A szexuális életed is lehet környezetbarát!

2022.április.22.

A környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéskörében a szelektív hulladékgyűjtés csak a kezdet volt, mára már a cél az ökológiai lábnyom minimalizálása. Újrahasznosítás növény ültetés, az ökotudatosabb élet felé vezető úton talán nem az első, de mostanra mégis sokakat foglalkoztató kérdés, hogyan lehet a szexuális életet is környezetbarátabbá tenni.

 A szexuális életed is lehet környezetbarát!
A szexuális életed is lehet környezetbarát!
Fotó: Gettyimages.com

A kérdést alapvetően két irányból lehet megközelíteni, és mindkettő fontos témákkal foglalkozik. Az egyik arról szól, hogy a pornóipar ne használja ki a természetet, ami alatt nem csak azt kell érteni, hogy a felvételek közben vigyázzanak a védett növényekre, hanem a szerverparkok adatfelhasználásával járó környezetterhelésről, vagy a munkavállalók kizsákmányolásának tiltásáról. A másik az egyén felelősségéről és döntéseiről szól.

A védelem mindenek előtt

Abban mindenki egyetért ugyan, hogy az óvszerek környezetterhelőek, de fontos kérdés, hogy van-e alternatíva helyettük. Sokan a természetességben, odafigyelésben és az elővigyázatosságban hisznek, ezért készülnek az együttlétekre friss nemibeteg-szűréssel. A másik oldal szerint viszont ez nem csak hogy minden romantikát megöl, de nem felelős védekezés. Az egyértelmű, hogy a betegségek és a nem kívánt terhesség nemcsak az egyénre, de a környezetre gyakorolt negatív hatása is nagy, jóval nagyobb, mint egy óvszeré. Fontos, hogy ne kelljen dönteni, hogy környezettudatos szexuális életünk legyen, vagy biztonságos, és utóbbiról ne kelljen lemondani csak azért, hogy kevesebb szemetet termeljünk. A tudomány éppen ezért nagy erővel kezdett dolgozni egy olyan megoldáson, ami nemcsak a bolygónak jövedelmező, de a biztonságos szexet is lehetővé teszi, és nem mellesleg busás hasznot is hoz.

Lebomló óvszerek, környezetbarát játékok

A legfontosabb megoldásra váró feladat tehát az óvszerek kérdése. Az egyetlen igazán természetes és környezetbarát megoldást az ókori rómaiak szolgáltatták a báránybőrből készült verziójukkal, ami kézenfekvő okokból a mai modern társadalomban nem tűnik túl vonzó alternatívának. A modern óvszerek legnagyobb problémája, hogy szintetikus latexből készülnek, és rengeteg vegyi anyagot adnak hozzá, amelyek előállítása szintén megterheli a környezetet, nem bomlanak le és nem is újrahasznosíthatóak, ráadásul a csomagolás is olyan anyagból készül, ami szintén nem környezetbarát.

Ehhez jönnek a síkosítók, amelyek jelentős része kőolajszármazékokból készül, azaz szintén nem környezetbarát. Utóbbiban egyébként egyre népszerűbbek a természetes, házi készítésű receptek, amelyeket közösségi oldalakon terjednek. Dr. Tessa Commers, Tiktokon népszerű orvos vízből és kukoricakeményítőből készülő receptvideóját például nyolcmillióan nézték meg. Érdemes azonban óvatosnak és körültekintőnek lenni, ugyanis a szintén népszerű kókuszzsír használata nem minden esetben jó tanács, hiszen az reakcióba lép az óvszerrel, amitől az elszakadhat.

Ne vásárolj semmi újat!?

A házi óvszerkészítés érthető okokból már nem ennyire egyszerű feladat, viszont egyre több cég törekszik arra, hogy elérhetőek legyenek a környezetbarát opciók. Az ENSZ adatai szerint évente tízmilliárd óvszer készül, melyek használat után jobb esetben a szeméttelepen végzik a csomagolásukkal együtt, rosszabb esetben pedig a vécében, ami a csatornahálózatnak és a környezetnek is árt. A természetes latexből készült óvszerek csomagolása is természetes anyagokból készült, sőt van olyan cég, ami minden eladott darab árának tíz százalékát nőket segítő szervezeteknek adja. Léteznek lebomló óvszerek, viszont sokakat visszatart, hogy ezek nem vegán opciók, mert állati fehérjét, kazeint tartalmaznak. Más gyártók, ha még nem is tudják garantálni, hogy komposztálható legyen az óvszer, arra figyelnek, hogy fair trade, fenntartható módon készüljön, és ne legyenek benne egészségre ártalmas anyagok.

Megjelentek az első környezettudatos szexuális segédeszközök is. A Gaia Eco lebomló vibrátorai sikert arattak, ráadásul környezettudatos hozzáállásuk miatt bekerültek külföldön a csomagolásmentes boltok kínálatába is. Megnőtt a kereslet a napelemmel tölthető, illetve jórészt újrahasznosítható eszközök iránt is, sőt már évtizedekkel ezelőtt, az első feminista szexboltokban megjelentek a gumi és műanyag helyett az egészségre és a környezetre is kevésbé ártalmas anyagokból, például orvosi szilikonból, acélból vagy üvegből készülő eszközök. Mivel ezek valóban kiállják az idő próbáját, felmerült az igény arra is, hogy adott esetben javíthatóak legyenek. Környezetvédők szerint összességében azok a legjobb megoldások, amelyekhez egyáltalán nem kell semmi újat vásárolni. Ez a nézet népszerűvé vált a közösségi oldalon, miközben nőgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy az otthon található, akár rezgő, akár csak formájában megfelelő háztartási eszközök komoly és kellemetlen sérüléseket okoznak.

Az energiapazarlás elkerülése is fontos szempont

A Greenpeace már 2014-ben foglalkozott azzal, hogyan lehet csökkenteni a szexuális élet ökológiai lábnyomát. Ők és más környezetvédő szervezetek nem állnak meg a fenti témáknál, fehérneműkre és ágyneműkre is adnak javaslatokat. Az energiafogyasztást intim helyzetekben a lámpák lekapcsolásával, a vízhasználatot pedig a közös zuhanyzással lehet csökkenteni. Táplálkozási szakértők szerint pedig gyógyszerek, afrodiziákumok és veszélyes potencianövelők helyett sok gyümölcsöt és zöldséget kell enni, javasolt a rendszeres testmozgás, mert a tudomány szerint ezek sokkal inkább hozzájárulnak a hosszú távon is egészséges szexuális élethez.

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2022-es áprilisi számában jelent meg.

Szöveg: Juhász Edina

Ez is érdekelhet

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő