A Rókales nevű Tiktok-oldal miatt tört ki a rókamánia Magyarországon

Egy kutya sétál a szabadban, feltűnik két róka, akikkel boldog játékba kezd. Megjelenik néhány macska, egy póni komótosan legelészik, felbukkan egy őz is, a távolban pedig bárányok bégetnek. Aztán egy kéz elkezdi dögönyözni a rókákat, akik ettől még jobban élvezik a játékot. Akik követik a Rókales közösségi oldalát, azoknak ez a kép nem szokatlan, egy a napi több videóból, amelyek miatt az állatokat névről ismerik a nézők.

A Rókales célja, hogy minél többen megismerjék, milyenek a rókák a saját közegükben
A Rókales célja, hogy minél többen megismerjék, milyenek a rókák a saját közegükben

Azt is tudja mindenki, hogy a videók készítője és a rókák barátja Norbi, aki nem jelenik meg a felvételeken. Azzal, hogy sem ő, sem a helyszín nem felismerhető, az állatokat védi. Jóval százezer felett jár a Tiktokon a Rókales követőinek száma, és sokan szeretnék közelebbről is megnézni a rókákat, azok viszont természetükből fakadóan bizalmatlanok az emberekkel, kivéve Norbit, akit kölyökkoruk óta ismernek. Luca és Foxy, a két róka nem él bezárva, hiszen az számukra maga a pokol lenne. Norbi GPS segítségével követi, merre járnak, ebből tudja azt is, hogy éjjelente akár harminc kilométert is megtesznek, reggel pedig a mező szélén várják Pepét, a kutyát és Norbit.

TARTANI KELL A MEGFELELŐ TÁVOLSÁGOT

A rókák ravaszok, de sokkal egyenesebbek, mint némely ember, és folyamatosan tanítanak – mondja Norbi, aki a budapesti üzleti életből költözött vidékre évekkel ezelőtt. Macskákat ment és etet, és az egyik ilyen kolóniához a kihelyezett ételre egy nőstény róka is megjelent. Szépen lassan elnyerte bizalmát, és a Lady nevet kapta. Hamarosan kézből evett, együtt sétáltak, hívásra előjött, sőt a kölykeit sem féltette a férfitól, naponta több órát játszott a kicsikkel, az anyaróka felügyelete mellett, annak ellenére, hogy Lady soha nem engedte megsimogatni magát. Az egyik kis róka volt Foxy, nem túl jó állapotban. Norbi állatorvoshoz vitte, de Foxy egyik testvérén, amelyet egy kutya támadhatott meg, már nem tudott segíteni a férfi. Idővel Lady is eltűnt.

Luca, az egyéves nőstény szintén mentett állat, de azt Norbi is hangsúlyozza, hogy ha valaki egy kölyökrókával találkozik az erdőben, békén kell hagynia. „Se simogatni nem kell, se elvinni onnan, valószínűleg gondoskodik róla az anyja. Ha szemmel láthatóan baja van, sebesült, akkor pedig inkább az állatmentőknek kell szólni. A két mentett róka hamar visszaszokott a természetbe. Húst, nyáron pedig gyümölcsöt esznek, és leginkább pockokra vadásznak, a kutyával és a macskákkal együtt, nagyon eredményesen. Ennek pedig a környező mezőgazdasági területek tulajdonosai kifejezetten örülnek” – meséli Norbi. „A rókák nagyon jó fejek, kíváncsiak, játékosak, néha bújósak, és inkább rafináltak, mint ravaszak” – sorolja Norbi, miért is szerethető állatok, amelyektől nem kell félni, sem tömegesen pusztítani. „Sokkal kevesebb kárt tesznek, mint amennyi hasznot hoznak például a pockok elejtésével. Már nagyon régóta nincs Magyarországon veszett róka, mert a kihelyezett csalikon keresztül megszerzik a védettséget.” Norbi tapasztalatai alapján a kíváncsi természetük miatt előfordulhat, hogy egy róka nem szalad el, ha meglát egy embert. Megijedni nem kell, viszont simogatni sem szabad.

MINDEN LÉPÉSÜKET KÖVETI A GPS

Ha jellemezni kellene őket, akkor szerinte egy akaratos macskára hasonlítanak. „Kutyahardveren macskaszoftver fut” – foglalja össze. Lehet őket tanítani, ebben talán még okosabbak is, mint egy kutya. Szeretik és igénylik a foglalkozást, a játékot, hidegben aktívabbak, a szelet és az esőt viszont nem szeretik. Gyorsak és ügyesek, Norbi azt is megfigyelte, hogy felmérik, melyik kutyától kell tartaniuk, de a legtöbbtől nem félnek, mert tudják, hogy nem fogja tudni őket elkapni. A két róka Norbi macskáit már kiskoruk óta ismeri, ezért velük is jól kijönnek. Dúvadként tartják számon őket, ez vadgazdálkodási szempontból azt jelenti, gyérítésüket szükségesnek tartják, viszont a Rókales arra is fel szeretné hívni a figyelmet, hogy legalább akkor tekintsenek el a vadászok ettől a gyakorlattól, mikor a kis rókák még magatehetetlenek, és halálra vannak ítélve az anyjuk nélkül.

A rókák helye a természetben van” – a Rókales célja az, hogy minél többen ismerjék meg, hogy milyenek valójában ezek az állatok a saját közegükben. Különleges videókkal figyelhetőek meg úgy, hogy az a rókáknak, és a természetes élőhelyüknek sem árt. Az edukáció pedig jól halad, Norbi rendszeresen kap üzeneteket gyerekektől, szülőktől, fiataloktól, de írt már neki olyan vadász is, aki megígérte, hogy többé nem lő ki rókát. Norbi mindenkit lebeszél arról, hogy rókát akarjon szelídíteni. Ha egyszer bezársz egy rókát, és elengeded, soha többé nem látod. Ők nem ölebek, olyan vadállatok, akik csak egyedi esetekben kerülnek közel az emberekhez. Apró kis csodák a vadvilágban, akiket nem kell otthon tartani, mert van otthonuk, a természetben” – mondja, mindenkit lebeszélve arról, hogy bezárva tartson rókákat. „A rókák fogságban nem lesznek jó fejek, mert feszültek. Az ő életük a szabadság, nekik futniuk kell a széllel. Csak ekkor tudják megosztani az emberekkel a boldogságukat, és csak akkor van arra esély, hogy visszajöjjenek.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es szeptemberi lapszámában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Készülj fel egy váratlan meglepetésre - október 6.

Napi horoszkóp: Készülj fel egy váratlan meglepetésre - október 6.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói