Szemrángás: Mi lehet az oka?

Biztosan mindenkinek volt már szemrángása és azt is tudja, hogy ez mennyire idegesítő tud lenni. De vajon mi lehet a forrása?

Szemrángás: Mi lehet az oka?
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Nem történt velünk semmi olyan, ami irritálhatta volna a szemünket és mégis elkezdett rángani? Sajnos előfordulhat, ugyanis ennek nagyon sok oka lehet. Kezelhetjük úgy is, hogy nem a forrását keressük meg, hanem ideiglenesen javítunk rajta, de hosszú távon mindenképp a forrás fellelése javasolt.

Mitől rángatózhat a szemem?

  • fáradtság, kimerültség
  • stressz, szorongás
  • túl sok koffein
  • erős fények
  • túl sok képernyőidő
  • cigarettázás
  • szél
  • nem megfelelő szemüveg/kontaktlencse használata

Ezek mind olyan tényezők lehetnek, amik kiválthatják a szemrángást vagy felerősíthetik azt. A leggyakoribb oka a fáradtság szokott lenni, ami nagyon sok esetben vezet a szem irritációjához és akár a szemrángáshoz is. Nem hiába ugyanis, ha kimerültek vagyunk, akkor kiszáradhat a szemünk, ami szintén okozhat kisebb irritációt illetve szemrángást is.

Ami pedig főleg így a covid és az online meetingek világában szintén probléma, hogy nagyon sokat nézzük képernyőinket és ezáltal folyamatos terhelés alá helyezzük szemünket. Amikor egy hosszú napod van a képernyő előtt, akkor mindenképp tarts szüneteket, amikor nem a gépet nézed és nem a telefonod, hanem csinálsz valamit vagy kimész egyet a friss levegőre és természetes fényhez juttatod a szemed.

Egy szintén lehetséges opció, amire sokan nem gondolnak, hogy nem megfelelő dioptriájú szemüveget/kontaktlencsét használunk. A szem folyamatos erőltetése könnyen kiválthatja ezt is sok másik tünet mellett, mint szem fájdalom vagy fejfájás. Egy szemvizsgálat - főleg szemüvegeseknek - amúgy is ajánlott évente vagy akkor amikor éppen tünetünk van.

Ha pedig minden lehetséges okot kizártunk és 1-2 hét után sem múlik el, akkor érdemes megnézetni orvossal, hogy mi lehet a kiváltó oka. Bár sok esetben semmi komolyat nem jelent és nem kell tőle megijedni, de mivel nem is kellemes érzés, így megéri azt az utat a rendelőig.

Ez is érdekelhet

10+1 sztármenyasszony, akik felrúgták a fehér-szabályt az esküvőjükön

10+1 sztármenyasszony, akik felrúgták a fehér-szabályt az esküvőjükön

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról