Utazás koronavírus idején: 9 lépés, amit megtehetsz, mielőtt lemondod az utad

2020.február.27.

Miközben a világ pánikban figyeli a Covid-19 koronavírus terjedését, sokan nem tudják eldönteni, hogy mi legyen a beütemezett utazásaikkal, nyaralásaikkal. Le kell-e mondani őket? Át kell-e tetetni a jegyeket, foglalásokat? Ha Kínába, Olaszországba vagy éppen olyan területekre tervezel utazni a közeljövőben, ami nem érintett a járványban, ezek azok a fontos dolgok, amiket tudnod kell előtte.

Utazás koronavírus idején: 9 lépés, amit megtehetsz, mielőtt lemondod az utad
Fotó: Getty Images

1. Figyeld a hivatalos egészségügyi oldalakat

Ne a Facebookról, de még csak ne is az általad megbízhatónak tartott híroldalakról, tévéadásokból értesülj a járvány aktuális helyzetéről. A Nemzeti Egészségügyi Központ naponta frissíti a helyzetjelentését a koronavírussal kapcsolatban, állíts be akár értesítéseket is ezeken a felületeken, hogyha újabb információk látnak napvilágot, elsőként értesülj róluk. Mindenképpen keresd fel a célország hivatalos kormányoldalát is, esetleg a nagykövetségek honlapjait, itt megbízható információkat kaphatsz a témában, ha egyáltalán érintett az adott ország a betegségben. Kínába egyelőre abszolút nem tanácsos utazni (4-es fokozatú a veszély), a másik legveszélyesebbnek ítélt ország Mongólia, ahova szintén nem javasolják senkinek, hogy a jelen körülmények között oda utazzon (3-as veszélyszint). Japán, Dél-Korea, Hong Kong, Makaó és Olaszország továbbra is 2. szinten áll, ami azt jelenti, hogy fokozottan figyelni kell. A fertőzésfigyelő oldalak szerint Kína és Dél-Korea 3-as veszélyszinten van, minden olyan utazást érdemes elnapolni, ami nem életbevágó. Olaszország, Japán, Irán 2-en áll, az idősebbeknek és a krónikus betegségekben szenvedőknek nem ajánlják ezekre a területekre az utazást. Hong Kong 1-es szintű, nem szükséges lemondani az utazásokat.

2. Tájékozódj a célország hivatalos kormányoldalain

Ha olyan országba tervezel utazni, ahol jelen van a járvány, ezek közül sok szomszédos ország lehet, a legnagyobb kockázatot nem az jelenti, hogy ki leszel téve a vírusnak, hanem késésekre, ellenőrzésekre, fennakadásokra lehet számítani, illetve potenciális karanténba helyezésekkel is számolni kell, amikor hazatérsz vagy belépsz egy újabb országba. Nagy-Britannia például épp a napokban jelentette be, hogy mindenkinek, aki Pisától északra járt Olaszországban, 14 napos karanténba kell vonulnia. Tájékozódj ezekről a szabályokról utazás előtt és ne feledd, hogy akár naponta változhatnak.

5 különleges helyszín, ahol bárki kimondaná a boldogító igent

5 különleges helyszín, ahol bárki kimondaná a boldogító igent

3. Keresd fel a légitársaságod

Sok társaság ingyenesen biztosítja az utasainak, hogy átszervezzék egy-egy későbbi időpontra az útjaikat, ez főként a kínai és dél-koreai utazásokat érinti. Ez azt jelenti, hogy ingyenes átteheted vagy lemondhatod az utazásodat, viszont ezt nem minden légitársaság csinálja, úgyhogy mindenképpen érdeklődj mielőtt döntést hozol. Ha pedig most kell lefoglalnod utakat, feltétlenül köss biztosítást arra az esetre, ha a későbbiekben tényleg le kell mondani és esetleg a légitársaság nem fizetné vissza az árát a foglalásodnak, ilyenkor jól jön a biztosítás. Ha pedig átszállásos utad lesz, nézd meg a repterek honlapját, ott tájékozódhatsz az esetleges ellenőrzésekről, amik késést eredményezhetnek.

4. Vedd fel a kapcsolatot a hoteleddel

Lemondás esetén, főleg ilyen rendkívüli helyzetben sok szálloda készségesen visszafizeti a foglalás költségét, ahol jelenleg lezárás van, ott garantáltan, de mindenképpen érdeklődj emailben náluk arról is, hogy karanténra számítanod kell-e.

Lehet edzeni úgy, hogy meg vagy fázva?

Lehet edzeni úgy, hogy meg vagy fázva?

5. Kérd az utazási irodád segítségét

Ha utazási irodán keresztül foglaltad az utad és esetleg a légitársaság vagy a hotel magától nem hajlandó visszafizetni a költségeket lemondás esetén, az irodának még mindig lehetnek olyan szerződései, amelyekre hivatkozva kérhetsz visszatérítést. De abban az esetben is érdemes felvenni velük a kapcsolatot, ha nem akarod lemondani az utadat, lehetnek információik helyszíni szabályokról.

6. Nézd meg az apró betűs részt a biztosítási szerződéseden

Elég sok múlik az eddig említettekből az utazási biztosításodon, ha kötöttél. Bár a legtöbb biztosítás nem fizet a koronavírus okozta lemondásokért, vannak olyan szerződések, amivel "bármilyen okokra hivatkozva" is térítést kérhetsz. Ha pedig ez sem működik, akkor a hitelkártyádhoz tartozhat olyan extra, ami pont az ilyen esetekben segít visszatéríteni a költségeid. Feltétlenül érdeklődj a bankodnál.

7. Vedd figyelembe, mikor utazol

Ha a következő hetekben utazol, akkor kövesd ezeket a lépéseket, hogy megértsd mik az opcióid. Ha pedig még több hónap van az utadig, kövesd figyelemmel a helyzet alakulását, és csak akkor mondd le a terveidet, ha már végképp ez az utolsó lehetőség. Napról napra változik a helyzet, így semmilyen biztos dolgot nem lehet levonni az eddigiekből a következő hónapokra nézve.

A párizsi divathéten már divat lett a sikkes maszkok viselése, kérdés, hogy mennyire túlzás ez már:

Fotó: Rexfeatures

8. Olyan döntést hozz, ami a legmegfelelőbb számodra

Nincs olyan megoldás, ami mindenkinek megfelelne, mérlegelj és dönts okosan, vedd figyelembe a fent említetteket. Fontos tudni, hogy az idősebbekre és a betegekre nézve a legveszélyesebb a vírus, bár erről megoszlanak a vélemények, egyes orvosok szerint mindenkire ugyanolyan veszélyes. Feltétlenül beszélj a háziorvosoddal, egészségügyben dolgozó ismerőseiddel. Ha pedig a vírus tüneteit fedezed fel magadon, mint amilyen a száraz köhögés, a magas láz, még akkor is, ha ez egy másik betegségből fakad, készülj fel rá, hogy a reptereken karanténba is vihetnek és nem engednek tovább utazni. Mindezek mellett sok szakértő már nem attól tart, hogy a vírus el fog-e terjedni nagymértékben akár Magyarországon is, hanem hogy mikor. Nehéz megjósolni, hogy hol csap le legközelebb a vírus, vagy hogy mikor sikerül megállítani, de a legfontosabb, hogy ne pánikolj, mert annak semmilyen jó eredménye nincsen.

9. Kövesd az alapvető egészségügyi lépéseket otthon és külföldön is

A legtöbb, amit tehetsz, hogy még gyakrabban kezet mosol, használsz fertőtlenítőt minden étkezés előtt és azokon a tárgyakon, amikkel gyakran érintkezel. Alapvetően úgy kell felvértezni magad, mint egy átlagos influenza ellen, és bár nem javasolt most betegek közé menni, tartózkodj mindenféle stigmatizálástól és az ilyenkor pánikból felmerülő rasszista megnyilvánulásoktól a vírussal kapcsolatban.

Ez is érdekelhet

Ma különösen kellene a színek-Ezen a héten Kálmán Melinda a Gardróbnapló vendége

Ma különösen kellene a színek-Ezen a héten Kálmán Melinda a Gardróbnapló vendége

GLAMOUR Horoszkóp

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod