3+1 dolog, amit mindenképp tudnod kell az óvszerről

2020.június.13.

Tabu, vagy nem tabu, nézzük sorban, mit kell tudnod!

3+1 dolog, amit mindenképp tudnod kell az óvszerről
Fotó: Rexfeatures

1. Mik az óvszer előnyei?

– Nem igényel előzetes tervezést, felkészülést, így bármikor, azonnal bevethető: egyszerűen hozzáférhető és könnyen használható. Egy kis gyakorlással néhány megszokott mozdulattá válik a felhelyezése.
– Nem vényköteles, így nincs szükség a használatához orvosi konzultációra, vizsgálatokra, és rengeteg helyen könnyen, azonnal, recept nélkül beszerezhető.
– Nem terheli semmilyen módon a szervezetet, hiszen nem tartalmaz hormonokat, ennek megfelelően nem okozhat semmilyen mellékhatást, kellemetlen tünetet, későbbi problémát.
– Sok fajtája létezik, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt.
– Mindkét félnek lehetősége van róla gondoskodni, így nem csak egy valaki felelőssége a beszerzése és a használata, közös "feladatként" pedig akár az előjáték része is lehet.
– A segítségével vigyázhatsz magadra és a partneredre, így szex közben csak egymásra és magatokra kell figyelnetek az esetleges aggodalmak helyett.
– Nemcsak a nem várt terhességgel, hanem az esetleges nemi betegségekkel szemben is védelmet nyújt.

2. Mik az óvszer hátrányai?

– Kellemetlen lehet, ha épp nincs az embernél, amikor szüksége lenne rá, de az összes többi védekezési lehetőség közül ezt a legkönnyebb ilyen esetekben pótolni: rengeteg boltban, drogériában, gyógyszertárban kapható. Elképzelhető, hogy az első pár alkalommal kínosnak érzed a beszerzését, de talán ezt a pár pillanatot megérik azok a nyugodt, biztonságos és kényelmes percek, amiket így szerezhetsz.
– Sajnos néha óvszer használata mellett is érhetik az embert "balesetek", így a legkomolyabb hátránya talán ugyanaz, mint az összes többi védekezési módnak: sajnos nem nyújt mindig, biztosan 100%-os védelmet. Viszont az is tény, hogy az összes lehetséges megoldás közül majdnem az óvszer jár hozzá a legközelebb. Ha viszont esetleg kiszakad az óvszer, vagy az együttlét közben lecsúszik, érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, aki ilyenkor felírhat egy 72 órán belül bevehető esemény utáni tablettát.
– Bár még mindig tartja magát az a tévhit, hogy óvszerben szeretkezni olyan, mint zokniban fürdeni, a mai, mindössze néhány század milliméter vékony, változatos színű, ízű és formájú, többféle méretben kapható óvszerek akár színesíthetik is a szexuális élményeket. Aki arra panaszkodik, hogy nem kényelmes számára az óvszer, annak a partnere biztonsága és a saját egészsége valószínűleg kevésbé fontos, mint a saját élvezete – vagy egész egyszerűen még nem találta meg a számára ideális típust.

3. Milyen esetben használjunk óvszert?

A biztonságos szex a jó szex, és az óvszer az egyetlen olyan fogamzásgátló módszer, ami az esetleges betegségektől, fertőzésektől is megvéd. Ha szeretnél felszabadultan együtt lenni a partnereddel, úgy, hogy közben ne kelljen a nem várt következmények miatt aggódnotok, akkor minden esetben érdemes óvszert használnotok. A szex általában egy társas tevékenység, ideális esetben pedig az ezzel járó felelősség is közös. Az óvszer használatával ebből a felelősségből minden érintett ugyanakkora részt vállalhat, miközben egyik fél sem kockáztat semmit: sem nem várt terhességet, sem nemi betegséget, sem a hormonális módszereket esetlegesen kísérő mellékhatásokat. Összegezve: az a biztos, ha az együttléteknek fix résztvevőjévé válik az óvszer is!

4. Hogyan válasszunk óvszert?

Az első alkalom előtt ér egyedül gyakorolni, ha pedig már tudja az ember, mire számíthat, és a partnerével tudnak beszélgetni a védekezés választott módjáról, akkor mindez teljesen természetessé válhat. Innentől kezdve az, hogy milyen óvszert választotok, több mindenen múlhat: vannak ízesített, illatosított, bordázott és síkosított fajták különböző vastagságban, színekben, néha méretekben. Azt, hogy végül kinek melyik lesz a legmegfelelőbb, leginkább kísérletezéssel tudjátok kideríteni, de van olyan is, hogy valaki elsőre megtalálja, amit szívesen használ a továbbiaknak. Az biztos, hogy mindegyik tökéletesen alkalmas arra, hogy magadat és a partneredet biztonságban tudva, valóban a közös élményekre figyelhessetek az együttlét során.

A cikk a Yelon közreműködésével készült. A Yelon (You arE not aLONe) arról szól, hogy nem vagy egyedül a kérdéseiddel. Legyen szó a test, lélek, szerelem, egészség, szexualitás vagy akár a világ és közélet dolgairól, mi mindig tényszerű és tabumentes válaszokra törekszünk. Információra van szükséged? Gyere, gondolkodjunk együtt! Olvasd a cikkeinket, vagy tedd fel kérdéseidet a chaten, névtelenül és ingyenesen. A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja.

A Yelon azt gondolja, hogy ezt a cikket nem csak felnőttek olvashatják. A jelenleg érvényes törvények miatt azonban minden olyan tartalom, ami a szexualitásra utal vagy a szexualitást közvetlenül ábrázolja, 16-os vagy 18-as korhatáros. De csak kevesen tudják, hogy – szintén a törvények – már 12 éves kortól megengedik, hogy egy gyerek szexeljen. Nem fucsa, hogy a szexualitással kapcsolatos információktól elzárják a fiatalokat, de azt engedjik nekik, hogy szexeljenek? A www.yelon.hu oldalon egyetlen gyereknek sem kell idősebbnek hazudnia magát, ha a szexualitásról szeretne tabuk nélkül, biztonságos információhoz jutni.

Ez is érdekelhet

4 ok, amiért jó, ha van introvertált munkatársad

4 ok, amiért jó, ha van introvertált munkatársad

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Monitor

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk