Elhunyt a gasztronómia legeslegnagyobb alakja, a szenzációs Paul Bocuse

Hétvégén a posztmodern gasztronómia legkiemelkedőbb alakját, a világhírű francia séfet, Paul Bocuse-t elvesztettük 91 éves korában, jelentette be a családja.

Paul Bocuse séf
Fotó: rex/puzzlepix

A nouvelle cuisine kulináris mozgalom élharcosa valószínűleg minden idők leghíresebb és legkiemelkedőbb séfje volt. Bocuse egyike volt azon szakácsoknak, akik az 1960-70-es években megreformálták a francia konyhát, és zseniális hozzáértésének köszönhetően az egyetemes gasztronómia is mint olyan nagyon sokat fejlődött.

Fotó: facebook

A háromszoros Michelin-csillagos séf rendkívül különleges gasztronómiai alkotásainak nemcsak az íze volt fenséges, fogásai elképesztő vizuális élményt is nyújtottak, melyeket többek között leghíresebb éttermében, a lyoni L'Auberge du Pont de Collonges-ben szolgált fel.

Fotó: facebook

Paul Bocuse a Francia Köztársaság minden létező kitüntetését elnyerte több mint félévszázadot átölelő kulináris karrierje során, köztük 1975-ben Becsületrendbeli lovaggá is ütötte Valéry Giscard d'Estaing francia elnök. Erre az alkalomra készítette el talán máig leghíresebb fogását, a fekete szarvasgombával készült szárnyas erőlevest zöldségekkel, marhahússal, szarvasgombaszeletekkel és libamájjal, rásütött levelestészta-fedéllel, ami most is megtalálható saját éttermeinek étlapján.

Már egészen fiatalon ünnepelt sztárséf volt nemcsak Franciaországban, hanem szerte a világban, egy élő legenda, egy ikon, aki ugyanakkor megannyi séf mentora is volt az elmúlt évtizedek alatt. Fantasztikus tudását boldogan adta át növendékeinek, és 1987-ben el is indította a számunkra különösen fontos Bocuse d'Or nagydíját, amit Széll Tamás magyar séf és csapata 2016-ban el is nyert Európában.

Emléke, tudása és főként hagyatéka nemcsak gyermekeiben, hanem minden egyes séfben és szakácsban tovább él, akiket valamilyen formában, személyesen vagy csak szakácskönyvein keresztül tanított.

Ez is érdekelhet

„1 hónappal az esküvőm előtt derült ki, hogy megcsalt a vőlegényem"

„1 hónappal az esküvőm előtt derült ki, hogy megcsalt a vőlegényem"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói