Használtruha leadás és eladás: új célállomás a fenntartható divat kedvelőinek

2021.szeptember.11.

Fritzson-Bajdor Tünde 2014-ben indította el ruhacsere pop-up butikját Svédországban, 2018-ban pedig megérkezett Budapestre Swappis Ruhaforgó néven. Tünde egyedülálló ötlete Magyarországon innovációnak számít, a használtruha boltok kedvelői pedig gyorsan rá is kaptak, így Tünde célja már csak az, hogy Budapesten kívül is sikereket tudjon elérni.

Fotó: Kedves Katalin
Fotó: Kedves Katalin
Fotó: Kedves Katalin

Milyen problémákkal szoktál leggyakrabban találkozni a használtruha leadás és eladás területén? Hogyan oldjátok meg, ha például vannak ruhák, amelyeket senki nem akar?

Néha gondot jelent, ha hirtelen egyszerre többen jönnek ruhát leadni hozzánk, vagy sokan egymás után és mindeközben nekünk a vásárlóinkkal is kell foglalkozni, nem beszélve az online felületünkön lévő folyamatos kommunikációt az érdeklődőkkel. Sok feladatot kell ellátnunk egyszerre, egy kicsit néha lehet torlódás, kisebb várakozás. Másik problémás dolog lehet az, ha a leadó nem tudja elfogadni a mi döntésünket és bele szeretne avatkozni a mi értékelésünkbe. Olyan is előfordul néha, hogy valaki nem ért egyet a mi értékelésünkkel és szeretne a leadott ruhájáért több pontot kapni, amit ha jogosnak tartunk, megadunk, ha nem, akkor visszaadjuk az adott ruhát. Azokat a ruhákat, amiket egy szezon alatt nem tudunk eladni, vagy rossz minőségűnek állapítunk meg utólag, leselejtezzük és elvisszük adományba egy karitatív szervezetnek vagy szeretetotthonba, ahol adunk még egy esélyt a továbbhasználatra.

Mi a terved a Swappissal a jövőre nézve?

Szeretném, ha a Swappis pénzügyileg is stabil lábakon állna és nem ingathatná meg egy újabb pandémia vagy gazdasági válság. Hálistennek’ a követőink, drukkolóink száma egyre nő, ami természetesen sok erőt ad nekünk a folytatáshoz. Számomra az áttörő sikert az jelentené, ha akár több üzletünk is lenne Budapesten, illetve a nagyvárosokban vidéken is jelen lehetnénk. Szeretném, ha még többen tudnának csatlakozni ehhez a tudatos mozgalomhoz és egyre többen vásárolnának másodkézből, hazai gyűjtésből származó készletből. Az újrahasználat fokozása mellett persze szívesen támogatnám a magyar dizájnerek és készítők ruháit és kiegészítőit is. Van egy ezirányú törekvésem is. Egy álom válna valóra, ha ezt a két vonalat tudnám ötvözni a Ruhaforgóban, mivel a hazai dizájnerek támogatása is szívügyem és a fenntartható divat része.

A különleges utazásról és a Swappis ruhaforgó megalkotásáról a GLAMOUR szeptemberi számban olvashatsz.

Szöveg: Pongrácz Dóra

Fotó: Kedves Katalin

Stylist: Balla Frida

Smink: Kovács Viktória

Haj: Sárközi Orsolya

Ez is érdekelhet

Bolti lopással vádolják az Eufória sztárját

Bolti lopással vádolják az Eufória sztárját

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói