Magyaros ízek, modern köntösben: különleges vendéglő a nagyváros szívében

Mutatok egy ultraszuper helyet! A Mátka egy tipikusan olyan étterem, ahonnan nem akarsz egyhamar hazamenni. Elárulom miért!

Bevallom nehezen tudtam elképzelni, hogyan lehet a magyaros ízeket újhullámos köntösben, némi csavarral tálalni. A Gozsdu udvarban található Mátka étterem megálmodói egy pillanat alatt eloszlatták minden kétségemet.

Az itt található hagyományos magyar fogások egyöntetűen felidézik benned a gyerekkorod csodás emlékeit, amit némi újszerű verzióban tálalnak a mai technológiának, trendekkel kiegészítve. Nem véletlenül! A hely megálmodói ugyanis fontosnak tartják, hogy megmaradjon a konyha és a hely őszintesége, természetessége, ne legyen semmi erőltetett vagy túlzásba vitt. A finom fogások mellé olyan borokat párosítanak, illetve javasolnak a vendégeknek, melyek meghatározó magyar borvidékekről, pincéktől származnak, de minőségi ginek, koktélok is megtalálhatóak kínálatukban, melyeknek inkább a külleme magyaros vagy inkább "mátkás".

A hagyományok fontossága nemcsak a tányérodon, hanem a berendezésben is visszaköszön. Ennél otthonosabban nem is érezheted magad, melynek kialakításába olyan iparművészeket is bevontak, akik egyedi látásmódjukkal még tökéletesebbé varázsolják a helyet. Hitka Viktória porcelánokra festett kedves üzenetei – mellett felbukkanhat a nagyi komódja, vázája vagy egy sarokban megbújó porcelán őzike.

A belső teret Strasser Orsolya tulajdonos álmodta meg, amiben Szabó Réka (designer) is segítette, íme néhány gondolat a folyamatról:
A koncepció különlegessége, hogy saját kultúrtörténetünkből, hagyományainkból, emlékeinkből építkeztünk és ez paradox módon sokkal több időt és kutatást igényelt. Így tudtuk összhangban megtervezni a berendezést és a gasztronómiát – tehát azt az együttes életérzést, amit a tervezés legelején megálmodtunk… megjelennek érdekes stíluskombinációk, mash up-ok, például olyan hímzett faliképek, melyeket egy hagyományőrző hímzőasszony készített nekünk és divatos vektorgrafikus motívumokat, popkulturális utalásokat látni rajtuk.

A magyaros nem csak a régi, matyó, kalocsai formavilágú népi hagyományt jelenti, hanem különböző korszakok és stílusok egymásba érését, a népi és az urbánus együttélését is. A retró tárgyak és motívumok nem(csak) azért jelennek meg, mert most divatosak, hanem mert szerintünk azok is a saját kultúrtörténetünk és kollektív tudatunk szerves részei.

Egyszerű, sokszínű és befogadó, ahol mindig szeretettel fogadnak. Legyen számodra is törzshely, ahova rendszeresen visszatérsz.

Nézd meg az étlapjuk a matkabudapest.hu oldalon vagy kövesd őket az Instagramon a @matkabudapest oldalon!

Ilyen finomságok közül válogathatsz!

Ez is érdekelhet

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

Divathírek

Met gála 2021: Ezek a sztárok jól értelmezték az idei tematikát

Met gála 2021: Ezek a sztárok jól értelmezték az idei tematikát

Divat Shoppingtipp

A GLAMOUR-napok applikációban már letöltheted az októberi számot és a GLAMOUR-napok kuponokat

A GLAMOUR-napok applikációban már letöltheted az októberi számot és a GLAMOUR-napok kuponokat