8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

2022.szeptember.23.

A régi mondás szerint okos ember más kárán tanul. De jó is volna, ha az élet tényleg így működne, ez azonban csak korlátozottan igaz. Nagyon korlátozottan, ugyanis bizonyos helyzeteket nem fogunk megérteni, igazán átérezni akkor sem, ha már látjuk, hogy mások hogyan próbáltak megküzdeni hasonló helyzetekkel.

Sajnos csalódások nélkül nem lehet leélni az életünket, legyen az szerelmi bánat, baráti kapcsolat, családi ügy, előbb-utóbb mindenki találkozik velük. Igen, néha összetörik a szívünk, de bármennyire is fájdalmas, nagyon sokat tanulhatunk belőlük, fejlődhetünk általuk. Túl az első megrázkódtatáson, később erőt meríthetünk az ilyen helyzetekből, sőt akár jó irányba is terelhetik az életünket.

1. A boldogságod tőled függ

Amíg össze nem törik a szíved, addig talán senki nem ismeri fel igazán, hogy a saját boldogságát nem várhatja mástól, illetve nem tesz örökké boldoggá, ha mások öröméért robotolunk. Biztosan csalódnod kell hozzá, hogy ráébredj, a saját boldogságodért te vagy a felelős. Ez nem egyenlő az önzéssel, pusztán arról van szó, hogy meg kell tanulnod felismerni a pillanatot, amikor egy helyzet, egy kapcsolat nem tesz boldoggá, és meg kell tanulnod azt is, hogy az ilyen esetekben változtatnod kell. Ha nem teszed meg a saját boldogságodért, mástól hiába várod.

2. Ne tartsd magadban

Sokan gondolják, hogy az életük nehézségeivel egyedül kell megküzdeniük. Igen, egy-egy érzelmi csapást nekünk kell feldolgoznunk, de ez nem azt jelenti, hogy ne kérhetnénk segítséget, és ez egy kiadós beszélgetéstől egy baráti ölelésig bármilyen apróságban megnyilvánulhat. Ne szégyelld, ha össze vagy törve, ez mindenkivel előfordul, merj beszélni az érzéseidről, és merj segítséget kérni, akár szakembertől is. Emlékezz, a te boldogságod rajtad múlik, ha segítség kell ahhoz, hogy túltedd magad a bánaton, magadért kérj segítséget.

3. Az idő mindent megold

Ennél nagyobb közhelyet nem lehet mondani, de ha egyszer átéled, hogy összetörik a szíved, akkor azt is át fogod élni, hogy ez az érzés nem tart örökké. Az idő igenis neked dolgozik, vannak csalódások, lelki fájdalmak, melyeket talán soha nem lehet kiheverni, de idővel biztosan lehet kezelni őket. A fájdalmakat nem dédelgetni kell, hanem együttélni velük. Az idő segít, hogy a negatív és a pozitív dolgokat is el tudd helyezni az életedben.

„Sokszor már az is nehezemre esett, hogy hozzábújjak a kanapén, pedig szerettem őt”

4. Elengeded azt, aki már nem okoz boldogságot

Az idő segít helyretenni a dolgokat, és ezzel együtt megtanulod azt is, hogy néhány dolog, ami nélkül azt gondoltad, hogy nem tudsz élni, nos, mégiscsak lehet, sőt boldognak is lehet lenni a hiányukban.

5. Szeresd magad

Ha összetörik a szíved, akkor az önértékelésed is meginog. A csalódás arra figyelmeztet, hogy először a magad elvárásainak kell megfelelned, nem mások szeretetét, figyelmét kell hajszolnod, hanem először igenis saját magadra kell figyelned, meg kell tanulnod szeretni önmagad.

6. Nézz előre

A lelki megrázkódtatás legintenzívebb időszakában legszívesebben elbújnánk egy sötét lyukba, és soha többé nem jönnénk elő. Azonban, az első, amit megtanulunk az ilyen helyzetekből, hogy tovább kell menni, muszáj, és ez gyakran pokoli nehéz. Gyászold meg a csalódásod, az összetört szívedet, ezt megspórolni nem lehet. Ugyanakkor, ha már átélted ezt a helyzetet, te is megtapasztalhattad, hogy a múlton való rágódás, vagy akár a jó érzéseket kiváltó nosztalgiázás nem visz előre. Ha igaz, hogy meg kell tanulnod tovább lépni, akkor az is igaz, hogy a célokat, az örömeidet ne a múltban, hanem a jövőben keresd.

Szerelemfüggőség: legális drog, pszichés probléma vagy a legnormálisabb dolog a világon?

7. Őszinte vagy magaddal

Minden nagy és mély lelki válság arra figyelmeztet, hogy bele kell nézned a tükörbe, hosszan és kitartóan kell vizsgálnod magad. Igen, meg kell tanulnod szeretni magadat, ebben elsőnek kell lenned, de ugyanígy elsőnek kell lenned abban, is hogy a saját hibáidat, tévedéseidet, akár árulásaidat is mérlegre tedd, és szembe nézz a saját gyengeségeiddel.

8. A kis dolgokban van az érték

Ugye, veled is előfordult már, hogy akkor jöttél rá, hogy milyen sokat jelentett neked valami, amikor már elveszítetted? Nos, amikor összetörik a szíved, akkor nem csupán a veszteség értékelődik fel, ez az élmény talán megmutatja neked azt is, hogy mennyi minden más van az életedben, a környezetedben, amire nem is figyeltél, mégis, bármennyire aprócska dolgok, akkor is sokat jelentenek neked. A pici dolgokat hajlamosak vagyunk kevéssé értékelni, mert a sok kicsi sokra megy, és egy lelki válság bizony megtanít rá, hogy ezeket az apróságokat sokkal jobban becsüld, mint korábban.

Ez is érdekelhet

Priger Inez megmutatja a tökéletes őszi szett titkát

Priger Inez megmutatja a tökéletes őszi szett titkát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói