Te is azon filózol, miért fárasztóak az online értekezletek?

2020.június.3.

A járvány alatt a hagyományos megbeszélések online értekezletekké formálódtak. Először azt gondoltam, milyen egyszerű, hiszen kevésbé lesz fárasztó a dolog. Ha kell, közben bármit lejegyzetelhetek, kávézhatok kényelmesen a nappalimból bonyolíthatom a dolgokat. De ha tényleg ilyen egyszerű, miért érezzük magunkat elképesztően fáradtnak az online meetingek után?

Te is azon filózol, miért fárasztóak az online értekezletek?
Fotó: Rexfeatures

Természetesen van rá magyarázat!

1. Vizuális érzékek a középpontban

Egy hagyományos értekezleten az érzékelésnek és az információk begyűjtésének számos része van. Online meeting során az érzékelés vizuális, azaz szemmel történő érzékelésre korlátozódik. Mit érzel, amikor nagyon sokat olvasol? Lüktet a szemed, talán a fejed is hasogat kicsit, és kimerült vagy. Nagyjából ez történik akkor is, amikor hosszú ideig figyelsz egy online meetingen. A képernyőn arcokat látunk, és próbáljuk az arcok minden rezzenését feldolgozni, mindemellett pedig természetesen az értekezlet témájára is figyelünk, sőt még saját ötleteket is próbálunk bedobni. Kimerítő.

2. Nonverbális kommunikáció

Egy videós beszélgetés sokkal több koncentrációt igényel, mint egy személyes találkozó. Sokkal jobban kell figyelnünk a nonverbális jelzésekre. A mimika, a hangsúly a testbeszéd különösen fontos, és olyan érzésünk van, mintha a ˝kamera˝ előtt felnagyítva, felerősítve kellene használnunk ezeket. Az agyunk tudja, hogy nem tartózkodunk egy légtérben senkivel, annak ellenére, hogy a beszélgetés megtörténik, viszont a testünk úgy érzi, egyedül vagyunk. Ez a disszonancia, az ellentmondó érzések és érzékelés kimerítő.

3. Az időhiány érzése

Az igazság az, hogy általában éppen dolgozunk, amikor meg kell szakítanunk a munkánkat egy megbeszélés kedvéért. Itt ülünk a monitor előtt, egy kattintásra attól, hogy tovább dolgozzunk és hamarabb ebédelhessünk. Mégsem dolgozhatunk, hanem egy virtuális megbeszélésen ülünk. De a munka folyamatosan itt lebeg a szemünk előtt. Talán még azt is látjuk, hogyan jönnek az e-mailek. A percek (rosszabb esetben órák) pedig csak peregnek, mi pedig önkénytelenül úgy érezzük, nem csinálunk semmit. Ez persze nem igaz, hiszen munkánk része az értekezlet is. Viszont ez a furcsa érzés frusztrációt okozhat, ami kéz a kézben járt a kimerültség érzésével.

Persze, hogy Jennifer Lopez a Zoomos interjúban is tökéletesen néz ki

Persze, hogy Jennifer Lopez a Zoomos interjúban is tökéletesen néz ki

Mi a megoldás?

Az online értekezelteket még a hagyományos megbeszélésektől is jobban kell strukturálni. Nem várhatjuk el a résztvevőktől, hogy egymás filozofálását hallgassák hosszú órákon keresztül. Lényegre törő, hatékony, dinamikus, de gyors értekezleteket kell kivitelezni, felesleges mellébeszélések nélkül.

Ez is érdekelhet

Kell egy kis extra stílustrükk mára

Kell egy kis extra stílustrükk mára

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít