5 ok, amiért a főzés pozitívan hat a mentális jóllétedre

2021.március.1.

Számodra mit jelent a főzés? Manapság már nemcsak a nyomtatott újságokban és a televízióban, hanem a közösségi média felületein is rengeteg motivációval találkozhatsz, hogy megbizonyosodj arról, valóban megéri rendszeresen főzni, és ha jól csinálod, akkor minden pillanatát élvezni fogod! Ha eddig csak rendelted az ételt, vagy a főzés számodra egy kötelező rutin, amelynek részeként folyamatosan ugyanazokat az ételeket készíted el, akkor itt az ideje, hogy kedvet kapj az élvezetes és tudatos főzéshez, ami a mentális jóllétedért is sokat tehet. Na de mégis hogyan?

5 ok, amiért a főzés pozitívan hat a mentális jóllétedre
Fotó: Getty Images

1. Segít a stressz és a szorongás kezelésében

A főzés remekül kikapcsolhat, hiszen minden érzékszervedet egyszerre mozgósítja. Azáltal, hogy elvonja a figyelmedet a negatív gondolataidról vagy a dilemmáidról, a stressz és a szorongás kezelésében is segít. Mivel összpontosítanod kell arra, hogy finomat főzz, nem lesz időd agyalni, emellett pedig a hozzávalók lépésről lépésre történő felhasználása az ételhez segíthet erősíteni benned azt a tudatot, hogy az életben sok dolog van, amit nem kaphatsz meg azonnal, de kis lépésekben haladva fantasztikus végeredményt érhetsz el.

2. Az öngondoskodás könnyen elérhető formája

Öngondoskodásnak számít minden olyan tevékenység, amit azért végzel, hogy vigyázz a jóllétedre – legyen az testi, érzelmi vagy szellemi dolog. A főzés könnyen elérhető formája az öngondoskodásnak, hiszen ennie mindenkinek kell, egy új technika vagy új fogás kipróbálásával pedig garantált a kikapcsolódás. Az már csak a ráadás, hogy nem feltétlen kell egyedül főznöd, sőt, ha párban vagy még többen készítitek el az ebédet vagy éppen a vacsorát, még szórakoztatóbb lehet a konyhában eltöltött idő.

3. Javítja a mentális fókuszodat

Amellett, hogy megannyi gondolat szárnyalhat egyszerre az elmédben, az sem segít a koncentrálóképességedet, ha folyamatosan a digitális eszközök bűvöletében töltöd az idődet. Írj ki egy jó online receptet, vagy használj papíralapú szakácskönyvet, a lényeg az, hogy a konyhába a főzés idejére ne vidd magaddal a telefonodat. Ha egyetlen üzenet és új poszt sem tereli el a figyelmedet, akkor sokkal jobb lesz a mentális fókuszod, és valóban tudsz arra összpontosítani, ami az adott helyzetben a feladatod.

4. Segít az önmegvalósítás és a kreativitás fejlesztésében

Ha már tisztában vagy a főzés alapjaival, és több receptet is sikeresen kipróbáltál, akkor nagyon jelentős lépést tettél azért, hogy az ételkészítés valóságos művészet legyen számodra. Vesd be a fantáziádat, és kísérletezz új alapanyagokkal, arányokkal, vagy éppen találj ki ízléses, elegáns, vagy éppen bohókás tálalási módokat. Észre fogod venni, hogy az idő előrehaladtával egyre kreatívabb leszel, ami az élet más területein is a segítségedre lehet.

5. Hagyományokat teremthetsz vele

Ha a te gyermekkorodból is maradtak meg olyan ízek és illatok, amik kedves családi eseményekre vagy személyekre emlékeztetnek, akkor pontosan tudod, hogy miről van szó. Mivel a főzés tényleg minden érzékszervet megmozgat, ezért egy-egy jól sikerült finomsággal könnyen hagyományokat teremthetsz a szeretteid körében, vagy régi receptek elővételével felidézhetsz olyan kedves emlékeket, amik az egész család arcára mosolyt csalnak majd.

Ez is érdekelhet

Nemcsak egyféle szépség létezik - A női forma határtalan

Nemcsak egyféle szépség létezik - A női forma határtalan

Divathírek

Ezért az ikonikus óráért évtizedek óta rajonganak a hírességek

Ezért az ikonikus óráért évtizedek óta rajonganak a hírességek

GLAMOUR-napok 2021 tavasz

Imádod a kosztümös filmeket? Ezekre a Bridgerton stílusú ruhákra csapj le a GLAMOUR-napok alatt!

Imádod a kosztümös filmeket? Ezekre a Bridgerton stílusú ruhákra csapj le a GLAMOUR-napok alatt!