Újraálmodott otthonok a Bunkerdolphin Studio segítségével

Konrád József enteriőr dizájner munkáit látva, tényleg úgy érezni, mintha delfinek játéka söpört volna végig a falak között. Vidámságot áraszt a színek és formák kombinációja, van benne egy csepp Amerika, két csepp óceán, és megannyi életszeretet.

A Bunkerdolphin Studio egyediségével, hangulatával és megoldásaival üde színfolt a haza belsőépítészet palettáján. Ez a stúdió egy ihletett tervező projektje, aki megoldásaival új életre kelt, ízlést formál, és garantáltan kimozdít a merev megoldásokból. És mi meg is kérdeztük: kezdetekről, jelenről és delfinekről.

Fotó: Konrád József

Hogy született meg a Bunkerdolphin Studio?

Eredetileg építésznek tanultam a Budapesti Műszaki Egyetemen. Nem ment simán, többször majdnem abbahagytam, túl száraz, és túl „műszaki” volt nekem, de végül csak lediplomáztam. Néhány évig különböző építészirodáknál próbálkoztam, aztán egy szerencsés véletlen folytán találkoztam Szendrő Péterrel, így hozzá, a 81Font Studio-hoz kerültem gyakornoknak, valójában ez hozott igazán közel a belsőépítészethez. Bár sokat tanultam ennél a stúdiónál, mégis csak közbeszólt egy kisebb szünet: egy amerikai út. Közben elkészült az első önálló projektem, és akkor döntöttem el, hogy lesz saját stúdióm. Ez egy éve volt, már nagyon megérett a névválasztás, spontán jött: Bunker, mint az intimitás, a befelé fordulás és az otthon, Dolphin, mint a szabadság, a játék és a dinamizmus. Imádok szörfözni, télen-nyáron, ahol csak tudom, csinálom, így valahogy meg kellet jelenjen a névben is a víz. Leginkább lakások átalakításával, felújításával foglalkozom, ezt a folyamatot a vásárlástól a tervezésen át az átadásig segítem elvinni.

Nagyon erős stílusjegyekkel lehet jellemezni a munkáid, láthatóan már nem csak „tapogatózol”, kiforrott egyéniséged van. Te hogy jellemeznéd a Bunkerdolphin stílusát?

Tervezés közben azokat a térszervezésben fontos tömegeket, formákat keresem, amelyeket aztán funkcióval töltve, kihangsúlyozhatok. Szívesen nyúlok különböző stílusokhoz, és emelem be a munkákba, hogy épp melyikhez, azt leginkább maga a lakás, a tervezendő tér határozza meg. Ezek a lakások nem dubai olajsejkeknek készülnek (egyelőre), ezért a játéktér leginkább a színekre, a textúrára és a funkcionalitásból adódó egyszerűbb tömegekre szorítkozik.

Fotó: Zana Krisztián
Fotó: Zana Krisztián
Fotó: Zana Krisztián

Mi volt a legfőbb inspirációd a stúdió megálmodásakor?

Az amerikai út egy fontos lépcsőfok volt. Kiélhettem az ötleteimet, írtam egy könyvet, ami a Magvető kiadónál fog megjelenni Nyomok Hangja címen. Sokat szörföztem az óceánparton és végig vittem önállóan egy garzonlakás tervét. Ez a kreatív folyamat segített hozzá, mikor hazaértem, hogy elhiggyem, menni fog a saját stúdió.

Mik most szerinted a vezető trendek a lakberendezésben, és ezek közül mi a Te fő védjegyed?

Ez szerintem országonként változó. Itthon úgy látom, hogy kevés olyan lakás készül, ahol hajlandóak áldozni a design-nak. Az ingatlanosok jól tudják, hogy minél fehérebb, letisztultabb az összhatás, annál jobban értékesíthető egy lakás, ez a felfogás többnyire akkor is érvényesül, ha a felhasznált anyag ára nem is kedvezőbb, mint egy izgalmasabb színű párjáé. Ennek a másik véglete az Airbnb, ahol nagyot kell villantani ahhoz, hogy a külföldi turistákat megfogja. Belsőépítészt fizetni nem könnyű, hiszen sokszor még a felújításra is nehéz összeszedni a pénzt, ezért a szakemberrel jól átgondolt, részletesen megtervezett helyiségek lehetősége csak egy szűk réteghez jut el. A Bunkerdophin-nal olyan játékos, személyre szabott megoldásokat próbálok létrehozni, ami bárki számára elérhető, aki lakásvásárláson, felújításon gondolkozik.

Fotó: Zana Krisztián
Fotó: Zana Krisztián

Hogy érzed: fog még a stílusod nagyobb volumenekben változni? Elcsábíthatnak még más trendek?

Mindig találok újdonságokat, amik lenyűgöznek, nem is kell túlzottan keresgélni, szembejönnek, hiszen tele van velük az internet. Szívesen veszem az irányt a számomra még kevésbé bejáratos, szobrászat felé hajló, a funkcionalitástól jobban elrugaszkodó ötletek felé, de ennek többnyire útjába állnak az anyagi korlátok és a megrendelő.

Egy projekt elindulásakor mi a kedvenc folyamatod?

Amikor egyedül maradok a megtervezendő térben, és még minden össze-vissza állapotban van, és akkor elkezdek ötletelni. Egy fal felépítése, vagy két szoba összenyitása gyökeresen meg tudja változtatni a hangulatát a helynek, ami ilyenkor kicsit megszemélyesül. Ismerkedem az aktuális állapotokkal, aztán előcsalogatok valami újat.

Fotó: Zana Krisztián

Amikor belevágsz a tervezésbe, mi viszi az irányt? A lakás eredeti állapota, vagy hozzátesz-e a megbízó személyisége?

A terv szerintem ideális esetben egy reakció arra a kezdeti információ halomra, aminek része a megtervezendő tér, az elhelyezkedés, a meglévő állapot, a megrendelő személye, és az elvárásai, korlátai. Munkánkként változik, hogy ebből épp melyik kerül előtérbe. Pl.: egy Bauhaus házban lakásfelújításnál annyira izgalmasak az adottságok, azoknak a hatása mindenképp nagyon jelen lesz a tervben is.

Honnan meríted a legtöbb inspirációt?

Felfedezőutak az interneten meg a természetben. Kirándulásokon jókat szoktunk szórakozni azon, hogy megfigyeljük a különböző házak, kertek elevenebb részleteit. Filmek díszletei is sokszor hatással vannak rám. A tó közepén, ha szörfözök, az égnek nagyon változó színei vannak, de ott nem merítek, hanem inkább ürítek, egyfajta meditáció ez, aminek során megtartom, ami fontos.

Fotó: Zana Krisztián

Mennyire van jelen a tervezéseidnél a secon hand? Adsz új életet régi dolgoknak?

Manapság egyre többen hozzák vissza a belsőépítészetben a 60-as, 70-es és 80-as évek stílusjegyeit, én is szívesen nyúlok ezekhez, de bármi más olyan formanyelvhez is, ami jelenleg, valamilyen oknál fogva száműzetésben van a divatból. Szeretem az erőteljes hangulatot árasztó formákat, tárgyakat, azoknak megtalálni az aktualitását, új jelentést adni nekik. A barátnőmmel Keresztes Zsófiával, közösen kezdtük csinálni a Lomlé nevű oldalt, ahol vintage, retro lomokat támasztunk fel, és áruljuk őket. Az elkészült lakásokat a fotózásra ezekből a kincsekből rendezzük be, a szuper fotókat pedig Zana Krisztián csinálja a Lomlé-nak és a Bunkerdolphin-nak is.

Általában mi győzedelmeskedik? A dizájn vagy a praktikum? Könnyen találod meg köztük az egyensúlyt?

Mindaddig azt hiszem, hogy könnyen - mert elég praktikusnak érzem magam - amíg a megrendelő javasol valamit, ami, bár ésszerű, de nagyon nem tetszik. Van egy pont ameddig engedek, de azon túl már nem tudok jószívvel benne maradni a projektben.

Tervezőként mi a legnagyobb álmod?

Nehezen tudom átugrani a sorban előbb következő álmom, hogy stabilan működjön a Bunkerdolphin, aminek a létrejöttéről pedig idáig álmodoztam. Talán úgy lehetne a jövőben fokozni a dolgokat, ha több olyan nagyobb költségvetésű projektem lenne, amiben lehetőség lenne szabadabban kifejezni magam.

Fotó: Zana Krisztián

Te már megtaláltad a tökéletes otthont, vagy még keresed?

Most a barátnőmnél lakom, már több mindent terveztünk ide közösen, pl.: egy olyan faltól falig gardróbot rétegelt lemezből, amiben beékelődik egy régi neobarokk szekrény, izgalmas nekem a kontraszt a minimál síkok és a tartalommal teli textúráltság között.

Közösen szoktunk álmodozni egy hegyi házról, amit mi újítanánk fel, de ez a projekt egyelőre kimerül abban, hogy jól szórakozunk a kirándulásokon.

Neked melyik a legfontosabb hely az otthonodban?

Az ágy, az íróasztal, a konyha, és a fürdőkád egyformán fontos. De valamiért mégis ebben a sorrendben jutott eszembe.

Ez is érdekelhet

Napi szex: 7 tipp a férfi szexuális vágyának növelésére

Napi szex: 7 tipp a férfi szexuális vágyának növelésére

GLAMOUR Horoszkóp

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Sztárhírek

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát