Gianni Annoni különleges küldetése: szarvasgombával és borral avat lovagokat a Dunán

2025. június 1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A lovagkorba csöppenünk a Budapesten megrendezett, olasz gyökerű, de a tagságot tekintve nemzetközi Albai Szarvasgomba és Borlovagrend – vagyis a Cavalieri del Tartufo e Vini d’Alba – lovaggá ütési ceremóniáján és az azt követő exkluzív rendezvényen. Alba városa Észak-Olaszországban, Piemont régióban fekszik, és híres az utolérhetetlenül finom fehér szarvasgombájáról, valamint jóféle vörösborairól is, amelyek a Langhe bortermelő vidékhez tartoznak. Belekóstoltunk ezekbe a csodákba.

A szarvasgomba igazi ínyencség, amitől az olasz ételek még ellenállhatatlanabbak
A szarvasgomba igazi ínyencség, amitől az olasz ételek még ellenállhatatlanabbak
Fotó: Shutterstock

A szarvasgomba lovagrend missziója, hogy hírét vigyék a világban ezen ínyencségeiknek, emberbaráti cselekedetekkel irányítva rájuk a figyelmet. Lovaggá ütéshez különleges helyszín dukál, és ehhez keresve sem találhatnánk jobbat a Dunán hajózásnál. A fanfárok felsorakoznak a hajó báltermében, majd csengettyűszóra bevonulnak a rend főméltóságai Gianni Annoni séf vezetésével, aki a magyarországi lovagok vezetője.

Itt a nők is lehetnek lovagok

A rend főméltóságait három, korabeli ruhába öltözött udvarhölgy követi. Egy négytagú albai kórus is elkísérte hozzánk az olasz különítményt; a két női és két férfi énekesből álló csapat acapella előadott énekében Albát élteti. A lovaggá ütés metódusa ezt követően kezdődik el, mégpedig – a borkészítést szimbolizálandó – egy szőlőtőkéből készült díszes bottal.

Mielőtt a nagymester a leendő lovag bal vállára helyezné a botot, hogy elmondja a szükséges felavatási formulát, az aspiráns kortyol egyet az Albából származó vörösborból, majd a szertartásnak megfelelően még méltatja is a minden bizonnyal kifogástalan nedűt. Több lovag is születik a délután, mi több, még a nők közül is, hiszen az albai lovagrendbe bizony a szebbik nemet is felveszik. A fanfárok minden ütés végén felharsannak, hogy az ünnepélyes hangulat maximuma járja át bensőnket, na meg a hajóteret.

Borbély Alexandra és Nagy Ervin: „Olyanok a napjaink, hogy nagyjából minden héten elválhatnánk”

Borbély Alexandra és Nagy Ervin: „Olyanok a napjaink, hogy nagyjából minden héten elválhatnánk”

A rend fontos küldetése a jótékonykodás

A rendezvény következő állomása a Várkert Bazár külső teraszán tartott elegáns állófogadás, ahol az épületben székelő Ida étterem pincérjei falatkákkal és pezsgővel kedveskednek a jelenlévőknek. Folynak persze a borok is, ami kedvez a vidám ismerkedésnek, barátságok és üzleti kapcsolatok köttetnek. A díszes társaság még a naplemente előtt átvonul az étterembe, ahol egy fenséges magyaros vacsorát költ el.

Gianni Annoni és felesége Annoni Zita invitálásának eleget téve vehettünk részt ezen a különleges szarvasgomba lovagok eseményen

A szarvasgomba nem része a hagyományos hazai fogásoknak, ezért fordulhat elő, hogy a lovagok ezúttal nélkülözni kénytelenek kedvenc ételalapanyagukat. Bor viszont bőven van, amely köré – vagyis a drága albai palackok licitálására és megvásárlására – épül a lovagok autista gyermekekért rendezett jótékonysági árverése. A megkóstolt és elárverezett borfajták közt van például a Barolo, a Barbaresco és a Barbera is.

Hármas UNESCO-világörökség

Nem véletlenül nevezik az albai fehér szarvasgombát "ehető fehér aranynak": intenzív illata és egyedülálló íze minden ételt varázslatossá tesz. Catherine Zeta-Jones is ezzel a gombával szeret főzni az Ízlések és pofonok című filmjében, ami valódi luxuscikk. Ha egyszer megkóstoljuk ezt a pazar fűszert, megértjük, miért éri meg az árát. Ugo Venturino, a lovagrend oszlopos tagja megosztja velünk, hogyan is találkozik egymással a szarvasgomba és a szőlő: mindkettő alapja a piemonti föld, illetve az albai régió. Ugótól azt is megtudjuk, hogy Alba festői táját és az ott található, a lovagrend tulajdonában lévő Grinzane Cavour kastélyt az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Az is érdekes adalék, hogy hamarosan maga a szarvasgomba keresés, mint hagyományőrző cselekedet, szintén nemzetközi oltalom alá kerül.

glamour plusz ikon Még mindig koplalással és futással akarsz fogyni? Ideje felébredni!

Még mindig koplalással és futással akarsz fogyni? Ideje felébredni!

A szarvasgomba csodája

A lovag arról is szót ejt, hogy az egyes szarvasgombák milyenségét a termőföld különbözősége határozza meg – ahogy az a szőlő esetében is lenni szokott. Az pedig, hogy fehérről vagy feketéről beszélhetünk-e attól függ, mikor gyűjtik be a gombákat. A piemonti fehér szarvasgombának a világon egyedülálló az illata és az íze, ami a különleges termőföldnek, és az ott szimbiózisban élő növényzetnek köszönhető.

A szarvasgomba lovagok ceremóniáján természetesen ellenállhatatlanok voltak az ételek

A színeken kívül a kétféle gomba közötti külső különbség, hogy a fehér „bőr” nélküli, a feketének azonban van egy kis hártyája. Az előbbit csak frissen lehet felhasználni, a hőkezelés hatására veszt az ízélményből, addig a fekete hosszabban is eltárolható, hűthető. A fehér a leszedéstől számítva körülbelül egy hétig tartható el, a nedvesség megfelelő kontrollálásával, ami azt jelenti, hogy folyamatosan le kell itatni a gombáról a levet, amit ereszt magából, máskülönben az könnyen megromlik.

A gasztronómia összeköt

Gianni Annoni kiemeli, hogy a gasztronómia remek közvetítőcsatorna az emberek között: elősegíti egymás megértését, elfogadását. Régen a nemes a saját régiójának specialitásaival tudta igazán megmutatni egy idegennek, hogy ki ő és honnan jön, ugyanígy az albai lovagrend is azt népszerűsíti, hogy amikor idegenként összetalálkoznak az emberek, a gasztronómia szeretetén keresztül definiálják identitásukat, származásukat.


Galéria

2025.06.01.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné hófehérben, sejtelmes szoknyában kápráztatta el a világot: csak ámulunk a szépségén

Katalin hercegné hófehérben, sejtelmes szoknyában kápráztatta el a világot: csak ámulunk a szépségén

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

3 tipp, amivel megelőzheted napjaink egyik leggyakoribb fertőzését! (x)

3 tipp, amivel megelőzheted napjaink egyik leggyakoribb fertőzését! (x)

Íme a legnagyobb hiba, amit a bikiniszezon előtt elkövethetsz - és még a nyaralásodat is tönkre teheti (x)

Íme a legnagyobb hiba, amit a bikiniszezon előtt elkövethetsz - és még a nyaralásodat is tönkre teheti (x)

Szuper gyors és tápláló receptek a rohanó hétköznapokra! (x)

Szuper gyors és tápláló receptek a rohanó hétköznapokra! (x)

Új kutatási eredmények: már nemi úton is terjed ez a gyakori betegség (x)

Új kutatási eredmények: már nemi úton is terjed ez a gyakori betegség (x)