Még csak 21 éves, de már Budapest egyik legjobb koktélbárját irányítja

2017. július 12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Anger Borbála bárttender újraírja azt, amit eddig Budapesten koktélozásnak hívtak. Igazi hollywoodi sztori az övé, a díszlet a budapesti körpanoráma, a főszereplő a csinos bártender, aki bepakolt bőröndökkel és menő állásajánlattal a zsebében indult volna Londonba.

A 21 éves szakembert az utolsó esték egyikén keresték meg, hogy valósítsa meg a város legjobb koktélbárját a világ legjobb hoteljének, az Aria Hotel Budapestnek High Note SkyBar tetőteraszán. Ennek a kihívásnak nem tudott ellenállni és maradt. Forgószélként érkezett, felépített egy nyolcfős csapatot, 150 tételes italkészletet, hogy felrázza és újraírja azt, amit Budapesten eddig koktélozásnak hívtak. A felkérés az Onyx, Gerbeaud és Émile márkák mögött álló Gerbeaud Gasztronómiától érkezett, akik pár hónappal ezelőtt vették át az irányítást a Hercegprímás utca 5-ben, hogy koktélban is megvalósítsák mindazt, amit az ételek és desszertek terén már elértek. A koktélok mellett a koncepció is rendhagyó: a városban elsőként alkot szoros együttműködésben a chef, Kövér Gergely, a pastry chef, Szabó Zsuzsa és a bartender, Anger Borbála. Az eredmény igazi fine dining találkozás: a koktélokhoz kreált ételek és desszertek mind azért készülnek, hogy érzéki gasztrokalandot nyújtsanak a lazulni vágyóknak.

Mióta vonz a koktélok világa?
Anger Borbála: Egy teljesen véletlennek köszönhető, hogy végül ebben a szakmában találtam meg a számításaimat. Jópár évvel ezelőtt egy nyári munkára jelentkeztem az egyik szórakozóhelyre, ahol már az első munkanapomon kiderült helyhiány van az italpultban, így megkértek, hogy azonnal álljak be. A kezdeti időben fogalmam sem volt, hogyan kell koktélokat keverni, aztán az itt töltött két szezon alatt belerázódtam és a szívemhez nőtt a szakma. Később több helyen is megfordultam, rengeteg tehetséges és profi szakember vett a szárnyai alá, közben pedig több iskolát is elvégeztem. Azóta is folyamatosan képzem magam.

Nem sokan irányíthatnak egy komplett csapatot, pláne 21 évesen a világ legjobb szállodájában.

Anger Borbála: Amikor benne vagy valamiben, nem töprengsz ezen, egyszerűen csak teszed a dolgod, és megpróbálod mindenből a maximumot kihozni. Világ életemben motivált, hogy egyre jobb legyek, ehhez pedig fel kellett nőni a feladathoz.

Hogyan talált rád a High Note Skybar?
Anger Borbála: Az egyik kedves kollégám hívta fel a figyelmemet, hogy bártendert keresnek, aki némi újragondolással felfrissíti az italkínálatot. Szerencsére szinte azonnal megtaláltam a vezetőséggel az összhangot. Itt teljes mértékben ki tudjuk élni a kreativitásunkat, a szoros együttműködésnek az eredménye az új nyári menünk, melyen minden étel szorosan összekapcsolódik az italokal. Szorosan együttműködtem a cheffel Kövér Gergellyel és a pastry cheffel Szabó Zsuzsával. A koktélokhoz készült ételek és desszertek mind azért készülnek, hogy érzéki gasztró-kalandot nyújtsanak a lazulni vágyóknak.

Mesélsz az italokról?
Anger Borbála: Próbáltunk valami olyat készíteni, amit mindenki ismer, de mégis van benne valami csavar. Szeretem, amikor egy ital egyszerre keserű, savanyú, édes és sós; az utóbbi érdekes édeskés ízt nyit meg a koktélokban. A lényeg, hogy az italnak gömbölyűnek kell lennie, nem lóghat ki belőle egyik íz sem. A szirupok 99,9%-át itt készítjük a konyhán. Ez amiatt fontos, mert az ízek teljesen egyediek lesznek és semmi mű nem lesz bennük. Az első koktél-menüben a klasszikusokhoz nyúltunk vissza: 100 évvel ezelőtti receptúrákat vettük elő és gondoltuk újra. Olyan ízeket szeretnénk megmutatni, melyeket nagy élmény lesz felfedezni, hiszen magától nem jut eszébe a vendégeknek megkóstolni. Ilyen például a Sí Señor koktél, amely egy mezcal-alapú ital jalapeñoval és egy csipetnyi zellersóval bővítve.

Hogyan születik egy ital?
Anger Borbála: Sokszor szembejön velem egy alapanyag, vagy csak egy egyszerű gondolat jut el odáig, hogy a végén egy új ital szülessen. Sokat kell kísérletezni mire tökéletes lesz a végeredmény. Az illatok sokszor segítenek eldönteni, hogy mennyire lesz megfelelő a végeredmény. Fontos a minőségi alapanyagok használata és adott esetben a többszöri kísérletezés is.

Mesélj a csapatodról!
Anger Borbála: Nyolc bártenderrel működök együtt, az instrukcióim alapján épülnek fel a különböző műszakok. A csapat mellett van egy jobb kezem, akivel az első pillanattól megtaláltuk az összhangot. Fontos, hogy a csapat minden tagja magáénak érzi a menüt, hiszen mindenkinek van két kreációja rajta. Ha egy vendég egyedi igénnyel jön hozzánk, akkor személyre szabott italt kap, de a klasszikus variációkat is szívesen elkészítjük nekik.

Nézd meg kínálatot és foglalj asztalt a highnoteskybar.hu oldalon található elérhetőségeken!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Így vezesd be gyermeked a pénzügyekbe! (x)

Így vezesd be gyermeked a pénzügyekbe! (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Mit tud a TikTokon felkapott BaByliss Air Wand? Kipróbáltuk! (x)

Mit tud a TikTokon felkapott BaByliss Air Wand? Kipróbáltuk! (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)