A vegán étrend a jövő megmentője lehet

Évi szinten növekszik a vegán étrendet követők száma és az ehhez kapcsolódó kutatások és tudományos cikkek is. Azt már biztosan mindenki tudja, hogy a vegán étrend nagyon egészséges, ha az ember odafigyel arra, hogy mit eszik és megfelelően bevigye a szervezetébe a kellő vitaminokat, fehérjéket, rostokat stb. Amit viszont kevesen tudnak az az, hogy a vegán étrend nem csak az állatokat, de a környezetet is védi. És hogy hogyan lehetséges ez? Erre adunk most válaszokat.

A vegán étrend a jövő megmentője lehet
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Az állati eredetű étkezés feléli a környezetünket

Az egyik válasz az iparosított állattenyésztés hatalmas környezeti költsége. A probléma forrása az is, hogy túltenyésztik őket és sokszor nem megfelelő körülmények között. Amibe pedig sokan nem gondolnak bele, hogy ezeknek az állatoknak, akiket a természetestől eltérő számban tenyésztenek, kell hely ahhoz, hogy valahol felnőjenek, legyen az egy farmon vagy egy épületben. Egy 2016-os PNAS (Proceedings of National Academy of Sciences) kutatás szerint, ha mindenki vegán étrendre váltana, akkor 2050-re 70%-al csökkenne a világ élelmiszerrel kapcsolatos káros kibocsátása. És hogy mi történne az állatokkal? A fokozatos átállás természetesen lecsökkentené a túltenyésztés folyamatát, így azok a gazdák, akik ezzel foglalkoznak szépen lassan át tudnak állni más fajta termelésre/termesztésre.

Megoldás lehet az éhezésre is?

Ha már a helyigénynél tartunk, akkor annak a kérdése is felmerülhet, hogy mi történne a felszabadult földekkel, ami jelenleg a húsiparhoz tartozik. Egy húst fogyasztó ember ugyanis a The American Journal of Clinical Nutrition kutatása szerint 17-szer több helyet, 14-szer több vizet és 10-szer több energiát él fel, mint egy vegetáriánus diétát követő. Ezeknek a helyeknek a nagy része ugyanis termények növelésére van felhasználva az állatok etetéséhez (nem pedig az emberekéhez). Mindehhez persze szintén hozzá kell tennünk, hogy túltenyésztésről beszélünk és nem pedig az állatok éheztetéséről. Ami viszont ennek ellenére szintén az éhezési probléma forrása, hogy jelenleg is 1,5-szer több ételt állítunk elő, mint amennyi a bolygó lakóinak az étkeztetéséhez elegendő, csak sajnos ez az étel nem jut el mindenkihez.

Mire kell figyelni, ha vegán vagy?

Természetesen az sem titok, hogy attól függetlenül, hogy valaki vegán lesz, nem lesz 100%-osan egészséges onnantól kezdve. Ugyanúgy, ahogy egy húst fogyasztó diétában, a vegánban is oda kell figyelni, hogy mit visz be az ember a szervezetébe. Mivel teljesen más felépítésű, ezért tudni kell, hogy a megfelelő mennyiségű vitaminokat, proteint, rostokat stb. miből vigyük be a szervezetünkbe és azokat aztán rendszeresen fogyasztanunk is kell. A vegán diéta ugyanis önmagában alacsony kálciumban, D vitaminban, vasban, B12-ben, cinkben és omega-3 zsírsavakban. Ami viszont szerencsés, hogy ezek a vitaminok ugyanúgy megtalálhatóak növényekben is, csak maximum kicsit kisebb mértékben. Ezért is fontos a rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztásuk az olyan ételeknek, mint a hüvelyesek, a tofu vagy éppen a növényi tejalternatívák a protein beviteléhez. Továbbá elengedhetetlen az olyan magvak fogyasztása a vitaminok bevitele érdekében, mint a kesudió, a pisztácia, a lenmag, a chia mag és a tökmag.

Szerző: Vinkovits Adrienn

Ez is érdekelhet

Mi a hatása az ezer éve nem látott bolygóegyüttállásnak az életedre?

Mi a hatása az ezer éve nem látott bolygóegyüttállásnak az életedre?

G-Szex

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

Szépséghírek

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően