Sztárparádé a Zeneakadémia bérletsorozatában

2014.december.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A tavaly teljes pompáját visszanyerő Liszt Ferenc téri zenepalota formabontó módon a legnagyobb muzsikusok koncertjeiből kötött bérletcsokrot. A Zeneakadémián a 21. században is él a zene!

A 2015-ben a Zeneakadémia felkérését elfogadó külföldi és magyar művészek névsora egyértelműen jelzi, hogy a nemzetközi zenei életben a megnyitás óta eltelt másfél évben Liszt Ferenc akadémiája visszatért a koncertvilág élvonalába. Világsztárok, hazai kiválóságok és fiatal tehetségek közreműködésével éled meg a zene a Liszt Ferenc téren estéről estére – ezt a páratlan élményt kínálják a tematikus csokrokba gyűjtött bérletek is, amelyek nemcsak a koncertszezon végéig, hanem az egész naptári évre érvényesek.

Hat zenekari koncertet, ugyanennyi világhírű együttest, nyolc sztárszólistát és három jelentős karmestert kínál például a Zeneakadémia Zenekar a központban bérlete. Az EMI exkluzív hegedűművésze, a norvég Vilde Frang nyitja a sort, aki az Amsterdam Sinfoniettával érkezik Budapestre, hogy Mozart egyik hegedűversenyét előadja. Alig egy hónappal később a Takács-Nagy Gábor művészeti irányításával működő és általa a világ élvonalába emelt Manchester Camerata lép fel a Zenekadémián – partnerük a Zeneakadémia hárfaművészrektora,Vigh Andrea. Októberben az Új Magyar Kamarazenekar partnereként ad aztán koncertet az excentrikus sztárcsellista, Mischa Maisky, novemberben pedig a Bécsi Szimfonikusok élén egy valódi élő legenda, a karmester Charles Dutoit érkezik Budapestre. Jövő ilyenkor a bérletváltók a Berlini és Bécsi Filharmonikusok tagjaiból alakult Bécs-Berlin Kamarazenekar fellépésére hivatalosak a Nagyterembe, hogy az orosz zongorista Gyenisz Macujev szólójával és a Berlini Filharmonikusok szólótrombitása, Tarkövi Gábor közreműködésével megszólaló Sosztakovics művet élvezhessék.

A Tiszta barokk bérletsorozat is csodákat kínál, a historikus előadói gyakorlat hazai és nemzetközi nagyságai lépnek fel. A Jordi Savall és Mark Minkowski együtteseinek első csellistájaként is ismert Máté Balázs saját együttese, az Aura Musicale élén ad ritkaságokat is tartalmazó barokk estet februárban. Nagyszerdán a negyedszázada világhírű Purcell Kórus és Vashegyi György másik együttese, az Orfeo Kamarazenekar adja elő Bach János-passiójának eredeti, 1724-es változatát. Május végén a régizene-játék ikonja, Jordi Savall és együttese Bach beavatással szolgál a nagyérdeműnek – a Mester egyik legkülönösebb művét, a kései Musikalisches Opfert adják elő. Jövő ősz elején a Balthasar-Neumann Kórus és Zenekar nyújt válogatást 17. századi vokális és világi művekből. A Zeneakadémia barokk évadát egy Magyarországon még kevéssé ismert, de historikus körökben valódi világsztárnak számító hegedűs zárja: a Felvilágosodás Korának Zenekarával az angol Rachel Podger érkezik Budapestre.

A Zeneakadémia egyik specialitása a Nagyteremre "hangolt" kamarazene: Bartók és Bach kamaraműveket társít egymáshoz Keller András, Klenyán Csaba és Várjon Dénes közös koncertje márciusban. Májusban két nemzedék találkozásából születik majd a csoda. Frankl Péter és Várdai István koncertjén Beethoven összes cselló-zongora szonátája a "közös nevező". A Kelemen Kvartett két kamarazenei "nagyágyút" hívott meg szeptemberi koncertjére: a hegedűs Vilde Frang és a csellista Nicolas Altstaedt egyaránt hangszerük legjobbjai.

Az Összkiadás élőben hat koncertjén Beethoven és Bach életművébe avatja be a közönséget a Kossuth-díjas Baráti Kristóf és a Hollandiában élő zongoraművésznő, Würtz Klára. Néhány héttel később Frankl Péter és Várdai István Beethoven összes cselló-zongora szonátájával lép a pódiumra, ősszel pedig Perényi Miklóssal lesz hallható a Bach-csellószvitek sorozata.

A Zeneakadémián megszületett magyar vonósnégyes hagyományt is képviseli egy bérlet. Tavasszal és ősszel két-két világhírű együttes látogat el Budapestre, hogy tájékoztassák a magyar közönséget: hol is tart a világban a kvartett-művészet. Februárban a több mint negyven éve működő angol Brodsky Quartet ad koncertet. Márciusban a legvirtuózabb formációk egyike, az osztrák hegedűfenomén, Thomas Zehetmair által vezetett négyes lép fel. Ősszel a Kelemen Kvartett, az év végén a londoni Royal College of Music egykori növendékeiből alakult Belcea Quartet varázsol a Nagyteremben.

Talán a legérzelmesebb, legszemélyesebb műfaj, a dalest is sorozatként önállósul 2015-ben a Zeneakadémián. Május 24-én például két világsztár, a cseh Magdalena Koľená napjaink legkeresettebb opera- és oratóriuménekeseinek egyike, és a japán származású zongoraművész, a Grammy-díjas Mitsuko Uchida dalestjére kerítenek sort a rendezők. Az ősz folyamán az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny közönségdíjasát, az ukrán Tetiana Zhuravelt és nagydíjasát, Vörös Szilviát hallhatja majd a publikum.

A most felsejlő géniuszoknak szentelt bérlet "A tehetség kötelez"-sorozat, amely a növendékek koncertjeit gyűjti csokorba. De Liszt Ferenc öröksége a legifjabbakra is hat: a Liszt-kukacok akadémiája életre szóló zenei élményt ad a fiataloknak.

Újdonságként január 1-től À la carte bérlet is nyílik a zenepalotában. Az egyidejűleg három különböző előadásra jegyet váltó vásárló az egyes jegyek árán jelentős kedvezményt nyerhet. A jegyvásárlók ráadásul most maguk állíthatják össze bérletüket az egyes koncertekből oly módon, hogy például A cselló éve-bérletbe a Zeneakadémiára látogató világhíres csellista csillagok, és a babérjaikra törő fiatal pályatársak koncertjeit válogatják be. Efféle À la carte bérlet azonban kizárólag a pénztárban váltható.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Vilmos herceg tényleg manipulatív uralkodó lesz? Szakértő válaszol

Vilmos herceg tényleg manipulatív uralkodó lesz? Szakértő válaszol

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője