A tej most akkor barát vagy ellenség?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A tej az egyik legfontosabb alaptáplálékunk, a legjobb kalciumforrásnak is nevezik. Azonban a tejfogyasztást ellenzők szerint a szervezetnek felnőtt korban egyáltalán nincs rá szüksége, ezért fogyasztását inkább tiltják, mint ajánlják. Vajon hol az igazság? Szakértő segítségével megpróbáltuk utána járni, hogy akkor ihatunk-e tehéntejet, vagy jobb, ha kerüljük.

A tej most akkor barát vagy ellenség?
Fotó: Cottonbro/Pexels

Ma sok allergiás reakciónál, bőrtünetnél, puffadásnál, krónikus hasmenésnél ajánlják, hogy kerüljük a tejtermékeket. Sok laktózra és tejfehérjére érzékeny emberrel találkozunk, és egyre elterjedtebbek a növényi tejek is. Vajon káros, ha tejet iszunk?

Inni?

A tejpártiak szerint a fehér ital fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma jótékony hatással bír a szervezetre, ezért napi egy pohár tej fogyasztásával jelentősen hozzájárulhatsz egészséged megőrzéséhez. A tej jellemző szénhidrátja a laktóz (tejcukor), amely elősegíti az ásványi anyagok közül a kalcium, a magnézium és a foszfor felszívódását, emellett pedig számos vitamint tartalmaz. A tejet ajánlók szerint fogyasztása nélkülözhetetlen az erős csontváz felépítéséhez és a csonttömeg fenntartásához. Szerintük a kereskedelemben kapható tej biztonsággal fogyasztható, és az egészséges élet egyik fontos alapélelmiszerének tekintik.

Nem inni?

A tejfogyasztást ellenzők persze másképp látják. Szerintük a tejből nyert kalcium lerakódhat a szövetekre, így meszesedést idézhet elő, ami csontritkulást okozhat. Ahhoz, hogy megfelelő kalciummal lássuk el a szervezetünket, nem feltétlenül kell tejet fogyasztani, mivel az gondosan válogatott növényi étrendddel is tökéletesen bevihető. Az ellenzők szerint a csontritkulás mellett az aktív tejfogyasztás számos betegség kiváltó forrása lehet. Például: a tejben található fehérjék antitest képzésre serkentik a szervezetet, amelyek megtámadhatják a hasnyálmirigy bétasejtjeit. A bétasejtek termelik az inzulint, melynek hiánya cukorbetegséget okozhat. Egyes kutatók szerint az állati fehérjék emésztése során antigén fehérjék jutnak át az emésztőrendszer nyálkahártyáján, így nagyobb lehet az esélye a különböző rákos megbetegedéseknek. Nem beszélve arról, hogy a különböző antibiotikumok, gyógyszermaradványok, melyeket a tehenek kezelésre használnak, szinte minden esetben megtalálhatók az általunk fogyasztott tejben.

Esetleg érzékeny vagy?

A két ellenkező vélemény alapján nagyon nehéz lenne igazságot tenni, ezért a legjobb, ha a tejfogyasztás kapcsán saját magad mérlegelsz. Azonban ha a tejivások után rendszeresen kellemetlen mellékhatásokat észlelsz, érdemes elgondolkodnod azon, hogy esetleg tej-érzékenységben szenvedsz, ezért keress fel egy szakembert, aki hasznos tanácsokkal lát el. Ugyanis a tejnek mennyiségben és minőségben is két olyan jelentős összetevője van, mint a fehérje-és a tejcukor, melyek betegségi tüneteket válthatnak ki. A tejfehérje és a tejcukor hasznosítása a szervezet számára különböző módon történik. A fehérjék bontásában az emésztőenzimek, míg a tejcukor bontásáért a laktáz a felelős. Abban az esetben, ha ez nem megfelelően működik, sajnos allergiás reakciókat válthat ki.

Mi történik a testeddel, ha túl sok vizet iszol?

Mi történik a testeddel, ha túl sok vizet iszol?

Mit mond a dietetikus?

Megkérdeztük a GLAMOUR dietetikus szakértőjét, hogy ő mit gondol a tejfogyasztásról. Erdős Erika szerint tévhit, hogy a tej valódi csodaszer lenne, és hozzáteszi, hogy sajnos ezzel ellentétben inkább sok civilizációs betegség okozója is lehet. Erika csak kis mennyiségben ajánlja a tejet, és fölhívja a figyelmet a tehéntej kecsketejjel való helyettesítésérének lehetőségére. Te tudtad, hogy a kecsketej sokkal könnyebben emészthető, ellentétben a hagyományos tehéntejjel? Ugyanis a kecsketej zsírmolekulái tízszer kisebbek, ezenkívül több olyan enzim található benne, amelyek támogatják az emésztés folyamatát. Tehéntej allergia esetén a kecsketej kiváló alternatíva lehet. Azonban, ha allergiás tüneteid vannak, a kecsketej fogyasztása előtt sem árt, ha kikérd egy szakember véleményét!

A szervezeted jelzésein néha nehéz eligazodni. Próbálunk segteni!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Megérkezett a vajköröm, a tavasz legelragadóbb szépségtrendje

Megérkezett a vajköröm, a tavasz legelragadóbb szépségtrendje

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője