Spermiumok harca

2014.február.15.

Egy angliai vizsgálat szerint az ötszáz szerelmeskedést maguk mögött tudható nők felének volt szexuális viszonya egy időben két férfival. Közülük pedig minden kétszázadik legalább egyszer hancúrozott fél órán belül két különböző partnerrel.

Spermiumok harca
Fotó: Thinkstock

A fenti adatokat elnézve még inkább érdekes az úgynevezett kettős párzás kutatása. A lényeg ugyanis, hogy a nő képes versenyeztetni a férfiak spermiumait is, azaz ádáz küzdelem kezdődik köztük, ha azok nem egy férfitől származnak. Persze ehhez a férfiak is alkalmazkodtak. Például úgy, hogy ha huzamosabb ideig (min. négy nap) nem látja a férfi a párját, azaz nem ellenőrizheti más hímek jelenlétét, akkor nem csak a szexuális aktivitása növekszik, de majdnem kétszeresére nő a spermiumok száma is.

Ezen kívül pedig érdekes, hogy a férfiak különböző méretű, alakú és működésű spermiumokat termelnek, így biztosítva a munkamegosztást. Két alaptípus létezik, a torlaszoló és a romboló. Az előbbi létezésének célja, hogy elzárja az utat a később érkező hímivarsejtek elől. Az utóbbiak pedig megkeresik az idegen spermiumokat, és elpusztítják azokat. Ez magyarázhatja azokat az eseteket is, amikor mesterséges megtermékenyítés során a férj hímivarsejtjei elpusztítják a donorét, megakadályozva így az amúgy igencsak kívánatos terhességet.

A nők pedig mindezen folyamatokat aktívan tudják szabályozni szexuális aktivitásukkal és az orgazmusuk időzítésével. A peteérés időszakában gyakoribb az olyan típusú orgazmus, amely segít visszatartani a spermiumokat a petevezetékben. Azonban, ahogy azt már korábban is írtam, ebben az időszakban a legvalószínűbb a félrelépés. Ráadásul az idegen spermium nagyobb előnyt élvez, mint az állandó partneré.

Vagyis eszerint nagyobb az esély az alkalmi partnertől való terhességre, ami szintén magyarázhatja a már korábban említett 10%-os "kakukktojás" arányt.

Ez is érdekelhet

Most egy 35 éves álomszép ruhában ragyogott Bella Hadid Cannes-ban

Most egy 35 éves álomszép ruhában ragyogott Bella Hadid Cannes-ban

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!