6 tulajdonság, amit indokolatlanul túlértékelünk, pedig nagyon nem kellene

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nem biztos, hogy ami most éppen nagyon trendi és benne van a köztudatban, azzal valóban előrébb vagy - a privát életedben vagy épp a munkaerőpiacon. Szakértőnk összegyűjtötte azokat a modern menőségeket, amik nem éppen jogosan terpeszkednek a trónon.

Nem a multi-tasking az egyetlen olyan skill, ami finoman fogalmazva is túlértékelt
Nem a multi-tasking az egyetlen olyan skill, ami finoman fogalmazva is túlértékelt
Fotó: Getty images/Glamour

Napjaink gyorsan fejlődő és változó digitális környezetében az elektronikus készségek, vagy más néven e-skillek kiemelkedő jelentőségűvé váltak. A technológia folyamatosan alakítja életünk minden területét, az oktatástól kezdve az üzleti életen át a szabadidőig, tehát nem lehet eléggé hangsúlyozni a digitális tudás fontosságát. Azonban az e-skillek népszerűsítése iránti buzgalmunkban akaratlanul is túlértékelhetjük az e-készségek bizonyos aspektusait. Nem minden digitális készség egyformán építő vagy fejlesztő, és döntő fontosságú, hogy felismerjük, hová és mire helyezzük a hangsúlyt. Vajon melyek azok az e-skillek, amelyeket érdemes körültekintéssel alkalmaznunk?

Social média készségek

Egy olyan korban élünk, ahol a lájkok, a megosztások és a követők száma szinte az identitásunk részét képezik. Bár a közösségi platformok használatában való jártasság értékes lehet, különösen a marketing, a PR és a kommunikáció szempontjából, az online személyiségünk ápolására fordított túlzott idő elvonhatja a figyelmet a jelen megéléséről, a személyes emberi interakciókról és a mély, fókuszált tapasztalatok átéléséről.

A social media platformok túlzásba vitt használata fokozza a dopamin hormon termelődését, vagyis az örömhormonét, és ez azt az illúziót kelti, hogy kielégül a teljesség és a boldogság iránti szükségletünk. Az online elkötelezettség és a valós kapcsolatok közötti egyensúly megteremtése alapvető fontosságú a pszichológiai jól-lét szempontjából is, ezért javasolt tudatosan megtervezni, milyen módon és hogyan alkalmazzuk ezeket az eszközöket.

Érdemes lehet időnként digitális nagytakarítást tartanod a social media platformjaidon, és az online térben is megszabadulni mindentől, amire már nincs szükséged. Kövess ki social media profilokat, töröld ki azokat a fotókat, amelyek már nem okoznak örömet. Szűrd meg, milyen típusú tartalmakat szeretnél látni ezeken a felületeken. Irányítsd te a social media jelenlétedet, és ne az határozzon meg téged. Tudatosítsd, hogy ez egy eszköz, amit a hasznodra fordíthatsz, amivel kreatívan kísérletezhetsz, és ez az eszköz a te szolgálatodban áll.

Manifesztáció - spirituális trend vagy megalapozott tudomány?

Manifesztáció - spirituális trend vagy megalapozott tudomány?

Multi-tasking

A multi-taskingot a digitális korszak alapvető készségének nevezték és hirdették, de a legújabb kutatások szerint nem biztos, hogy olyan hatékony vagy adaptív, mint azt korábban gondolták. A feladatok közötti állandó váltogatás a közhiedelemmel ellentétben akadályozhatja a koncentrációt és csökkentheti eredményességet, valamint a kreativitást is.

Ahelyett, hogy az egyszerre több feladat közötti zsonglőrködést dicsőítenénk, inkább az olyan gyakorlatokat lenne érdemes ösztönözni, amelyek elősegítik az elmélyült koncentrációt és a tudatos munkát. A multi-tasking helyett érdemes bevezetni a single-tasking-ot, vagyis azt tevékenységet, amikor egyszerre egy konkrét feladatra összpontosítunk egy adott időn keresztül. A single-tasking hatására kevesebb hibát véthetünk, nő az eredményességünk és a mentális jól-létünkre is jótékony hatással van.

Gyors alkalmazkodás az új appokhoz

Túl sok alkalmazás van, és ezek száma rohamosan nő az online felületeken. Az új alkalmazások gyors megértésének és elsajátításának képessége gyakran a digitális tudás egyik fő jellemzője. Az új applikációk folyamatos beáramlása azonban az úgynevezett “app-fáradtsághoz” (angolul: app fatigue) jelenséghez vezethet Az app-fáradtság arra a növekvő tendenciára utal, hogy a számítógép-felhasználók egyre kevésbé érdeklődnek az új szoftveralkalmazások letöltése és használata iránt.

Ez azt jelenti, hogy letöltünk sokféle alkalmazást, amelyek csak gyűlnek az elektronikus eszközeinken, de valójában csak nagyon keveset használunk rendszeresen és hosszú távon. Ez a jelenség jelentős hatással lehet a vállalkozásokra, mivel megnehezíti számukra, hogy számítógépes alkalmazásaikon keresztül ügyfeleket vonzzanak és tartsanak meg. Valóban több alkalmazásra van szükségünk? Ebben az esetben is érvényes “a kevesebb több” elve: ahelyett, hogy folyamatosan új alkalmazások megtanulására összpontosítanál, inkább néhány olyan eszköz elsajátítására helyezd a hangsúlyt, amelyek számodra valóban fontosak és hasznosak.

Mennyiség kontra minőség a digitális kommunikációban

Az azonnali üzenetküldés és a közösségi média térhódításával gyakran a gyors kommunikációt helyezzük előtérbe az átgondolt, elmélyült beszélgetésekkel szemben. Ez a sebességre helyezett hangsúly félreérthető kommunikációhoz és az árnyaltság hiányához vezethet. A hatékony, asszertív kommunikáció, az aktív hallgatás és az empátia olyan kommunikációs készségek, amelyeknek szerepük van az online térben is, és amelyek fejlesztése nagy mértékben javíthatja digitális interakcióinkat.

Az online tanúsítvány “hype"

Az online képzések elterjedése arra helyezte át a hangsúlyt, hogy minél több online képzés tanúsítványát vagy oklevelét megszerezzünk. Egyre több olyan weboldal létezik, ahol több száz vagy ezer online kurzus közül választhat a tanuló. Büszkeségre ad okot, ha kitehetjük valamelyik online platformra azt, hogy elvégeztünk egy kurzust, azonban az oklevelek értéke nem a felhalmozott mennyiségben, hanem a képzés során megszerzett tudásban és képességekben rejlik.

Ez a teszt elárulja, mekkora az önbizalmad, és azt is, mennyire kell még dolgoznod rajta

Ez a teszt elárulja, mekkora az önbizalmad, és azt is, mennyire kell még dolgoznod rajta

A bizonyítványok túlhangsúlyozása a fogalmak és elméletek felszínes megértéséhez és a gyakorlati alkalmazás hiányához vezethet. Ha szeretnél valódi tudást és tapasztalatot szerezni, és elmélyülni egy adott területen, akkor tudatosan válassz olyan képzéseket, melyek összhangban vannak a jövőbeli céljaiddal, az érdeklődési köreiddel és lehetőség szerint valóban használható tudást biztosítanak.

A technológiai tudás és készségek jelentősége

A mesterséges intelligencia rendszerek elterjedésével egyre inkább a technológiára támaszkodunk, ha elakadunk valamiben, és segítségre van szükségünk. A technológiai térnyerés hatására az olyan készségek, mint az érzelmi intelligencia, a kreativitás, a kritikus gondolkodás és az alkalmazkodó-képesség, még fontosabbá válnak. A digitális képességekre való törekvésünkben gyakran alábecsüljük ezeket a készségeket, pedig a virtuális térben ugyanolyan meghatározóak, mint a munkahelyünkön vagy a magánéletünkben. Ahhoz, hogy a technológiai újításokkal lépést tudj tartani és körültekintően alkalmazni is azokat, nélkülözhetetlen, hogy fejleszd az említett humán képességeket.

Az e-készségek kétségtelenül kulcsfontosságú szerepet játszanak digitális korunkban, de megfontoltan és tudatosan érdemes döntenünk, hogy mely készségeket helyezzük előtérbe, és hogyan osztjuk be időnket és erőforrásainkat.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ez is érdekelhet:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Sztárban sztár leszek: Köllő Babett szürreálisan karcsú dereka zseniális trükk eredménye

Sztárban sztár leszek: Köllő Babett szürreálisan karcsú dereka zseniális trükk eredménye

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Nem tudsz leszokni a dohányzásról? Ezt kell tenned a szakértő szerint (x)

Nem tudsz leszokni a dohányzásról? Ezt kell tenned a szakértő szerint (x)

PR

Kimerültél testileg és szellemileg is? Derítsd ki, mi állhat a háttérben! (x)

Kimerültél testileg és szellemileg is? Derítsd ki, mi állhat a háttérben! (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Ez az egyik legegészségesebb reggeli - tele van vitaminokkal! (x)

Ez az egyik legegészségesebb reggeli - tele van vitaminokkal! (x)