Lencse újév napján? Így rajongunk az ünnepi ételekért a világ különböző pontjain

Sok kultúrában az újévet ünnepséggel köszöntik, és ez idehaza sincs másként. Az önfeledt szórakozáshoz, vagy éppen annak levezetéséhez pedig természetesen finom ételek is kellenek, amelyekkel szimbolikusan megterítjük az előttünk lévő év asztalát.

Ahány ország, annyi szokás
Ahány ország, annyi szokás
Fotó: GettyImages/ LarisaBlinova

Nálunk minden kétséget kizáróan a lencse örvend a legnagyobb népszerűségnek, és ezzel nem vagyunk egyedül a világon. Számos más országban azonban egészen másfajta ételekért rajonganak az emberek. Ezt figyelembe véve igaz, hogy olykor az ételek összetevői jól tükrözik a kulturális különbségeket, de a mögöttük rejlő érzelmek igen univerzálisak. A legtöbben boldogságot és egészséget remélnek, amikor leülnek a maguk újévi ételét megenni, de vajon hogyan zajlik ez a világ különböző pontjain?

Dánia

Dániában a legkedveltebb újévi ételek a főtt tőkehal, a párolt kelkáposzta és a pácolt sertés, mindezek mellett pedig egy toronymagas süteményt, kransekage-t is készítenek. A hagyományos desszert minden rétege - akár 18 is lehet - marcipánkarikákból áll, a tetejét pedig mázzal, csokoládéval és mandulával díszítik. A formája egy bőségkoszorúra hasonlít és a boldogság mellett anyagi sikereket is ígér. A tortát fogpiszkálós zászlókkal díszítik és éjfélkor pezsgővel tálalják. Érdekesség pedig, hogy aki megette a maga süteményét, a tányérját egyszerűen a szomszéd házának bejárati ajtajához hajítja. Feltéve persze, ha mindketten dánok, ugyanis ez egy nagy múltú dán hagyomány, amelyet régi tányérokkal hajtanak végre, és amely egyébként a barátságot szimbolizálja.

Olaszország

Hozzánk hasonlóan az olaszok szívéhez is közel áll a lencse; ott mindig éjfél után szolgálják fel. Számukra ez a szerencse és a jólét jelképe. Gyakran kínálnak hozzá contechinot, vagyis fűszeres sertéskolbászt, és zamponét, azaz kolbásszal töltött, kicsontozott sertéscombot. A lencse mellett pedig a sertésnek is szimbolikus jelentése van: a föld bőségét és a jövőbe tekintést jelképezi. Amennyiben viszont ott szilveszterezel, éjfél után légy óvatos, ugyanis sok olasz akkor dobja ki a régi holmijait az ablakon, hogy helyet csinálhasson az újaknak.

Fülöp-szigetek

A filippínó családok szilveszterkor Media Nochét, vagyis vacsorapartit tartanak. Ezen az összejövetelen jellemzően pöttyös ruhát viselnek, ami a jólétet jelképezi. Így nem meglepő, hogy az ünnepi menüben is a kör alakú ételek és a szerencsét hozó gyümölcsök, például a narancs, a szőlő és a dinnye dominálnak. A cél az, hogy tizenkét féle gyümölcs kerüljön az asztalra, hogy az újév minden hónapjára kijusson nekik a szerencséből. Ott egyébként érdemes arra figyelni, hogy ne edd túl magad, mert rossz ómennek számít, ha az új év falánkságal kezdődik.

Mit nem szabad újév napján?

Japán

Év végén a japánok egy ozoni nevű levest főznek, ami halas-moszatos alapléből készül, és japán lime-mal ízesítik. A leveshez omochi-t, azaz párolt rizsből készült péksüteményt fogyasztanak, de a soba tésztát is nagyon kedvelik, amelynek hosszúsága a hosszú élet reményét jelképezi. Az Osechi ryori, vagyis az újévi konyha a jó termést, a jó egészséget, a boldogságot és a jólétet jelképező ételeket is magában foglalja.

Szerencsét hozó színeik - köztük a piros, a fehér és a sárga - az ételeik színvilágában is megmutatkozik: piros és fehér halpástétom szeletek, rózsaszín garnélarák, uborka és lazacikra is gyakran az asztalra kerül. Az ételeket pedig hagyományosan különleges, lakkozott dobozokba csomagolják, amelyeket a közelgő évszakra utaló jelzésekkel díszítenek. Az elrendezésük viszont meglehetősen időigényes, ezért a hagyományos dobozokat sok háztartás csak dekorációnak használja, és az ételeket boltokból vagy éttermekből rendelik.

Spanyolország

Sok spanyol éjfélkor 12 szem szőlőt eszik, egyet-egyet minden egyes éjfélt jelző harangszónál. Ez pedig azt jelképezi, hogy a következő év minden hónapjára boldogságot és szerencsét remélnek. A legenda szerint ez a „12 szőlő 12 másodperc alatt” szokás az Alicante régió szőlőtermelőitől ered, akiknek több mint egy évszázaddal ezelőtt a többlettermelés okozott problémát. A hagyomány némi módosítással más latin kultúrákra is átterjedt, Portugáliában például 12 szem mazsolát esznek, Peruban pedig a biztonság kedvéért egy 13. szőlőt is bekapnak.

Amerikai Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államokban, különösen annak déli részén Hoppin' Johnt, egy fekete szemű borsóból, rizsből, sertéshúsból és egy maréknyi zöldségből álló, fűszerezett ételt szolgálnak fel újév napján. A Hoppin' Johnt általában kukoricakenyérrel és valamilyen zöldséggel, például kelkáposztával, mustárzölddel, répazölddel vagy mángolddal fogyasztják. A zöldek itt a pénzt, egyúttal pedig az anyagi jólétet szimbolizálják. Az étel a karolinai rabszolgáktól származik, és úgy tartják, hogy a fogyasztása egy jó szerencsével teli évet hoz. Néha pedig még pénzérmét is főznek az ételbe, ami ha valakinek az ételében marad, ő a hiedelmek szerint extra szerencséhez juthat.

Forrás: npr.org

Hogy ne a lencsén múljon az újévi szerencséd:

Ez is érdekelhet

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

PR

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)