Misztikus vacsorára vágysz? Rácz Jenő elkészíti neked

2021.május.9.

Rejtélyes bejáraton át jutottam be a „gasztronómia szentélyébe”, a Rumour by Rácz Jenő étterembe, ahol a különleges koncepció megálmodói, Rácz Jenő séf és Gerendai Károly, a Costes Csoport képviselője mesélt az elképzelésükről. A cél az exkluzivitás, egyfajta étteremszínház megteremtése, ahol a szemed előtt készülnek a műalkotásnak beillő ételek. Pont erre az élményre áhítoztál a házhoz szállított ételek után!

Már régóta szóbeszéd tárgya, hogy nemsokára nyílik a ma már itthon is nagyon közismert séf, Rácz Jenő étterme. Jenőt az Instagramon is rengetegen követik, televíziós szereplései egy országhoz hozták közelebb a fine dining fogalmát, és nagyon ügyesen kezeli a személye iránti állandó érdeklődést is. Ahogy elmondta nekünk, az első, sajtónak rendezett vacsorán, a cél az volt, hogy személyes kapcsolatok alakuljanak ki mind az étteremben dolgozókkal, mind a melletted ülő vendégekkel. De akkor nézzük csak, mi is ennek a különleges étteremnek a koncepciója!

Rácz Jenő jelenleg az egyetlen magyar séf, akinek külföldön sikerült kiérdemelnie a Michelin-csillagot, A Rumour-ban, saját bevallása szerint azonban nem ennek az elnyerésére, hanem az élmény megteremtésére koncentrál. A Rumour by Rácz Jenő névre hallgató hely nem egyszerűen egy újabb fine dining étterem, hanem egyfajta "gasztroszínház", ahol egyedi séfasztal koncepció mentén, egy különleges "speak easy" stílusú bárral és egy delikátesz bolttal is várják a vendégeket. A Petőfi tér – Régi posta utca sarkán elhelyezkedő új étterem a gasztronómia, a színház és a képzőművészet válogatott alapanyagaiból nyújt izgalmas, interaktív élményt, amit számos meglepetéssel is megfejelnek, hogy biztosan mindig szóbeszéd tárgya legyen a Rumour.

De vajon hol van? Sehol nem találom!

Ezek az én mondataim a telefonban, amikor odaértem a megadott címre. Sem egy felirat, sem ablakon át elénk táruló látvány nem hirdeti harsányan Budapest legújabb éttermét. Az épület sarkán egy márványtábla azt jelzi csupán, hogy a nemzet színésze, Sinkovits Imre egykoron e házban élt, de itt élt Rotschild Klára, az egyik legismertebb magyar divattervező is, akinek még nincs névtáblája. Bár egy kétszárnyú, belülről lefüggönyözött üvegajtó bejáratot sejtet, az érkező vendéget egy felirat mégis a Régiposta utca felőli, kis ajtó felé tessékeli, amely valójában egy gourmet bolt, a Rumour Deli Shop bejárata. A kis „kulináris butikban” kistermelők válogatott termékeit kínálják és egy titkos információt is itt tudhat meg a korábban az étterembe asztalt foglaló vendég, történetesen, hogy hol lehet végre bejutni a Rumourba. Pedig a megoldás ott van a szemünk előtt.

Bejutni a Rumourba egy kisebb kihívás és maga az étterem is egy felejthetetlen gasztro-kalandra hívja a vendégeket” – meséli az ifjú, Michelin-csillagos séf, aki elmondta, hogy az elképzelés alapja a „chef’s table” azaz a séf asztala koncepció, ahol a vendégek a konyhát körbe ülve fogyasztják el a különböző fogásokat. Csak 21 ember fér el az asztal mellett, és a vendégek a vacsora alatt minden fogás elkészítését végig nézhetik, mintha egy színházban ülnének. Minden étel külön történet az összetevők, a koncepció, a tálalás tekintetében is. A menüt a séf kénye-kedvére változtatja, ahogy elmondta az alapanyagok, és az ötletei függvényében. „Az étterembe érkezők és a séfek közötti közvetlen kapcsolatnak köszönhetően a stílus kötetlen, szinte baráti” – mondta Jenő. „Európában legközelebb Hamburgban található hasonló koncepciójú étterem”. Van olyan tányér is, ami Jenő keze kerámiába öntve, ez a geg tökéletesen kifejezi, mi is a séf szándéka, a vendégeiket a kezéből szeretné etetni. Kérdésünkre, hogy minden nap az étteremben lesz-e, azt válaszolja: „természetesen”! Az étterem vasárnap és hétfőn nincs csak nyitva.

