Tudtad, hogy a menopauza a vártnál korábban is érkezhet?

A menopauza egy természetes folyamat, amely idővel minden nő életébe beköszönt. A nők egy kis részénél azonban nem az átlagosnak számító ötvenedik életév környékén, hanem annál akár sokkal előbb is bekövetkeznek azok a hormonális változások, amelyek a menstruáció megszűnéséhez vezetnek.

A nők egy kis részénél az ötvenedik életévnél korábban következik be a menopauza | Illusztráció: Julija Kumpinovica
A nők egy kis részénél az ötvenedik életévnél korábban következik be a menopauza | Illusztráció: Julija Kumpinovica
Fotó: Gettyimages.com

A korai menopauza jeleiről, diagnózisáról, az okokról és a szövődményeinek kezelési lehetőségeiről beszélgettünk dr. Csákó Bence szülész-nőgyógyász szakorvossal, a Babagenetika Egyesület szakértőjével.

Mit is jelent?

Ha egy nőnél egy természetes folyamat lezajlását követően megszűnik, és legalább tizenkét hónapig nem jelentkezik a havi vérzés, menopauzáról beszélünk. Az utolsó havi vérzést megelőző időszakban már elkezdődnek a szervezetben a hormonális változások. Ezt nevezzük perimenopauzának, amely akár hét-nyolc évig is eltarthat, de ennél sokkal rövidebb is lehet. Ennek utolsó időszakában, azaz a menopauza beálltát megelőző egy-két évben (a premenopauzában), már látványosabbak a változások. Olyan vegetatív tünetek jelentkezését észlelhetik a nők, mint az alvászavar, hüvelyszárazság, az inkontinencia, a hőhullámok, hangulatingadozás (mely akár a depressziós vagy mániás tünetekig is fokozódhat), a verejtékezés, ízületi fájdalom, libidócsökkenés. Ezek a tünetek tehát akár évekkel a vérzés megszűnése előtt jelentkezhetnek.

Orvosi értelemben akkor beszélünk korai menopauzáról, ha egy nőnél negyvenöt éves kora előtt legalább tizenkét hónapja nincs havi vérzés (és nem áll egyéb, kóros ok a háttérben). Ilyen esetben a nőgyógyász ultrahang-, illetve hormonvizsgálattal igazolja a diagnózist. Fontos, hogy ez megtörténjen, hiszen a vérzéskimaradásnak egyéb okai is lehetnek. Az ultrahangvizsgálat az esetek nagy többségében ki tudja zárni, hogy például mióma, polip, petefészekciszta vagy endometriózis áll a vérzészavar hátterében. Emellett az a petefészek, amelyben már nincsenek tüszők, ugyancsak jellegzetes képet mutat az ultrahangon, és a méhnyálkahártya állapotából és vastagságából is információhoz jut a szakorvos. A hormonális vizsgálat keretében az FSH, az LH, az ösztradiol, a progeszteron és a tesztoszteronhormon szintjét vizsgálják.

Mindezek alapján szinte biztosan meg lehet mondani, hogy valakinél bekövetkezett-e a menopauza. Önmagában tehát az, hogy valakinek kimaradozik a vérzése, vagy szabálytalanná válik a ciklusa, még nem utal feltétlenül arra, hogy közeleg a menopauza, de az biztos, hogy a premenopauzális időszakban gyakoribbá válik a havi peteérés elmaradása. Minden felnőtt nőnek évente lenne ajánlott nőgyógyászt felkeresnie akkor is, ha panaszmentes. Vérzészavarokkal pedig soron kívül is be kell jelentkezni!

Keresik az okokat

A korai menopauza okairól csak találgatások vannak. Családi halmozódás, illetve hetven százalékban autoimmun folyamatok játszanak a kialakulásában szerepet. Ezeknek a háttértényezőknek a vizsgálata jelenleg is zajlik, de olyan genetikai eltérésekkel, mint a Turner- vagy Klinefelter-szindróma is összefüggésbe hozták már. Dr. Csákó Bence szerint döntően a tünetek és azok erőssége határozza meg, hogy milyen terápia kell. Amint egy nő eljut a menopauzába, megemelkedik nála a csontritkulás, a trombózis és az infarktus kockázata. További vizsgálatok is szükségesek – csontsűrűségmérés, koleszterinszint meghatározása, trombózishajlam szűrése, mammográfia. A korai menopauza esetében a kockázati idő is meghosszabbodik, tehát e fent felsorolt rizikók is előbb jelentkeznek.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es novemberi lapszámában jelent meg.

Ezeket olvastad már?

Ez is érdekelhet

Kikérem az alacsony férfiak nevében, hogy nem elég férfiasak - Short Kingek, ideje, hogy uralomra törjetek!

Kikérem az alacsony férfiak nevében, hogy nem elég férfiasak - Short Kingek, ideje, hogy uralomra törjetek!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói