Így kezdd a gluténmentes életet

2021.január.2.

Nem áltatunk azzal, hogy könnyű lesz, de ha túljutsz a kezdeti nehézségeken, a tested meg fogja hálálni a kitartásodat. Nemcsak egészségesebb, boldogabb is leszel.

Így kezdd a gluténmentes életet
Fotó: Shutterstock

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy fordulj minél előbb szakemberhez, ha hasi, emésztési panaszaid tartósan fennállnak, mert könnyen lehet, hogy a tünetek hátteréban a gluténérzékenység áll. Ha valóban bebizonyosodik, hogy a szervezeted nem tolerálja a glutént, akkor bizony radikális változások előtt állsz.

Nem büntetés

Gyakori, hogy az emberek kétségbeesve veszik tudomásul, hogy ételallergiájuk miatt mi mindenről kell lemondania. Aki gluténérzékeny, annak talán a legnehezebb a dolga, hiszen a glutén, vagyis a hagyományos eljárással készített búzában, rozsban és árpában megtalálható fehérje a hagyományos kenyérben, tésztafélékben, desszertekben, és kis mennyiségben más ételekben is megtalálható. Nem csoda, hogy sokan büntetésnek fogják fel, ha nem ehetnek többé ezekből. Márpedig, ahogy az élet más területein, itt is sokat számít, ha valaki pozitívan áll a dolgokhoz. Jobb érzés azokat a dolgokat összegyűjtögetni, amiket nyugodt szívvel fogyaszthatsz ezután is, mintha egy hosszas listát gyártanál a fánktól a nokedliig, azokról az ételekről, amelyek immár tiltólistásak.

Több figyelmet az ételnek!

Ha gluténérzékeny vagy, előre kell gondolkodnod az étkezés terén, nem ugorhatsz le csak úgy a boltba egy szömléért. Mostantól a piacok és a gluténmentes árukat kínáló boltok a legjobb barátaid. A biztonságos ételek utáni kutatás fárasztó lehet, de mindig gondolj arra, hogy mennyi újdonsággal találkozhatsz, új helyeket és ízeket fedezhetsz fel. Általános vélemény, hogy a gluténmentes diéta nem elég, hogy lemondással jár, de jóval drágább is. Persze, nehéz kétségbe vonni, hogy például a sütemények, kenyérféleségek ára magasabb, viszont, ha nagyobb figyelmet szentelsz annak, hogy mit eszel, és legalább néhány napra előre megtervezed a menüdet, akkor nem lesz olyan drámai a különbség. Figyelj mindenképpen arra is, hogy ne váljon egyhangúvá a táplálkozásod, és mindig kutass újabb alapanyagok iránt, hogy mindig érjenek kulináris meglepetések. Tekintheted a gluténmentességet egyfajta egészségesebb életmódra való váltásnak is, hiszen a túlzott kenyér - és tésztafogyasztás annak sem tesz jót, aki nem gluténérzékeny, ezért a pótlás mellett vagy inkább helyett törekedj a sok hús, hal, zöldség és gyümölcs fogyasztására.

Kérj támogatást!

A legtöbben azért nem tudják tartani a gluténmentes étrendet, mert a környezetükben folyamatosan ki vannak téve a csábításnak. Az "egy szelet sütiből nem baj" - hozzáállás sajnos biztosan nem célravezető, hiszen így sosem fogsz hozzászokni az új helyzethez, hosszú távon viszont te jársz rosszul, mert a kellemetlen tüneteid megmaradnak. Kérd meg a legközelebbi hozzátartozóidat, a legjobb barátnőidet, hogy a kezdeti időszakban segítsék a diétádat azzal, hogy ha együtt étkeztek, ők is gluténmentesen esznek. Ez nekik is alkalmat ad arra, hogy megismerjék a betegségeddel járó nehézségeket, és könnyebben tudnak majd segíteni.

Meglátod pozitív hozzáállással, egy kis odafigyeléssel és támogatással néhány hét múlva már olyan természetes lesz a gluténmentes-életmód, mint korábban leszaladni zsemléért a boltba.

Ez is érdekelhet

A retrográd Merkúr visszatért - így boldogulhatsz a kozmikus káoszban

A retrográd Merkúr visszatért - így boldogulhatsz a kozmikus káoszban

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

G-Életstílus

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk