„Titok nincsen, mi csupán betartottuk az ígéretünket"

Kövesdi Gábor és családja korábban nem látott módon épített őstermelői vállalkozást, egyszerre akartak új munkát Gábor édesapjának, eladni az otthon termett zöldségeket, edukálni az embereket, vegyszermentes ételt tenni a családok asztalára és segíteni a rászorulóknak.

A MyFarm vállalkozás ma már hat családnak ad munkát, és a tervek szerint ezt hamarosan tízre bővítik
A MyFarm vállalkozás ma már hat családnak ad munkát, és a tervek szerint ezt hamarosan tízre bővítik
Fotó: Getty Images/Hinterhaus Productions

Öt év telt el az indulás óta, mindegyik terv révbe ért, sőt újabb célokat is megvalósítottak. Számukra mindig is természetes volt, hogy az otthoni kertben termett zöldségekből és gyümölcsökből készül az ebéd és a vacsora, és amikor Gábor bevitt egy kóstolót a munkahelyére, felismerték, hogy ez nem mindenki számára alapvető. „Eleinte néhány tojást, paradicsomot, hagymát, kolbászt vittem otthonról a munkahelyemre, hogy a kollégáim is megkóstolják a házi termékeket, majd egyre többen jöttek oda hozzám, hogy szeretnének még. Végül odáig jutottunk, hogy tele volt a csomagtartóm édesapám zöldségeivel. Kialakult a kereslet, és az emberek elkezdték megvásárolni a termékeket, mi pedig azon kezdtünk gondolkodni, hogyan lehetne még többekhez eljuttatni az őstermelői árut, hogy még többen megtapasztalják a különbséget áruházi és otthoni termések között” – kezdi a történetet Gábor, majd azonnal hozzáteszi, nem ez volt az első cél, hanem a munkateremtés édesapja számára.

„Apa mindig is szeretett a kertben gazdálkodni, ő az az ember, aki beszél a palántához. Tudtuk, hogy milyen nagy örömet jelentene számára, ha ezzel foglalkozhatna mindennap. Ezért a MyFarm alapításával elsősorban neki akartunk adni egy olyan munkát, amit igazán szeret. Így találkoztak a vágyak és az igények.” Ehhez kapcsolódott Gábor marketing területen szerzett tudása és a család tenni akarása. Online értékesítésben gondolkodtak, az alapkoncepció szerint az édesapa kertjében termett zöldségeket akarták a világhálón értékesíteni, de tőkére volt szükség.

Gyorsan kialakult a kereslet, és ezzel elindult a MyFarm

A saját megtakarítás kevés volt, hitelt nem akartak felvenni, a pályázatokból nem nyertek, maradt a közösségi finanszírozás. Ezzel a MyFarm volt az első olyan vállalkozás, ami bebizonyította, hogy igenis mindkét fél számára kifizetődő ez a befektetési forma. Az első évben, 2018-ban százan fizettek elő a MyFarm szolgáltatására, vagyis arra, hogy a termések beérése után házhoz kapnak friss őstermelői zöldségeket. Az előfizetők között voltak, akik egy egész szezonra előre leadták a rendeléseket, és olyanok is, akik próba-szerencse alapon egy kiszállítást kértek.

„Gondolkodás nélkül csatlakozott”

„Az első év lezárása előtt láttuk, hogy jó eséllyel növekszik az előfizetők száma. Minden kétség ellenére bevált a közösségi finanszírozás. Titok nincsen, mi csupán betartottuk a vásárlóknak tett ígéretet, hogy friss, napon érett, vegyszermentes terméseket viszünk nekik, egészen a saját asztalukig. Édesapám gondozta a földet, édesanyám és feleségem segített neki, én pedig a testvéremmel együtt kiszállítottam a zöldségekkel, tojásokkal, kolbásszal teli kosarat. Szerencsémre egyik alkalommal éppen Mautner Zsófinak vittem csomagot. Vagy fél órán keresztül beszélgettünk a kertről és termelői alapanyagokról, és nem sokkal később felhívtam, mondván, ha tetszettek neki édesapám termékei, nem segítene-e a hitelesítésben. Gondolkodás nélkül rávágta, hogy csatlakozik.” Ma a híres gasztro zsáner is a MyFarm része, nagykövetként arra vállalkozott, hogy pro bono képviseli a gazdaság értékeit. Az együttműködés óta eltelt négy évben több közös főzést szerveztek, ahol az emberek megismerhették az őstermelői zöldségek előnyeit. Ugyanis a MyFarm céljai között szerepel, hogy még többen megismerjék, mit jelent szezonális és vegyszermentes zöldségekből főzni.

A termés, miután beérik, egyből a megrendelőknél landol

„Abból főzünk, amink van”

Az országban jelenleg többségben vannak azok, akik jellemzően nem kertben termett zöldséget esznek, szemben azokkal, akik számára ez mindig is természetes volt. Miért jobb az otthon termett, vegyszermentes zöldség és gyümölcs? Egészségesebb, finomabb és kevesebb konyhai szemetet eredményez – hiszen mind elfogy! „Zsófi remek recepteket ismer, úgy főz a MyFarm termésekkel, hogy egy levél sem kerül a kukába, még a céklalevélből is olyan szószt varázsol, hogy megnyaljuk utána mind a tíz ujjunkat. És számunkra ez a szemlélet nagyon fontos!” – magyarázza Gábor, aki családi vállalkozását társadalmi haszonnal működteti. Mint mondja, kétféle módon tesznek a fenntarthatóság jegyében, egyrészt beszélhetünk környezetvédelmi társadalmi haszonról, elvégre a háztáji gazdálkodók ökológiai lábnyoma összemérhetetlenül kisebb, ellentétben a multinacionális vállalatokkal. Másrészt említhetjük a jótékony társadalmi hasznot, miután a termények tíz százalékát gyermekotthonoknak adományozzák, és családoknak adnak munkát.

A MyFarm ebben a percben a fél országot lefedve hat kertben termeszt vegyszermentes zöldségeket, így hat családnak ad munkát. A cél, hogy hamarosan több mint tíz embernek legyen főállása és jó fizetése a termesztés által. Éppen ezért Gáborék januártól például extra szolgáltatásként további kiegészítő terményeket is tesznek a kosarakba. A koncepció szerint minden előrendelt kosárba arányosan kerülnek ugyanazok az idénytermések. „Van olyan MyFarm gazda, aki őrölt paprikát készít, így nála elérhető ez a termék is, míg megint mások füstölt árut kínálnak. A termékek bővítése által lehetőséget adunk arra, hogy a vásárlóink minimumra csökkentsék a mesterségesen termesztett zöldségek, gyümölcsök és nagyüzemi húsok felhasználását. Bár kizárólag az idénytermésekben hiszünk, télen is színes kosarakkal érkezünk a családokhoz. Tudom, hogy nehéz megszokni az abból főzünk, ami van elvet, a feleségemmel nekünk is meg kellett tanulnunk, hogy mit főzhetünk az idényzöldségekből. Mautner Zsófi azért is csatlakozott hozzánk, hogy ezeket megmutassa. A MyFarm közösség számára például eseti jelleggel online, a saját konyhájából mutatja be, hogy mi készíthető a látszólag egyszerű alapanyagokból.” Az íz magáért beszél, a MyFarm edukációs eszközei közé tartozik, hogy a saját szervezésű Gasztroünnepünkön legutóbb vaktesztet végeztek és a kertben termett, illetve az áruházi zöldségből készített lecsót tálalták a közönség előtt. Egyértelműen az otthoni nyert.

Ideje beépítened, hogy kizárólag szezonális hozzávalókból főzz

A gazdasági helyzet is a hazai, őstermelői piacnak kedvez, a benzinárak emelkedése által többen fogják keresni a közelben elérhető alapanyagokat, hiszen most sokkal kifizetődőbb megvásárolni a negyven kilométerre lévő zöldségeket, szemben a Spanyolországból behozott termékekkel. A MyFarm csapata, a hartai és a környékbéli kertek őstermelői is azon dolgoznak, hogy még több család asztalán legyenek vegyszermentes, itthon termett alapanyagok.

Még több különleges sztori:

Ez is érdekelhet

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói