Vigyázz! Rejtett glutén!

2015.május.18.

Amikor gluténmentes diétába kezd valaki, nagyon sok akadályon kell túljutnia, hogy tartani tudja a megfelelő étrendet. Nem elég azonban, hogy erős akarattal nemet mondj a piskótáknak, vagy a különféle tésztáknak, vagy a kiflinek, egy sor ´biztonságos´ étel is tartalmazhat glutént annak ellenére, hogy első ránézésre nem gondolnád.

Vigyázz! Rejtett glutén!
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Íme néhány példa, amire figyelned kell:

Sült krumpli, chips

Látszólag biztonságos étel, de sajnos csak látszólag, hiszen például sok étteremben nem sütik külön például a panírozott ételeket és a sült krumplit (persze ez a saját konyánkra is igaz lehet). Így sütés közben jelentős mennyiségű glutént szívhat magába a krumpli is. Hasonló a helyzet a chipsszel is. Szerencsére ma már néhány gyártó fordít rá figyelmet, hogy feltüntesse a csomagoláson, ha tényleg gluténmentes környezetben dolgozta fel az krumplit.

Szószok, mártások

Bár nem egyértelmű, sőt némiképp talán érthetetlen is, de a legtöbb szósz, mártás, dresszing tartalmaz glutént, mivel leggyakrabban lisztet, vagy különféle gabonát használnak hozzájuk sűrítőanyagként. A szójaszósz például gyakran tartalmaz glutént.

Rántotta

Házi környezetben teljességgel gluténmentes étel, de egészen más a helyzet, ha étteremben, büfében, szállodában eszel belőle, ugyanis nagyon gyakran kevernek bele palacsinta tésztát, ami pedig tartalmaz gabonafélét.

Rák, rákfélék, tengeri herkentyűk

Miért lenne bármilyen gluténféle a rákban? Nos, a felvetés jogos! A rák tényleg teljességgel gluténmentes, de sajnos gyakran nem is igazi rák kerül az ételbe, csak pótlék, ami viszont már rendszerint tartalmazhet glutént. Ugyanez igaz a vegetáriánusok számára készült húspótlékokra is, ezek szinte bizonyosan tartalmaznak gabonaszármazékokat.

Ez is érdekelhet

„Kis mell, pocak… Sosem volt tökéletes alakom, mégsem akarok változtatni a testemen"

„Kis mell, pocak… Sosem volt tökéletes alakom, mégsem akarok változtatni a testemen"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói