Amikor az ételfotózás művészetté válik - interjú Iklódi Dóra foodstylist és gasztrobloggerrel

2020.február.13.

Számos fantasztikus gasztrobloggerrel találkozhatsz, akik jobbnál jobb receptekkel kápráztatnak el, amelyekhez általában természetesen kép is társul. De vajon mi kell ahhoz, hogy valaki foodstylisttá is váljon, és mit is jelent ez a szakma valójában? Nos, az egészen biztos, hogy az ételek szeretete, az elhivatottság, a motiváció és a kitartó munka mind szerves részei egy jó foodstylist mindennapjainak. Iklódi Dóra Magyarország mindössze néhány foodstylistjának egyike, akinek már messzire nyúlik vissza az ételek és a főzés iránti érdeklődése. Amellett, hogy gasztroblogot vezet és foodstylistként tevékenykedik, hamarosan már két szakácskönyv büszke tulajdonosának is mondhatja magát.

Amikor az ételfotózás művészetté válik - interjú Iklódi Dóra foodstylist és gasztrobloggerrel
Fotó: Török Anna
Fotó: Szarka Dávid

Mikor és hogyan alakult ki a sütés és a főzés iránti szereteted?
Már pici koromtól kezdve rengeteget sürögtem-forogtam a konyhában nagymamám és anyukám mellett. Mindig azt láttam rajtuk, hogy élvezik a konyhai tennivalókat, nem nyűgnek élték meg és persze alig várták, hogy a család kedvére tegyenek. Innen gyökerezik a gasztronómia iránti szeretetem.

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy saját gasztroblogot alapítasz?
Lassan öt évvel ezelőtt derült ki, hogy inzulinrezisztens vagyok. 180 fokot vett az életem és teljes életmódváltásba kezdtem. Mivel az étrendemet is átalakítottam a 160 grammos szénhidrát-diétának megfelelően így számos új receptet kísérleteztem ki, vagy a hagyományosakat alakítottam át. Azt tapasztaltam, hogy ezekkel a receptekkel sok, hasonló cipőben járónak tudok segíteni, így kezdtem el a blogomat, Wander Food Wonder néven.

Mitől válhat igazán sikeressé egy gasztroblog?
Szerintem akkor lesz sikeres, ha megfelelően van definiálva a célközönség, és hitelesek is vagyunk a számukra. Fontos, hogy kreatív módon állítsuk össze a tartalmat, de nem kell feltalálni a spanyol viaszt. Mit is értek ezalatt? Nem szükséges mindent megreformálni, érdemes visszanyúlni a gyökerekhez, a hagyományokhoz. Azok a receptek, tartalmak a legnépszerűbbek általában, amelyek valamilyen gyerekkori emléket hívnak elő.
Nem mindegy, hogy milyen képi világot teremtünk a blogunkon, a szépen megkomponált, jó minőségű fotók elengedhetetlenek.

Csodálatos utazós képekkel is találkozhatunk a blogodon. Melyik ország gasztronómiája áll hozzád a legközelebb?
Nagyon nehéz választani, de talán Franciaországot mondanám. Főleg a desszertjeikért rajongok nagyon.

Foodstylistként is tevékenykedsz. Mit is jelent ez pontosan?

Azt szoktam mondani, hogy széppé varázsolom az ételt és a környezetét. A foodstylist munka egyébként eléggé összetett. Részt veszek általában a kreatív koncepció kialakításában, az ételfotózáson vagy forgatáson elkészítem az ételt vagy ha nem én készítem el, akkor a tálalásban segítek. Majd pedig a fotóra vagy videóra összeállítom a kompozíciót, amit az ételfotós megörökít.

Mennyire elterjedt Magyarországon a foodstylist szakma?
Nem túlzottan, páran vagyunk csak a szakmában.

Miben rejlik az ételfotózás művészete?
Számomra abban rejlik, hogy a néző/olvasó ne csak egy egyszerű ételfotót lásson, hanem átérezze a hangulatát, és az legyen az első gondolata, hogy Úristen, meg akarom kóstolni!

Mi jelenleg a legnagyobb trend az ételfotózásban?
Elég sok irányzat van jelen egyszerre, de ha egyet kellene kiemelnem, akkor a flatlay, felülről fotózott ételfotókat emelném ki. Ez valószínűleg az Instagram népszerűségének köszönhető, onnan kezdett el elterjedni.

Hamarosan megjelenik a második szakácskönyved. Milyen ételreceptek lesznek benne, kiknek ajánlod?
A második könyvemben cukormentes desszertek szerepelnek a piskótáktól kezdve a pitéken, tortákon, édes- és sós aprósüteményeken át a krémekig és lekvárokig. Ajánlom cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és azoknak is, akik egészségtudatosan szeretnének sütni.

Nyul Debóra

Ez is érdekelhet

Szerinted melyikben van több vitamin? Nem valószínű, hogy eltalálod

Szerinted melyikben van több vitamin? Nem valószínű, hogy eltalálod

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói