Sportolói rituálék: milyen szokásai vannak egy élsportolónak a nagy megmérettetések előtt?

Hirdetés

2022.január.4.

Mindenkinek vannak különféle babonás szokásai, amelyekhez ragaszkodunk egy-egy jelentősebb kihívás előtt. Nincs ez másképp a sportolóknál sem, akik a nagy meccsek előtt semmiképpen sem hagynák ki saját megszokott rituáléikat. De vajon milyen berögződései lehetnek egy élsportolónak? Bodó Ricsi például nem hagyná ki a meccs előtti alvást.

Sportolói rituálék
Mire esküsznek a sportolók?

Kilenc nap múlva, január 13-án kezdődik Magyarország (és Szlovákia) első férfi kézilabda Európa-bajnoksága, amely lázban tartja majd a sportrajongókat január végéig. Bodó Richárd, a magyar válogatott meghatározó játékosa már tűkön ül társaihoz hasonlóan, és alig várja, hogy Budapesten, 20 ezer ember előtt játsszon az Eb-n. Nem tartja magát nagyon babonásnak, de azért akadnak automatizmusok a meccsek előtt.

Bodó Richárd
Bodó Richárd

Mennyire ragaszkodsz a mérkőzések előtti rituálékhoz?

– Nem vagyok igazán babonás, de azért vannak dolgok, amiket mindig próbálok, próbálunk ugyanúgy időzíteni: mikor és hogyan megyünk fel a bemelegítésre. A meccsek előtt nem beszélgetek a szurkolókkal, maximum a gyerekekkel pacsizom. Az öltözőben nyilván megvan, hogy kötjük be a lábunkat, a cipőnket, mindenkinek megvan a saját ritmusa. Egy ideje bandázsban játszunk, ha idegesítően meglazul, újra bekötöm. És hát mielőtt elindulunk a meccsre, kötelező egy kis alvást beiktatni a programba az ebéd után.

Mi van, ha ez nem jön össze?

Olyan általában nincs, mindig pihenünk egy kicsit. Bánhidi Bencével vagyok egy szobában, mindketten így vagyunk ezzel, kell egy kis alvás. Egyébként előfordult már, hogy izzadt a tenyerünk, mikor felébredtünk, vagy a meccsről álmodtunk, esetleg arról, hogy lehet, hogy már el is késtünk. Szóval dolgozik már akkor is egy kicsit az egészséges meccsdrukk.

Úgy hallottuk, gyakran zenével hangolódik a csapat az edzésekre vagy a mérkőzésekre, nem is akárhogyan.

– DJ Miklert hallgatunk (Mikler Roland, a magyar válogatott 216-szoros válogatott kapusa – a szerk.). Roli nagyon jól nyomja, változatos zenéket tesz be a buszon vagy az öltözőben is, teljesen megbízunk benne. Nincs egyébként kedvenc hazai vagy külföldi bandám, de a Wellhellót például nagyon szeretem, jóban is vagyunk Laciékkal. Többször is vacsoráztunk már együtt, bírjuk egymást.

Apropó, vacsora! Mi a helyzet az étkezéssel? Az Eb alatt is oda kell majd figyelni a kilókra?

Naná, mindig oda kell figyelni, szenvedek is rendesen. A feleségem speciálisan főz, figyelünk, de ha Bencus megkívánja a rántott hús, sült krumpli, rizs kombót, azért nagyon nehéz megállnom. De próbálkozom.

A magyar válogatott egyébként Telkiben lakik majd az Európa-bajnokság előtt, ott kell óvatosan falatoznia Bodó Ricsinek, aki már érthetően izgatott a tornával kapcsolatban.

„Szerintem mindannyiunk életében egy meghatározó esemény lesz az Európa-bajnokság, amire mindig emlékezni fogunk. A szurkolóktól hatalmas löketet kapunk majd, apait, anyait bele fogunk adni” – tette hozzá.

Az Európa-bajnokság január 13-án kezdődik, a három magyarországi helyszínre, Budapestre, Szegedre és Debrecenre itt lehet jegyeket és bérleteket vásárolni: watchgamesseemore.hu/jegyek.

Ez is érdekelhet

Gyógypapucs? Ugyan! A Dior és a Birkenstock kollaborációja csodás

Gyógypapucs? Ugyan! A Dior és a Birkenstock kollaborációja csodás

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

GLAMOUR Horoszkóp

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban