Exkluzív: 2 pazar húsmentes fogás Jamie Oliver új szakácskönyvéből

2020.november.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Alig hisszük, de az egykori pucér szakács már 20 éve az egyik legnépszerűbb és legismertebb sztárszakács a világon. Jamie Oliver azóta nem csupán egy televíziós gasztroceleb, sokkal több annál, egész birodalmat hozott létre, amely a televíziós műsorok és szakácskönyvek mellett éttermekből, saját márkás termékekből áll.

Jamie Oliver
Fotó: ©2017 Jamie Oliver Enterprises Limited; photography Sam Robinson

Jamie Oliver rengeteg embert vett rá, hogy merjenek kísérletezni a konyhában, hogy bárki képes arra, hogy otthon túlszárnyalja a félig kész ételeket. Segített megreformálni az angol közétkeztetést, amivel egész trendet indított el a világban. Persze, a sok-sok minden egyéb mellett mégiscsak a legnagyobb öröm, ha Jamie főz! Immár 16 szakácskönyve jelent meg, és idén sem maradhatott el az újabb receptgyűjtemény. A 7-féle megint bebizonyítja, hogy kevés energiával is elképesztően ízletes fogásokat lehet készíteni.

Jamie Oliver
Fotó: 2020 Jamie Oliver Enterprises Ltd. Photographer; Freddie Claire

Ezúttal Jamie Oliver fogott 18 kedvelt és népszerű hozzávalót, amelyekhez hétféle receptet is kínál ebben a könyvben. A válogatásba a következő hozzávalók kerültek: brokkoli, karfiol, avokádó, csirkemell, kolbász, lazacfilé, édesburgonya, tonhal, darált hús, tojás, rák, burgonya, kaliforniai paprika, egész csirke, fehér húsú hal, marhasteak, sertés, gomba.

Jamie Oliver: 7-féle, Park Könyvkiadó, 2020 C Jamie Oliver Enterprises Ltd (2020 7 Ways) Photography: Levon Biss

Mi most két szuper, húsmentes fogást mutatunk ízelítő gyanánt a 7-féle című új Jamie Oliver szakácskönyvből, de biztosak vagyunk benne, hogy a többi receptre is kíváncsi leszel!

SÜTŐBEN SÜLT GOMBALEVES

Kenyér, lila hagyma, fokhagyma, kakukkfű és gruyére

4 adag, 50 perc

2 fej lila hagyma - 4 gerezd fokhagyma - ½ csokor friss kakukkfű (10 g) - 300 g barna csiperkegomba - 300 g jóféle kovászos kenyér - 1 l friss zöldség- vagy csirkealaplé - 70 g Gruyère sajt

Fotó: A Park Kiadó engedélyével

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Tisztítsd meg és kockázd apróra a lila hagymákat, majd miután eltávolítottad a héjukat, szeleteld vékonyra a fokhagymákat. Tegyél a tűzhelyre közepesen alacsony lángon egy nagy méretű öntöttvas lábost, löttyints bele 1 evőkanál olívaolajat, és szórd rá a kétféle hagymát. Csipkedd hozzájuk a kakukkfűleveleket, és keverd, pirítsd 10 percig, ami alatt felszeleteled a gombákat és 4 cm-es darabokra tépkeded a kenyeret. Szórd az összes gombát a lábosba, öntsd fel az alaplével, és forrald fel. Aztán add hozzá a kenyeret, reszeld bele a sajt nagy részét. Keverd át alaposan, majd reszeld a tetejére a maradék sajtot, és told a sütőbe 25 percre, vagy míg sötéten aranyló és nagyon sűrű lesz. Ízesítsd tökéletesre, és közvetlenül tálalás előtt csepegtesd meg extraszűz olívaolajjal. Egytálnyi kényeztetés.

KCAL: 332 kcal - Zsír: 10,7g - Tel. zsír: 4,4 g - Fehérje: 16,1 g - Szénh.: 42 g -Cukor: 6,9 g - Só: 1g - Rost: 2,9g

Jamie Oliver: 7-féle, Park Könyvkiadó, 2020 C Jamie Oliver Enterprises Ltd (2020 7 Ways) Photography: Levon Biss

LAKSA ROSTON SÜLT PADLIZSÁNNAL

Massaman curry, gyömbér, tészta, kókusztej és zúzott kesudió

6 adag, 50 perc

6 nagy méretű padlizsán (egyenként 400 g) - 6 púpozott teáskanál massaman currypaszta - 60 g mézes pörkölt kesudió - 6 szál újhagyma - 6 cm-es gyömbérdarab - 1 konzerv zsírszegény kókusztej (400 g) - 1 liter zöldség- vagy csirkealaplé - 450 g mie tészta (tojásos)

Fotó: A Park Kiadó engedélyével

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Karikázz fel 3 padlizsánt 2 cm vastagon. Keverj össze 1-1 evőkanál olívaolajat és vörösborecetet, 1 púpozott teáskanál massaman currypasztát, sózd, borsozd. Kend át vele a padlizsánkarikák mindkét oldalát, rendezd egy rétegben egy nagy tepsire. Told a sütőbe, süsd roston 40 percig. Közben tegyél fel nagy lángra egy mély, tapadásmentes serpenyőt, süsd benne feketedésig a másik 3 padlizsánt, forgasd, míg kívül elszenesednek, belül megpuhulnak, vedd ki, de a serpenyőt hagyd a lángon. Szórd a mozsárba a kesudiókat, zúzd össze, tedd félre. Tisztítsd meg az újhagymákat, karikázd fel a fehér részeiket (tedd félre a zöldeket), dobd a mozsárba, zúzd össze a maradék currypasztával. Hámozd meg, aprítsd fel a gyömbért, szórd a mozsárba, dolgozd pasztává az egészet. Csíkozd vékonyra a hagymazöldeket, dobd egy tál hideg vízbe, hogy összekunkorodjanak.
Vágd félbe a szenesre sült padlizsánokat, kanalazd a húsukat 1 evőkanál olívaolajjal a forró serpenyőbe. Keverd bele a pasztát 2 percre, öntsd fel a kókusztejjel, az alap­lével, 1 evőkanál vörösborecettel, keverd át, forrald fel. Közben lobogva forró, sós vízben főzd ki a tésztát a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint, szűrd le, porciózd szét a tálkáidban. Ízesítsd tökéletesre a levest, merd a tésztákra, szedd rájuk a padlizsánkarikákat. Szűrd le a hagymazöldeket, forgasd össze kevés vörösborecettel, és a kesudióval szórd a fogásra.

KCAL: 540 kcal - Zsír: 18,3 g - Tel. zsír: 5,3 g - Fehérje: 17,4 g - Szénh.: 83,7 g -Cukor: 14,9 g - Só: 1,7 g - Rost: 14,5 g

Jamie Oliver: 7-féle, Park Könyvkiadó, 2020 C Jamie Oliver Enterprises Ltd (2020 7 Ways) Photography: Levon Biss

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője