9 módszer, hogy szexpozitívan neveld a gyerekedet

2021.június.25.

A szex az élet természetes velejárója (sőt, mi több, kiindulópontja), mégis rengetegen kezelik tabuként még felnőttkorukban is. Ez nagy részben a szülők felelőssége: az ő dolguk, hogy egészen kiskortól kezdve megtanítsák a gyereküknek, hogy a szexualitásban nincs semmi szégyellnivaló, és elengedhetetlen kommunikálni róla.

9 módszer, hogy szexpozitívan neveld a gyerekedet
Fotó: Profimedia

Persze nem vitatjuk, hogy nem egyszerű ehhez hozzáfogni: nehéz eldönteni, hogyan, mennyit és mikor kell a gyerekekkel beszélni a témáról.

Most összegyűjtöttünk 9 dolgot, ami segít, hogy szexpozitív módon szeretnénk nevelni a gyerekeinket:

  1. Amennyiben a szülők rendszeresen panaszkodnak a külsőjük miatt a gyerekek előtt, ők is könnyebben megkérdőjelezik a saját testük szépségét, adott esetben szégyellnivalónak tartják azt. Fontos, hogy amikor abba az életkorba lépnek majd, ne a gátlások húzzák keresztbe a boldogságukat.
  2. Természetesen nem arra gondolunk, hogy kezdjetek heves csókcsatába a konyhapulton, de fontos, hogy a gyerekek lássák, a szülők puszival, ölelkezéssel (is) kifejezik egymás iránti szeretetüket. Az intimitás elengedhetetlen része a társas kapcsolatoknak, és amennyiben ez természetes a gyerekek számára, a későbbiekben könnyebben követik ezt a példát.
  3. Amennyiben a szexről beszélgetsz a gyerekeiddel, ne kapásból a dolog technikai részének elmagyarázásával vagy a potenciális veszélyek felsorolásával indíts. Magyarázd el nekik, hogy ez a dolog azért történik, mert ha két ember szereti egymást, sokszor a szavakon túl is szeretnék kifejezni az érzelmeiket, és a szex által örömöt okoznak egymásnak. Fontos, hogy először a szexualitás lélektanára világíts rá, így könnyebben elkerülheted azt is, hogy a gyerekek megijedjenek a témától.
  4. Az emberek nagy része még felnőttkorban is zavarba jön, ha olyan kifejezést hall, ami helyett csak "hümmögni" szokott, és ez leginkább gyerekkorból ered. Sok szülő kedves becenevekkel illeti a nemi szerveket, holott fontos, hogy a megfelelő nevén nevezzünk minden testrészt, hogy ne tápláljunk szégyenérzetet a gyerekekbe.
  5. Elkerülhetetlen, hogy a gyerekek egészen kiskoruktól kezdve találkozzanak olyan fotókkal, hirdetésekkel, amin szexjelenetek vagy meztelen emberek láthatóak. (Hiszen ez megtörténik az első pillanatban, hogy internet közelébe kerülnek, vagy belép egy újságoshoz). Megeshet, hogy a fotón olyat lát, amit nem ért - fontos ezeket a kérdéseket tisztázni.
  6. A kisgyerekek nagy részével megtörtént már, hogy az oviudvaron kergették (vagy ő kergetett valakit), hogy megölelhessék vagy megcsókolhassák. Míg ez látszólag jelentéktelen játék, valójában nagyon fontos, hogy már kiskortól megtanítsuk a gyerekeknek: csak akkor érhetnek egymáshoz, ha mindkettőjük úgy szeretné.
  7. Ha szeretnél beszélgetni a gyerekeddel mondjuk a Harvey Weinstein-botrányról vagy a nemi betegségekről, ne ugyanakkor tedd meg, amikor a 3. pontban leírt, szeretetközpontú közösülésről beszélsz. Ez több szempontból is veszélyes lehet: amellett, hogy összezavarja a kicsiket, megeshet, hogy a szexualitást és a szerelmet az erőszakkal kötik össze.
  8. Talán ez a legnehezebb: ezt a beszélgetést legtöbbször nem a gyerek kezdeményezi, hanem a szülő, mégis úgy kell alakítani, hogy az ő tempójában, diszkréten közelítsünk a témához. Bármilyen aggállyal áll elő, tudatosítsd vele, hogy nincs semmi szégyellnivalója: hiszen most jutott abba az életkorba, amikor ismerkedik a saját testével és szexualitásával.
  9. Ha a gyereked beszélni szeretne veled, vagy megosztani valamilyen dilemmáját, nincs mese! Ebben az esetben semmi sem lehet fontosabb. Pontosan tudjuk, milyen nehéz olykor szóra bírni egy kamaszodó fiatalt, és amennyiben kétsége adódik, a legjobb, ha veled vitatja meg azt.

Ez is érdekelhet

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.