Kikérem az alacsony férfiak nevében, hogy nem elég férfiasak - Short Kingek, ideje, hogy uralomra törjetek!

Short King. Jó ideje ez az egyik kedvenc kifejezésem, mert nagyon szexi, tekintélyt parancsoló, és két szó is elég hozzá, hogy lerombolja azt, amit az alacsonyabb férfiakról, pontosabban a férfiasság és a magasság közötti összefüggésről gondolunk – hibásan.

Short King az, aki felismeri, hogy magassága hiányának semmi köze nincs az önértékeléséhez
Short King az, aki felismeri, hogy magassága hiányának semmi köze nincs az önértékeléséhez
Fotó: Profimedia

Vasember végül egyetlen csettintéssel végzett az őrült Titánnal, Thanosszal a Bosszúállók: Végjátékban, Havas Jon pedig konkrétan a halálból támadt fel a Trónok harcában. Hogy mi a közös ezekben a karakterekben, jobban mondva az őket alakító színészekben? Alig magasabbak 170 centinél. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy alacsonyak, ha ehhez nem ragadna valami szörnyen bántó konnotáció. Részemről imádom, ha nem szorulok egy férfi hónalja alá, nincs panorámás kilátásom az orrlyukába, nem kell előásnom a sámlit, ha meg akarom csókolni, sőt: kifejezetten felszabadító, ha egy szinten vagyok a másikkal, és elmerülhetek a tekintetében, ahelyett, hogy farkasszemet kellene néznem a mellizmaival. Ez nem azt jelenti, hogy a szörnyszerűen magas Adam Drivernek mostantól nincs létjogosultsága, mert easy, mindig is a crush univerzum része marad. Egyszerűen hasznos és építő lenne, ha végre kollektíven vágna minket tarkón a felismerés, hogy a magasság a társadalom INDOKOLATLANUL túlértékelt mérőszáma, ha a férfiasság definícióját ízlelgetjük, és jó lenne, ha a fogalom végre felszabadulna az elég izmos és elég magas költői túlzások, vizuálisan valami ilyesmi alól:

Dwayne Johnson erős is, magas is - de ez valóban leírná a férfias férfit?
Fotó: Profimedia

Fogalom született

De ismerkedjünk kicsit a kifejezéssel, ami mennyivel szexibb/erőteljesebb/izgalmasabb, mint az alacsony férfiak címke. Short King - így nevezte el az alacsony férfiakat Jaboukie Young-White komikus még 2018-ban, aki úgy fogalmazott, hogy a Short Kingek a testnegativitás ellenségei, és örökké büszke leszek arra, hogy megvédhetem őket". Szerinte a Short Kingek arra inspirálnak bennünket, hogy szembenézzünk a magasság indokolatlan túldimenzionálásával, és észrevegyük, lehetőleg minél hamarabb, hogy van élet 190 centi alatt is.

Short King lehet szerinte bárki, testalkattól függetlenül, akinek a pozitív hozzáállása és a kisugárzása ad egyfajta tekintélyt, amit képes megélni, és a jelleméből fakadó erő tökéletesen elég ahhoz, hogy a klasszikus, meglévő férfi szépségideál mellett igenis legyen létjogosultsága. (Egyébként őszintén nem tudom, hogy a férfiasság fogalma mikor lett egyenlő a magas, a vég nélküli orgazmust színlelő mosoly meg az izmok közötti duzzadozó erek édeshármasával, de én biztosan előbb mennék el pizzázni Robert Downey Jr-ral vagy Tom Hollanddal, mint Chris Nagyon Izmos Hemwshorth-szel vagy Dwayne Nagyon Magas Johnsonnal.)

Hollywoodban sem a méret a lényeg: íme néhány alacsony, zseniális és szívdöglesztő híresség

A jó öreg Urban Dictionary is megadta a maga definícióját, szerinte Short King az, aki felismeri, hogy magassága hiányának semmi köze nincs az önértékeléséhez. És ha jobban belegondolsz, a kifejezés anélkül tesz rendet az önérzetben, hogy egy pillanatra is lesajnálónak tűnne. Erre Michael Foulk humorista is ráerősít, aki egyáltalán nem bánja, hogy az elmúlt éveket átjárta a fogalom, még akkor sem, ha elsőre súlytalan apróságnak tűnhet. „Short King vagyok, és ez nem egy negatív kifejezés” – szögezte le, hogy büszkeséggel gondol arra, hogy a kategóriába tartozik. A fogalmat egyébként a TikTok is felkapta, és a Short King Spring néven ünnepelte: az alacsony férfiak igenis szexisek. Ott van például Tom Holland vagy Joe Jonas: mindketten átlag alatti magasságúak, és náluk jóval magasabb lány mellett boldogok, magabiztosak, és vannak tökéletes békében önmagukkal.

Túl a szexin

Nyilván önmagában röhejes, hogy a férfiasságot a magasság függvényében értelmezzük. Sokkal szomorúbb viszont, hogy egyes tanulmányok szerint az alacsony férfiakat övező negatív sztereotípiák a munkaerőpiacon is jelen vannak. Joseph Vandello, a Dél-Floridai Egyetem szociálpszichológusa szerint az alacsonyabb férfiakat kevésbé találja alkalmasnak a társadalom arra, hogy vezető beosztásban dolgozzanak, amit példával is alátámasztott: az amerikai vezérigazgatók többsége 182 centiméter magas, és kimutatták, hogy az elnökjelölteknél is nagyobb bizalmat szavaznak a választók, ha az illető magas. (Donald Trump például 190 centi, Barack Obama 187, Bill Clinton szintén, Ronald Reagan pedig 185 centi magas volt.)

Erre Linda A. Jackson, a Michigani Állami Egyetem pszichológiaprofesszora is ráerősít: a társadalom szerinte is automatikusan nagyobb bizalmat – és státuszt – szavaz a magasabb férfiaknak, valamint azt feltételezi róluk, hogy jobb vezetői készségekkel rendelkeznek, és nagyobb bennük a potenciál, ha fejlődésről van szó. A szakember, aki a magasságot övező sztereotípiákat tanulmányozza, úgy gondolja, a dolog evolúciós okokra vezethető vissza: a magasság reproduktív előnyökkel járt, előnyt jelentett a vadászatnál, a ragadozók számára pedig ijesztő erővel hathatott.

Daniel Freeman klinikai pszichológus egyenesen odáig megy, hogy szerinte a magasság erősen befolyásolja a társadalmi státuszunk érzését, és ebből kifolyólag egy olyan világban, mint amiben jelenleg élünk, sokkal kívánatosabb érzés magasnak lenni. Állítását azzal támasztja alá, hogy a magasság magabiztosabbá tesz a különböző társas helyzetekben, viszont ha másoknál alacsonyabban állunk, az a gyerekek kiszolgáltatottságának érzését keltheti bennünk.

Tényleg megváltoztathatatlan dolgoktól akarunk függeni?

Ha jó ideje a párbeszéd része, hogy nem csak a nagy mell nőies, és van élet az S-es és az M-es méret felett is, akkor az lenne fair, ha a másik oldalt is felszabadítanánk a káros, korlátozó sztereotípiák alól. Brendan Steven író – maga is a Short Kingek népes táborát erősíti – egész tinédzserkorát azzal töltötte, hogy próbálta elfogadni: egy sor objektív tényező határozza meg a saját férfiasságához való viszonyát. Ma már sokkal inkább gondolja úgy, hogy a férfiasság ennél több, és nem írható le, nem tudható le pusztán annyival, milyen magasak vagyunk. Azt gondolom, hogy férfiasnak lenni, bármit is jelentsen ez a szó, valami olyat jelöl, hogy jót kell tennünk a világban. A hozzájárulásról szól. Arról, hogy megtaláljuk a módját, hogyan szolgáljunk másokat, hogy kedvesek és erősek legyünk azokért, akiknek erőre van szükségük. – hangzik Steven álláspontja, aki tökéletesen boldog és magabiztos egy magasabb nő mellett. És szerinte pont ez a kulcs: „amint az ember eléri ezt az önbizalmat, a magasság kérdése érvényét veszti”.

Forrás: theguardian.com, nationalgeographic.com, eliteday.com, urbandictionary.com

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói