18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

6 dolog, ami csökkenheti a szexuális vágyadat

2021.március.30.

Mi történik akkor, ha a partnereddel a szex olyan szokásos rutinná válik, mint a házimunka? Ha egy idő után úgy érzed, hogy egy hosszú nap után az ágyban maximum aludni szeretnél, akkor abszolút nem vagy vele egyedül. Sok nő (és egyébként férfi is) érzi úgy, hogy olykor egyáltalán nincs kedve a szexhez. A nőknél ezt gyakran az életkoruknak, a menstruációs ciklusuknak vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásának tudják be. De mi van akkor, ha úgy tűnik, hogy neked egyik sem okoz problémát, és mégsincs kedved a szexhez? Nos, a háttérben bizony sok más ok is állhat.

6 dolog, ami csökkenheti a szexuális vágyadat
Fotó: Shutterstock

1. Keveset, vagy rosszul alszol

Az igazi kimerültség nem mindig egy hosszú nap után csap le rád, hanem hosszú távon is felbukkanhat, még akkor is, ha egyébként úgy gondolod, hogy teljesen jól érzed magad. Ha nem alszol eleget, vagy gyakran felébredsz éjjelente, akkor nem lesz elég energiád ahhoz, hogy maximálisan teljesíts a munkában, vacsorát főzz, megnézd a kedvenc műsorod, és szexelj a pároddal. Hogy jobban beoszd az energiáidat, kezdd azzal, hogy korán lefekszel, és ne feledd, hogy ha hébe-hóba kihagysz egy edzést, másként is elégetheted a felesleges kalóriákat!

2. Nem elég szoros a kapcsolatod a pároddal

Ha stabilnak érzed a párkapcsolatodat, hajlamos lehetsz elfeledkezni arról, hogy a működésén mindegy, hogy mennyi ideje vagytok együtt, folyamatosan dolgoznod kell. Gondold végig, hogy biztosan elég szoros-e a kapcsolatotok? Ha problémáid vannak, meg szoktad osztani vele? Úgy érzed, hogy minden igényed kielégíti? Egy jól működő kapcsolat alapja a nyílt és őszinte kommunikáció, ha viszont hallgatsz, frusztrált leszel, ami a szexuális vágyadat is negatívan befolyásolhatja.

3. Egészségtelenül étkezel

Ha gyakran fogyasztasz feldolgozott élelmiszereket és hozzáadott cukrokat tartalmazó ételeket és italokat, akkor a szexuális vágyad ugyanannyira csökkenhet, mintha folyamatosan kimerült lennél. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen át kellene alakítanod az étkezési szokásaidat, és mindörökre felejtsd el a finom sajtokat és borokat. A teljes értékű ételeket viszont mindenképp érdemes beépítened az étrendedbe. Mivel sokkal több energiát biztosítanak a számodra, mint a feldolgozott ételek, így a szexuális vágyad növekedését is elősegíthetik.

4. Stresszes a munkád

A munkáddal eltöltött idő sokkal nagyobb hatással van a szexuális életedre, mint gondolnád. Hiába fejezed be ugyanis az adott napi munkádat, ha kellemetlenül érintett nap közben, a negatív érzés később is veled marad. Az sem segít, ha gyakran dolgozol éjszaka vagy hétvégén is, hiszen ha még azt az időt is munkával töltöd, ami a legideálisabb lenne a pihenésre, lehet, hogy a szex az utolsó dolog, amire vágysz. Fontold meg jól, hogy mennyire stresszes és kimerítő a munkád, mert amíg új állás után folyamatosan keresgélhetsz, stabil, jól működő párkapcsolatot nehéz vagy inkább lehetetlen fenntartanod úgy, hogy rendszeresen fáradt és frusztrált vagy.

5. Rosszul hat rád az alkoholfogyasztás

Míg sokan úgy gondolják, hogy egy pohár bor a vacsorához növelheti a szexuális étvágyukat, addig a valóság az, hogy ellentétes hatást is eredményezhet. Tudományosan bizonyított ugyanis, hogy az alkohol depresszáns, vagyis tompíthatja a hangulatodat, rosszkedvűvé tehet, és a libidódat is csökkentheti. Ugyan önbizalmat adhat ahhoz, hogy elkérd egy srác számát vagy pikáns üzenetet küldj neki, de ha a szexről van szó, akkor még hüvelyi szárazságot is okozhat, ami csökkenti a szexuális élvezetet, meggátolja az orgazmust, sőt még fájdalmat is okozhat.

6. Negatív szexuális tapasztalataid vannak

Ha egy ideje nem volt igazán jó szexuális élményed a partnereddel, akkor érdemese lehet mélyebben keresned a probléma gyökerét. A szex egy érzelmekkel teli cselekedet, és az alatta szerzett tapasztalataid akár egész életeden át is elkísérhetnek. Gondold végig, volt-e a jelenlegi pároddal, vagy a korábbi partnereiddel olyan szexuális élményed, amit negatívan éltél meg, és olykor esetleg eszedbe is szoktak jutni. Ha igen, és ez a pároddal történt, akkor beszélj neki őszintén arról, neked hogy lenne kényelmesebb. Ha korábban voltak rossz tapasztalataid, oszd meg azokat egy olyan barátoddal, akibe feltétel nélkül megbízol. Néha a legnagyobb segítség az, ha kibeszélheted magadból a negatív érzéseidet, és lehet, hogy ő is átélt hasonlókat, ezért még jobban meg tud érteni. Ha ez sem segít, akkor keress fel egy terapeutát, aki még mélyebben rejlő problémák megoldásában és feltárásában is segíthet.

Ez is érdekelhet

Molnár Szilágyi Szilvi: „Ez a szülési élményem talán olyan lesz, amilyennek megálmodtam”

Molnár Szilágyi Szilvi: „Ez a szülési élményem talán olyan lesz, amilyennek megálmodtam”

Tedd & Ne tedd

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint