Ez lett Magyarország kedvenc süteménye! Vajon az, amire gondolsz?

Szponzorált tartalom

2021.december.15.

Közel 7000 szavazó mondta el véleményét az NRC netpanel segítségével a „Mit eszik az ország?” sütifelmérésén, melyből kiderült, mi a magyarok kedvence! És hogy hol veszünk sütit, hol keresünk recepteket, vajon melyik tésztát szeretjük a legjobban, és milyen ízeket kedvelünk? Ezekre a kérdésekre is megkaptuk a válaszokat!

Mit eszik az ország? Itt a nagy sütikörkép!
Mit eszik az ország? Itt a nagy sütikörkép!

A válaszadók 35,7 százaléka szerint egy hagyományos, diós édesség nyerte meg a szavazást. Örömmel jelentjük, hogy a magyarok kedvenc süteménye: a zserbó!

A zserbó legendája

Omlós tésztalapok között baracklekvárt és diótöltelék, a tetején csokoládéréteg – ez a zserbó! A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt, akit Kugler Henrik hívott Magyarországra 1884-ben, hogy üzemeltesse az akkori Gizella téren álló cukrászdáját. A híres cukrász fantasztikus süteményeket és csokoládébonbonokat alkotott. Azonban a zserbó – ami magyarosítva viseli a nevét – nem biztos, hogy az ő találmánya. Erről a süteményről ugyanis semmilyen nyom nem található a cég akkori árjegyzékeiben. Szakácskönyvekben az 50-es években tűnt fel a receptje, egyes források szerint pedig csak az 1958-as brüsszeli világkiállításra alkották meg.

A sütifelmérés eredményei

A válaszadók jelentős többsége nő (85%) volt, és közel 900 saját süteményt is beneveztek a szavazásba. Első sorban olyanok töltötték ki a kérdőívet, akik rendszeresen sütnek, csupán a szavazók 4% mondta, hogy nem szokott sütni – de a sütit ők is szeretik! Érdekes, hogy a férfiak 17%-a is havonta néhány alkalommal készít süteményt, 4,8%-uk pedig hetente! A fiatalok 28%-a havonta néhányszor, 13%-uk minden hétvégén és még 13%-uk hetente többször is bekapcsolja a sütőt!

Meglepő, hogy a férfiak is a gyümölcsös édességeket kedvelik leginkább, ezt követi náluk a túrós, majd a csokoládés. A fiataloknál azonban a csokis kedvencek hajszállal megelőzték a gyümölcsösöket. A listában szereplő ízek mellett sokan megemlítették még a kávés, gesztenyés, kókuszos, alkoholos ízeket.

A válaszokból az is kiderült, hogy legtöbbször az édesanyákat, nagymamákat, feleségeket kérjük meg, hogy süssenek nekünk valamit!

Már tudjuk, melyik magyaros ételt szeretjük, mit grillezünk, és végre azt is kiderítettük, melyik sütemény a kedvencünk – mondta Ratkai Krisztina, a felmérés elindítója. – Nagyon sokan töltötték ki a kérdőívet, ezért különösen elégedett vagyok. Ezek alapján bátran állíthatjuk, hogy megtaláltuk a magyarok legnagyobb kedvenceit.

Íme a sütemények TOP 10-es listája a felmérés alapján

Nők kedvence:

  1. Zserbó 47,7%
  2. Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 43,1%
  3. Mézes krémes 41,8%
  4. Somlói galuska 37,6%
  5. Almás pite 37,2%

Férfiak kedvence:

  1. Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 48,0%
  2. Zserbó 46,11%
  3. Somlói galuska 43,8%
  4. Krémes 38,7%
  5. Almás pite 34,6%

Fiatalok kedvence:

  1. Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 42,4%
  2. Almás pite 40,1%
  3. Brownie 37,4%
  4. Mézes krémes 37,2%
  5. Aranygaluska 36,9%
  6. Zserbó 36,5%
  7. Kakaós csiga 34,9%
  8. Somlói galuska 33,4%
  9. Fánk / Szalagos fánk 32,4%
  10. Kókuszgolyó 30,9%

Budapest kedvencei:

  1. Rétes (almás, mákos, meggyes, túrós, káposztás, egyéb) 45,9%
  2. Zserbó 45,7%
  3. Somlói galuska 44,4%
  4. Almás pite 39,8%
  5. Mézes krémes 36,7%

Milyen ízeket szeretünk?

  • gyümölcsös 32,4%
  • csokis 28,8%
  • túrós 28,8%
  • diós-mogyorós-mandulás 20,0%
  • mákos 19,6%
  • vaníliás 18,4%
  • karamellás 17,8%

Milyen receptet használunk?

  • szakácskönyvből, magazinból, online 16,4%
  • szeretünk kísérletezni 12,5%
  • nagyiét/családi receptet 9,8%
  • sajátot 5,6%
  • másnál beváltat 3,1%

Ha szeretnéd tudni, mik az idősebbek kedvencei, milyen gyakran sütünk és további érdekes eredményekre is kíváncsi vagy, akkor látogass el a www.miteszikazorszag.hu oldalra!

Zserbó szelet receptje

Hozzávalók kb. 35 szelethez:

A tésztához:

  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/margarin 
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 30 dkg (barack)lekvár
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor

A mázhoz:

  • 2 ek. kakaó
  • 4 ek. cukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

1. Az élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a tojást és egy csipet sót, jól összedolgozzuk.

2. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.

3. Az alsó lapot a formába fektetjük, megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen megkenjük és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük.

4. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, amíg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb. 12-15 perc). Hagyjuk kihűlni.

5. A csokoládémázhoz a kakaóport a cukorral és kevés vízzel (esetleg tejjel) simára keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk.

Ez is érdekelhet

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról