Tedd rendbe az életed 2022-re!

2021. december 29.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az év vége tipikusan olyan időszak, amikor elborítanak minket a teendők. Ha nem figyelsz oda, és nem rendszerezed a tennivalókat, szükségtelenül nagy stressznek teszed ki magad. Azonban ne aggódj, hiszen elég néhány kisebb változtatás, és az egész életed sokkal rendszerezettebb lesz. Olvasd el tippjeinket!

Tedd rendbe az életed 2022-re!
Fotó: Profimedia/GLAMOUR

Kutatások azt mutatják, hogy a harmincöt év feletti nők 20%-ánál figyelhető meg krónikus túlterheltség. Ezek oka egyrészt lehet munkahelyi eredetű, de a családi élet és a mindennapi apró elintéznivalók is beleszámítanak. Ha csak az alábbi négy területen hajtasz végre némi rendszerezést, máris sokkal felszabadultabb leszel.

1. A táskád

A női táska tartalma kifogyhatatlan poénforrás. Még a legrendezettebbnek tűnő hölgyeknek is lehetnek érthetetlen, titokzatos vagy teljesen oda nem illő, netán "ciki" dolgok (semmi sem ciki!) is a táskája mélyén. Csavarhúzó, félig elfogyasztott szendvics, háromféle rúzs, fél éves rágógumi zsebkendőbe száradva. Kezdd azzal, hogy egy tálcára kiöntöd a táskád tartalmát, és kímélelenül megszabadulsz mindentől, ami nem oda való. Ezt követően számba veszed azokat a dolgokat, amelyeket magadnál kell hordanod. Ezeket oszd fel típusokra - technikai kütyük, sminkszerek, rágó, cukorka - és tedd őket különböző színű kis tasakokba. Így mindig megtalálod, amire szükséged van. Nem is hiszed, mennyi bosszús pillanattól fog ez a rendszerezés megszabadítani!

2. A tennivalók listája

Mindenkivel előfordul, hogy ezernyi tennivalója közül csupán egy párral végez az adott napon, ennél pedig kevés frusztrálóbb dolog van. Hogy ezt elkerüld, először is mindig prioritási sorrendbe tedd a tennivalókat. Azzal kezdd, amelyik a legfontosabb, legnehezebb vagy leginkább utálatos számodra. Ezt követően tedd specifikussá a teendőket. Vagyis ne azt írd, hogy: minden emailre válaszolok, hanem azt, hogy X-nek, Y-nak és Z-nek válaszolok. Ez sokkal betarthatóbb, emellett pedig elkerülheted vele, hogy pont azok maradjanak ki, akiknek a legfontosabb lett volna válaszolni. Az is hasznos, ha időlimitet is felállítasz. Mondjuk, azt írod fel magadnak, hogy délután 3-ig válaszolsz. Így elkerülheted, hogy az utolsó pillanatban - amikor már rohannod kellene haza - jut eszedbe, hogy elintézetlenül hagytál egy fontos emailt vagy telefont.

3. Az ismerőseid

Veled is gyakran előfordul, hogy túl sok időt töltesz olyan emberekkel, akikkel nem szeretnél, és nem jut időd azokra, akik igazán fontosak? Bizonyos kapcsolatokat kénytelen vagy fenntartani még akkor is, ha szíved szerint nem tennéd - például a kollegiális viszonyokat -, ugyanakkor az ismerősök között is lehetséges prioritási sorrendet fölállítani. Nem kötelező hetente találkoznod az idegesítő nagybácsival, de még a szüleiddel sem, ha fárasztónak érzed. Más dolog, ha konkrét segítségre kérnek, de ha csak udvariassági látogatásról van szó, ne menj bele, ha semmi kedved hozzá. Azokat a barátaidat és rokonaidat, akikkel jó együtt lenni, részesítsd előnyben! Igyekezz legalább hetente találkozni velük, és sose váljatok el úgy, hogy nem beszélitek meg előre a következő találkozó időpontját.

4. Az elméd

Fogalmad sincs, mi lenne számodra a megfelelő karrier? Üdvözlünk 2022-ben! Annyi lehetőség van ma már arra, mit kezdjen egy fiatal nő az életével, hogy nem könnyű dönteni. Emellett pedig folyamatosan tanúi lehetünk mások életének is a közösségi oldalakon, így nem csoda, ha egyik nap azt irigyeljük, akinek rendes állása van, másik nap azt, akinek van lehetősége három hónapig utazgatni Ázsiában. Ha túl sok, egymással ellentétes vágy és terv van a fejünkben, az elvezethet az úgynevezett "döntési paralízishez". Vagyis: lefagyunk, és nem tudunk választani. Vannak úgynevezett extrinzik és intrinzik motivációk. Az előbbi azt jelenti, hogy külső hatások által vezérelt, míg utóbbi belső késztetésünk. Ha a karrieredről van szó, csak úgy lehetsz igazán boldog, ha a belső motivációid vezérelnek, nem pedig az, hogyan kellene élned mások szerint, vagy a világ általad elképzelt elvárásai szerint. Ha igazán képes vagy kapcsolatba kerülni a valódi vágyaiddal, akkor sokkal hamarabb megtalálod azt a munkát és életstílust, amellyel boldog lehetsz.

Szerző: Kerekes Anna

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A tanítás egy párbeszéd, interaktív folyamat - beszélgetés Pizarro-Iványi Júlia iskolaigazgatóval

glamour plusz ikon A tanítás egy párbeszéd, interaktív folyamat - beszélgetés Pizarro-Iványi Júlia iskolaigazgatóval

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)