Napi két „előadás”

A Rumour-ba nem lehet csak úgy besétálni, előre kell időpontot foglalni. Naponta két csoport ülhet asztalhoz, így érdemes időben megtervezni az exkluzív gasztronómiai kalandot. A „pre-theatre” egy hatfogásos – mérsékeltebb árú, fejenként huszonötezer forintba kerülő - korai menü, amelyet egy adott időpontra, 17:30-ra lehet foglalni. A „nagy”, 11 fogást kínáló, fejenként negyvenötezer forintba kerülő „Rumour-menü” pedig 19:30-kor kezdődik. „Persze aki nem végez a hat fogással időben az első csoportból, azt sem küldjük haza, hanem nekik az emeleti bárban tálaljuk a sor hátralévő kínálatát” – avat be a séf. Az első fogások megérkezésekor még esetleg idegenként ülünk a szomszédaink mellett, de a harmadik-negyedik fogásnál már beszélgetésbe elegyedünk velük, lévén, hogy mindegyik ételt meg kell beszélni, nem lehet szó nélkül hagyni, annyira különlegesek és finomak, a tálalásuk annyira magával ragadó. Itt, a színházzal ellentétben cél az, hogy hangot adjunk az érzelmeinknek, nem csak az előadás után lehet ezeket megbeszélni, hanem a fogások között is.

Egy italt?

A felső szinten egy „angol klub” jellegű tér is kialakításra került: a Rumour Barban változatos italkínálattal, exkluzív koktélokkal várják a vendégeket. A bár melletti elszeparálható különteremben – igény esetén – privát vacsorát is felszolgálnak. Az étteremmel ellentétben a bárba az utcáról is be lehet sétálni. „A Rumourt az enteriőr kialakításában is igyekeztünk egyedivé varázsolni, ebben Bonta Gáspár tervező-dizájner volt a segítségünkre” – ezt már Gerendai Károly, az étterem társtulajdonosait összefogó Costes Group képviselője mesélte. Igyekeztek a két szint - az étterem és a bár - jellegét markánsan elkülöníteni és természetesen egy olyan bejáratot kialakítani, amely már az első pillanatban meghökkenti az embert. „Mindamellett a térben és a falakon kiállított több tucat kortárs képzőművészeti alkotás egyfajta „modern art múzeum” hangulatot kölcsönöz az étteremnek” – tette hozzá Gerendai. A Rumourból távozva a titkos ajtón át újra a gasztro-butikba jutunk, ahol búcsúzóul akár egy következő, otthon elkészített vacsora alapanyagait is beszerezhetjük. A jó emlékek nyomán pedig terjeszthetjük a szóbeszédet. Érdemes újra és újra visszatérni, mert a menü kiszámíthatatlanul, a séf kénye-kedve szerint változik, és mindig mások ülnek az asztal körül. Ki tudja, milyen fontos ismeretségek, barátságok szövődnek majd itt!

Nézd meg a honlapot, és foglalj asztalt!

Ez is érdekelhet

Bátor, erőteljes és komplikált: A legfantasztikusabb női főhősök a filmtörténetből

Bátor, erőteljes és komplikált: A legfantasztikusabb női főhősök a filmtörténetből

GLAMOUR Horoszkóp

A mai nap váratlan ismeretségeket ígér: Napi horoszkóp, június 13.

A mai nap váratlan ismeretségeket ígér: Napi horoszkóp, június 13.

Monitor

Telkes Mária az a magyar tudós, aki a napenergia úttörője lett Amerikában

Telkes Mária az a magyar tudós, aki a napenergia úttörője lett Amerikában