az áldozat és az élete is veszélybe kerül akkor lehetőség van arra, hogy Titkos Menedékházba kerüljön. Itt szükség szerinti teljes körű ellátásban részesülhet, szállást, ruhát, élelmiszert, tisztasági és tisztítószereket biztosítunk számukra és a szakembereink (jogász, pszichológus, szociális munkás) segítik a megoldások megkeresésében az áldozatokat, illetve segítik a lelki sebek gyógyulását.

A bántalmazó kapcsolatok áldozatai általában félnek segítséget kérni. Miért döntött úgy a Vodafone, hogy egy mobilapplikációval segít a bajbajutottakon? Miért pont a kapcsolati erőszak áldozatain szeretnének segíteni?

Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára: A Bright Sky applikáció egy nemzetközi Vodafone Alapítvány kezdeményezésre jött létre azzal a céllal, hogy a digitalizáció erejével segítsük a párkapcsolati erőszak áldozatait és a környezetüket. A szakmai egyeztetések során két dolog derült ki számunkra: a probléma nagyon sokakat érint, azonban jelenleg nem létezik olyan technológiai megoldás, amellyel az érintettek nem csak tájékozódhatnak, de egy platformon megtalálják a segítő szervezetek közvetlen elérhetőségeit is.

A Bright Sky alkalmazással lerövidíthetjük a segítségkérés útját, és biztonságosan, a mobiltechnológia segítségével nyújtunk információt a kapcsolati erőszak felismeréséhez - akár a bántalmazott környezete számára is. Ez azért nagyon fontos, mert a családtagok, barátok támogatása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az áldozat merjen segítséget kérni, akár az online téren keresztül, vagy egy applikáción át is.

A kapcsolati erőszak áldozatainak a teljes felépüléshez segítségre van szükségük. Hogyan lehet feldolgozni egy ilyen traumát?

Takács Hajnal tapasztalati traumaszakértő: A trauma megélése szempontjából nem szabad különbséget tenni, hogy a bántalmazás testi- (fizikai vagy szexuális), lelki-, verbális-, gazdasági erőszak volt-e, hiszen mindenki egyedi módon éli meg a történéseket, így nem lehet rangsorolni az ez ezzel járó érzéseket és megéléseket sem. Ami az egyiknek egy sima beszólás, az a másiknak verbális erőszak is lehet. A trauma feldolgozása akár évekig is tarthat, és soha nem tudhatjuk, hogy mikor ér minket olyan impulzus, ami rákönyököl a traumakapcsolónkra. Ezért végtelenül fontos, hogy a segítő környezet türelmes és megértő legyen.

Szükséges az értő, biztonságos környezet, olyan ember vagy emberek társasága, akik támaszként állnak a bántalmazott mellett. Fontos, hogy ez a közeg mentes legyen az áldozathibáztatástól, és szerencsés, ha megfelelő alapismeretekkel rendelkezik az erőszak természetéről.

A rokonoknak, barátoknak sincs könnyű dolguk, hiszen ilyenkor rendkívül nehéz a megfelelő módon kezelni a helyzetet és segíteni az áldozatot. Hogyan nyújthatunk megfelelő segítséget?

Sokszor a család és barátok hitetlenkedve állnak a beszámolók előtt, de muszáj hinni az áldozatnak, és az ismeret által a lehető legpontosabban felmérni, hogy miben és milyen sorrendben nyújtsunk segítséget.

A Bright Sky alkalmazás megadja azokat az alapokat, amelyek feltétlenül szükségesek a kapcsolati erőszak témakörének kezeléséhez, és egyben utat is nyit az ismeretek elmélyítése felé. Lényeges észben tartanunk, hogy csak az ellen tudunk védekezni, amiről van tudásunk. Az erőszak természetének ismerete ezért életbevágó. Az erőszak természetét nem ismerni ugyanis veszélyesebb, mint ismerni és tudni róla -nem kell tőle félni, a tudás életmentő lehet.

Milyen segítséget kaphat az, aki a Bright Sky alkalmazása alapján kapcsolati erőszak áldozatának minősül?

Az alkalmazás is tartalmazza az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott Áldozatsegítő Központokat, amelyek a kapcsolati erőszak elszenvedői számára is személyre szabott ellátást biztosítanak, tájékoztatást, akár rendszeres, térítésmentes segítségnyújtást kínálnak a krízishelyzet kezelésére és megoldására.

,,Célunk, hogy segítsünk az érintetteknek megismerni a jogaikat és a lehetőségeiket, hiszen a kapcsolati erőszak bűncselekmény, és a bántalmazó ellen feljelentés is tehető. Szoros együttműködésben dolgozunk a rendőrséggel, akik a feljelentési jegyzőkönyv felvételekor minden esetben tájékoztatják az érintettet az áldozatsegítő szolgáltatások és támogatások ingyenes igénybevételének lehetőségéről "- mondta Dr. Szeiler Orsolya, Igazságügyi Közszolgáltatásokért Felelős Helyettes Államtitkár.

Az áldozatsegítő központokban komplex támogatást nyújtunk a kollégáinkhoz fordulóknak:

  • Az áldozatsegítő szolgálat igény esetén az áldozatot védett szálláshelyre juttatja.
  • Bűncselekmény esetén az áldozat 8 napon belül azonnali pénzügyi segélyt igényelhet.
  • Az áldozat jogosult állami kárenyhítésre, amennyiben a bűncselekmény következményeként testi épsége, egészsége súlyosan károsodott.
  • A kapcsolati erőszak áldozatai számára gyakran elengedhetetlen az érzelmi támogatás, akár pszichológus szakember bevonásával is, amely ingyenesen áll rendelkezésére a központokban.
  • Amennyiben a bántalmazott gyermekelhelyezést, válást szeretne kezdeményezni- az áldozatsegítő szolgálat által kiállított hatósági bizonyítvánnyal pártfogó ügyvédi képviseletet igényelhet.

Aki kapcsolati erőszak áldozata és krízishelyzetben van, a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon, a 06-80-225-225-ös telefonszámon kérhet segítséget, illetve online a vansegitseg.hu honlapon, vagy a aszeretetnemart.hu oldalon.

Az Áldozatsegítő Központokban, illetve a fővárosi és a megyei kormányhivatalokban működő területi áldozatsegítő szolgálatoknál egyaránt személyesen segítenek a bajbajutottaknak.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

„Ez ne a lerészegedésről szóljon” - Puskás-Dallos Peti a férfiaknak üzent, és nem is akárhogy

„Ez ne a lerészegedésről szóljon” - Puskás-Dallos Peti a férfiaknak üzent, és nem is akárhogy

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Így lehet leszokni a dohányzásról - mutatjuk a szakértő tanácsát (x)

Így lehet leszokni a dohányzásról - mutatjuk a szakértő tanácsát (x)

PR

Ez az egyik legegészségesebb reggeli a gyerekeknek - tele van vitaminokkal! (x)

Ez az egyik legegészségesebb reggeli a gyerekeknek - tele van vitaminokkal! (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Félsz, hogy a hajfesték tönkreteszi a hajad? Így válassz (x)

Félsz, hogy a hajfesték tönkreteszi a hajad? Így válassz (x)