Tényleg annyi méreganyag kering a testünkben, hogy detox diétára van szükségünk?

2022.február.5.

Mi jelenik meg, ha a detox diétára gondolunk? Szuper egészséges zöld és piros smoothie-k? Bevillannak a mágikus gyors fogyást és százszázalékos méregtelenítést ígérő pirulák? Utánajártunk a legnépszerűbb téveszméknek, ezekre érdemes figyelned mielőtt belevágnál egy méregtelenítő diétába!

Tényleg annyi méreganyag kering a testünkben, hogy detox diétára van szükségünk?
Fotó: Gettyimages.com

Annyi méreganyag kering a testünkben, hogy külön detoxra van szükségünk

A dietetikusok és más szakemberek teljesen egyetértenek abban, hogy ez így nem igaz. Az olyan zöldség-gyümölcslé kúrákat, vagy étrendkiegészítő tablettákat, amelyek instant megtisztulást ígérnek, gyakran hirdetik félreérthető vagy egyszerűen csak hamis üzenetekkel. A testünk, hála a májnak és a vesének, egy alapesetben tökéletesen működő méregtelenítő rendszer, ami megszabadul attól, amire nincsen szüksége, de megtartja a fontos ásványianyagokat. Edzard Ernst, az Exeter Egyetem professzora szerint, csak kétféle detox létezik: az egyik a függőség utáni létfontosságú, orvosok által monitorozott folyamat, a másik pedig csak egyfajta koncepció, amit egészség guruk öleltek fel, hogy felesleges gyümölcsleveket áruljanak a fogyásra és egészségre vágyóknak.

Minden méregtelenítő diéta biztonságos

A wellness életérzésnek köszönhetően egy zellerlé megivása után már egészségistennőnek érezzük magunkat. Azonban napokig préselt italokon élni sokkal több veszélyt tartogat, mint azt gondolnánk. Hosszútávon a kimaradó tápanyagok – mint a szükséges szénhidrátmennyiség, a rostok – krónikus fáradtsághoz, a diétában való csalódás pedig plusz mentális teherhez vezethet.

A detox segít tartósan lefogyni

Egyértelmű, hogy a detox diéta mindezek ellenére a gyors fogyás ígérete miatt népszerű még ma is világszerte. A szilárd ételek, cukrok, lisztek, húsok, tejek kivonása valóban látványos fogyáshoz vezet, viszont még a legeltökéltebbek is tortákról, tésztákról és pizzákról fantáziálnak a méregtelenítés közben – ami teljesen érhető és természetes. Az esetek többségében, a diéta után rögtön falánkabbak lesznek, mint korábban; a leadott kilók pedig nyomban visszakúsznak.

Hogyan diétázzunk jól?

Egyszer olvastam valahol, hogy az a legjobb diéta, ami nem időszakos, hanem teljes egészében az életünk részévé válik. Rengeteg kultúrának és a nagy világvallásoknak mind része a böjt valamilyen formája, és figyelmesen követve a szabályokat, jótékony hatása is lehet. Amikor kicsivel több dőzsölést engedünk meg magunknak a kelleténél, logikus lépésnek tűnik a radikális étrendváltoztatással kompenzálni a bűnözős napokat. Érdemi változtatást dietetikus segítségével, alaposan átgondolt diétával lehet elérni, amiben minimálisan szerepelnek a cukros, lisztes ételek, és bőven akad zöldségalapú, rostokban gazdag fogás. De akár készen állsz egy nagyobb változásra, akár csak apróbb dolgokkal kezdenél: semmiképpen se legyen szégyenérzeted bármit is eszel, ne akarj önsanyargatni, hanem figyelj oda a testednek mire van szüksége, és persze élvezd a finom ételeket.

Szerző: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő