Rosszul alszol éjjelente? A szakaszos alvás lehet a megoldás

2022.március.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mindannyian jól tudjuk, hogy a szervezetünk nagyjából napi nyolc óra alvást igényel, de ennek megvalósítása sokszor korántsem olyan egyszerű. Ha rendszeresen vagy időnként te is küzdesz álmatlansággal, és eddig semmilyen praktika nem vált be igazán, akkor lehet, hogy számodra is a szegmentált alvás lehet a megoldás, vagyis, ha nem egy hosszú, hanem több rövid pihenőt tartasz éjszaka, majd reggel vagy délután.

Rosszul alszol éjjelente? A szakaszos alvás lehet a megoldás
Fotó: HBO

A legtöbbünk számára az a természetes, hogy egy fázisban, éjszaka alszunk, de egy melegebb éghajlaton, mint amilyen Spanyolország is, sokan egy kétfázisú alvási mintázatot követnek, és az éjszakai alvás mellett délután is alszanak, ami egybeesik a nap legmelegebb időszakával. A kétfázisú alvás nagyjából kétszer négy órás alvást jelent, ami abban az esetben is hatékony lehet, ha nehezen alszol el esténként.

A jó minőségű alvásnak elméletileg nem feltétele az, hogy egyetlen tömör blokkban aludjunk. Persze sokunk számára ezt nem teszi lehetővé a munkája, és kétségkívül vannak, akikre nincs jó hatással, ha több fázisban alszanak. Ha viszont még sohasem próbáltad ki ezt a módszert, érdemes lehet neki adnod egy esélyt. Sőt, még az is lehet, hogy nemcsak az éjszaka alvással töltött óráidat befolyásolhatod pozitívan ezzel a rendszerrel.

A délutáni lomhaság leküzdésében is segíthet?

Ha délután te is sokszor tapasztalod azt, hogy nincs elég energiád a teendőid folytatásához, akkor kifejezetten előnyösen hathat rád, ha pihensz néhány órát a nap közepén. A fizikai éberség csökkenése teljesen természetes jelenség délután kettő és négy óra között, amire a szakaszos alvás jó megoldást jelenthet, különösen akkor, ha rosszul aludtál előző éjjel. Ehhez viszont az kell, hogy legalább két-három órát megpróbálj alvásra szánni délután.

Megoldást jelenthet az álmatlanságra?

Röviden és tömören nem feltétlenül. Akkor aludhatsz el a legkönnyebben, ha a szervezeted kellőképpen fáradt hozzá, amit sok napközbeni fizikai és szellemi aktivitással a legkönnyebb elérni. Ennek ellenére érdemes egy esélyt adnod neki, ha pedig más okból, például munkakötelezettségből nem alszol éjjel, akkor még inkább megvan az esélye annak, hogy beválik.

Befolyásolhatja az egészségedet?

Ha kipróbálod a szakaszos alvást, arról semmiképpen ne feledkezz meg, hogy befolyásolhatja a cirkadián ritmusodat, vagyis azt a ciklust, ami szabályozza a fizikai, mentális és viselkedésbeli változásaidat, valamint az alvás-ébrenléti ciklusodat. A cirkadián ritmus úgy van kialakítva, hogy éjszaka álmossá, nappal pedig éberré tegyen, a szegmentált alvás pedig meglehetősen összezavarhatja, ami bizonyos esetekben emésztési nehézségeket idéz elő.

Hogyan próbálhatod ki a legbiztonságosabban?

Ha szeretnéd minél jobban csökkenteni a kockázatát annak, hogy a szakaszos alvás befolyásolja az emésztésedet, és ne is érezd magad fáradtabbnak, csak kis lépésekben haladj a kétfázisú pihenés felé. Amennyit tehát sikerül aludnod pluszban reggel vagy délután, annyival rövidítsd le az éjszakai alvásodat. Ha ez a felállás beválik, hosszú távon is nyugodtan alkalmazhatod, de ha csak fáradtabbnak érzed magad, semmiképp se erőltesd.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné és Vilmos herceg tényleg megtörik a hagyományokat Lajos herceg születésnapján?

Katalin hercegné és Vilmos herceg tényleg megtörik a hagyományokat Lajos herceg születésnapján?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője