Te sem égsz karácsonyi lázban? Így éld túl az ünnepi szezont

2018.december.22.

Ez az időszak az irodai karácsonyi partiké, a családi ünnepi összejöveteleké és a csodálatos karácsonyi vásároké. Azonban, ha befelé forduló vagy, az ünnepi szezon valódi kihívást jelenthet. Vegyél egy nagy levegőt a nyüzsgő tömegben, és bár csábító lehet elrejtőzni újévig, de inkább próbáld meg élvezni az ünnepeket. Itt a remek túlélési útmutató az elkövetkezendő hetekre.

Karácsony
Fotó: Shutterstock

Egy tuti tipp, hogy biztosan az legyen a fa alatt, amire vágytál

Egy tuti tipp, hogy biztosan az legyen a fa alatt, amire vágytál

Te sem égsz karácsonyi lázban? Így éld túl az ünnepi szezont
Fotó: giphy

Javasolj programokat

Ha van jó módja annak, hogy elkerülj különböző meghívásokat, az az, hogy te hívj meg másokat. Könnyebb kezelni az ünnepi programokat, ha az irányítás a te kezedben van. Nem kell nagy dolgokra gondolnod. Néha egy csendes, beszélgetős kávédélután is remek program és máris eleget teszel néhány társadalmi kötelezettségednek is.

Gondolkodj közösségekben, nem tömegekben

Ebben az évszakban számos szervezet rendez kisebb nyilvános eseményeket, például ünnepi filmvetítéseket és karácsonyi koncerteket. Az ilyen rendezvények azért is nagyszerűek, mert szívet melengető közérzetet generálnak anélkül, hogy úgy éreznéd, kötelességed egy rakás idegennel beszélgetni csak mert egy helyszínen vagytok.

Oszd be jól az idődet

Az ünnepi időszakban úgy érezheted, hogy most minden terved megvalósítására lesz időd, de a valóságban a kötelezettségeidet kell rangsorolnod. Ütemezd be azokat az eseményeket, amiken részt szeretnél venni és szánj időt a feltöltődésedre is. Ne feledd, ha elutasítasz egy meghívást, azt szépen tedd, és az énidődért, nem az elkerülés miatt.

Szélesítsd a társalgási határaidat

Ha tudod, hogy nagy közösségben túlterhelve érzed magad, akkor előbb légy megfigyelő, aztán kezdj el valakivel társalogni. Ha te kezdeményezed a beszélgetést, az irányvonalát is könnyebben megadhatod. Végtére is, ünnepekkor gyakori, hogy először találkozol olyan emberekkel - például az unokatestvéred barátnőjével vagy a főnököd feleségével - akikkel korábban nem.

Tedd magad hasznossá

Az ételek elpakolása, az edények mosogatása és az asztal letakarítása nem a legelbűvölőbb része az ünnepi szezonnak, de ha ki akarod kerülni a nagy ünnepi beszélgetéseket, jó kiugrási alkalom sok szituációból. Használd ki ezt a lehetőséget, a házigazda is biztosan hálás lesz a segítségedért. Ráadásul nem tudhatod, talán egy másik befelé forduló vendég is ugyanígy vélekedik, és vele még jól is fogod magad érezni.

Te sem égsz karácsonyi lázban? Így éld túl az ünnepi szezont
Fotó: giphy

Mérd fel, hány vendéget tudsz fogadni

A kihívás nem az, hogy tudd, pontosan hány vendég fér el az otthonodban, hanem hogy eldöntsd, hány embert tudsz reálisan kényelmesen vendégül látni. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha téged hívnak meg vendégségbe. Gondold végig, hogy ténylegesen mennyi időt szeretnél ott tölteni, ezt pedig jelezd előre, tiszteletben fogják tartani az elképzeléseid.

Légy önmagad

Ne feledd, semmi baj nincs azzal, amilyen vagy - ha időnként szükséged van egy nagy levegővételre, akkor tedd meg. Ha csak egy játékban akarsz részt venni, akkor cselekedj úgy. Tartsd egyensúlyban a kényelmi zónádat és a személyes határaidat.

Ez is érdekelhet

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke