A víztakarékosság mindannyiunk közös ügye: A vízpazarlás csökkentése lehetséges és otthon kezdődik!

A víz elérhetősége az emberek, állatok és növények létének alapvető feltétele és egyben elengedhetetlen a gazdaság számára is. Országokon átívelő védelemre szorul, mivel a vízkészletünk sajnos nem korlátlan, a minőségére és a mennyiségére vigyáznunk kell. Az olyan iparágak, mint a mezőgazdaság, az idegenforgalom, a divat, a szállítás és az energia ezért mind reformra szorulnak, hogy a jövő generációi számára is elérhető legyen a tiszta víz. Szerencsére már elindultunk ezen az úton.

A vízpazarlás csökkentése lehetséges és otthon kezdődik!
A vízpazarlás csökkentése lehetséges és otthon kezdődik!
Fotó: Getty Images

Az energiafogyasztástól a szén-dioxid-kibocsátáson át a mobilitásig, a vízig és a hulladékig az Európai Unióban számos közös előírást dolgoztak a környezeti hatások csökkentése és a fenntarthatóbb jövő érdekében.

Tudtad, hogy a ruhák, cipők és háztartási textíliák is felelősek a vízszennyezésért, az üvegházhatásúgáz-kibocsátásáért és a hulladéklerakókért?

A textilgyártás sok vizet, valamint földet használ a gyapot és más rostok termesztésére. Becslések szerint a globális textil- és ruhaipar 2015-ben 79 milliárd köbméter vizet használt fel, míg a teljes uniós gazdaság szükségletei 2017-ben 266 milliárd köbmétert tettek ki. Egyetlen pamutpóló készítéséhez a becslések szerint 2700 liter vízre van szükség – ez a mennyiség egy személy 2,5 évi ivóvízigénye.

Fotó: Európai Parlament

A környezetre káros hatású vízfogyasztás csökkentésére több megoldás született

A csapvíz olcsó és környezetbarát alternatívája a palackozott víznek: az ivóvízhez való jobb hozzáféréssel akár 17 százalékkal kevesebb palackozott vizet fogyaszthatnánk, így az európai háztartások évente összességében legalább 600 millió eurót tudnának megtakarítani. Hogy a tiszta csapvíz minél szélesebb körben hozzáférhető legyen, előírás született többek között arról, hogy minél több ingyenes ivókút legyen a közterületeken, például bevásárlóközpontokban, reptereken. A szennyező anyagok, köztük az ólom határértékeinek szigorításával javítani kell a csapvíz minőségén is ahhoz, hogy az emberek a palackozott víz helyett inkább a csapvizet válasszák, érhető el. Hogy az ivóvíz kérdése milyen sokakat érint, az is mutatja, hogy a fenti célokat kitűző „Right2Water” volt az első olyan európai polgári kezdeményezés, amelyből uniós jogszabály lett.

2020 óta európai szintű szabályozás ösztönzi a víz újrahasznosítását öntözővízként a mezőgazdaságban. Az új szabályok a tisztított szennyvíz újrafelhasználására biztatják a mezőgazdaság szereplőit, például az öntözések során. Öntözésre jelenleg ugyanis az EU-ban évente elhasznált vízmennyiség körülbelül felét használjuk. Ha a mezőgazdaságban egyre inkább előtérbe kerülne az újrahasznosított víz, az évente öt százalékkal csökkenthetné a friss víz kitermelést. Továbbá a fürdővizek minőségét Európában minden évben ellenőrzik - azokról te is tájékozódhatsz itt.

A vízfogyasztási szokásaink változtatásával mi is nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy véges vízállományainkat megőrizzük, amennyire tudjuk. Íme néhány tipp ehhez a Magyar Természetvédők Szövetségétől:

1. Gyűjtsd az esővizet!

Viszonylag könnyen és olcsón megoldható a tetőre leeső csapadék gyűjtése az ereszcsatorna alá helyezett tartály segítségével. Kicsivel több ráfordítással nagyobb, földalatti tartályokat is elhelyezhetünk a kertben. Az összegyűjtött vízzel a száraz időszakokban locsolhatsz. Továbbá kialakíthatod a házi vízrendszered úgy, hogy az összegyűjtött esővizet a locsolás mellett más célokra is használod, mint például a mosás vagy a vécéöblítés. Fontos, hogy ebben az esetben az eső- vagy kútvíz nem keveredhet a vezetékes ivóvízzel, elkülönített vezetékrendszert kell kiépíteni. Mivel az esővíz lágy, használatával a vízkő képződése elmarad és kevesebb mosóporra lesz szükséged. Így akár felére csökkentheted a vezetékes ivóvíz felhasználását, viszont arra ügyelj, hogy a háztetőről gyűjtött esővíz higiéniai szempontból nem mindig kifogástalan. Ne használd mosogatásra, étkezésre, tisztálkodásra, vízivásra!

2. Takarékoskodj okosan a vezetékes vízzel!

Ne folyasd mosogatáskor, mosáskor feleslegesen a csapot, tisztálkodáskor inkább a zuhanyozást válaszd a kádfürdő helyett. Óvd a települési szennyvíz rendszert, mert ez közös tulajdonunk! Ne önts veszélyes anyagokat a szennyvíz csatornába, mint például festéket, oldószert, étolajat, mérgeket!

További energia- és víztakarékossági tippeket az MTVSZ-től itt olvashatsz.

Az Európai Unió vízvédelmi és vízgazdálkodási politikájával kapcsolatban itt tájékozódhatsz tovább.

A megjelenített tartalom az EP Kommunikációs Főigazgatósága által támogatott együttműködés keretében készült, annak tartalmáért az Európai Parlament felelősséget nem vállal.

Ez is érdekelhet

Recept: így készítheted el a Pumpkin Spice Latte fűszerkeverékét

Recept: így készítheted el a Pumpkin Spice Latte fűszerkeverékét

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla